Resultaten Kennis- en inspiratiemiddag Wortels, Witlof en Waterlinie


Wat betekent de Waterlinie voor de Voedseltransitie?

Op maandag 8 november organiseerde UFF (Utrecht Food Freedom) op Fort Nieuwersluis een eerste creatieve brainstorm/ workshop over de relatie erfgoed en voedseltransitie. Samen met andere actieve mensen uit het forten- en voedselnetwerk ontwikkelden de enthousiaste deelnemers meerdere product- en projectconcepten. De Provincie Utrecht stelde een drietal vouchers (750 Euro per project) beschikbaar om deze ideeën naar een volgend niveau te ontwikkelen. De jury selecteerde met in het achterhoofd of iets ‘omfietswaardig’ is (verhaal, verbinding met de plek, aansprekend). Dit begrip werd door aanjager Martin Vastenhout aan de deelnemers ter inspiratie voorgehouden met zijn voorbeeld van de “Fort Vechtenkoek”

Het verenigen van allerlei wildplukactiviteiten onder de thematiek van de Waterlinie waarbij ook gedacht wordt aan plekken waar wordt bijgezaaid en bijgeplant verdiende een voucher, alsmede fietstour als bedrijfsuitje die samen wil werken met FietsenvoorMijnEten.nl. Derde winnaar was het idee Food Pride / Food Parade (werktitel) om in 2022 een dag te organiseren waarbij een historische route (Kromme Rijn) gebruikt wordt om voedsel de stad Utrecht in te brengen met historische vaartuigen en te verkopen op historische plekken in de stad.

Lees het uitgebreide verslag op WerkplaatsWaterlinies.nl.

Het verslag hangt onder aan de pagina.

 

Achtergrond: Waterlinie als verbinding

Deze inspiratiemiddag had als doel het bevorderen van samenwerking en verbinding tussen erfgoed (forten en landschap van de Hollandse Waternies) en voedsel (transitie). De missie met UFF is immers: “Het landschap van de Hollandse Waterlinies inzetten ter bevordering van een duurzame voedselcultuur in verstedelijkt gebied.” Breng de burger weer in contact met de boer, de geschiedenis van het landschap en de leefomgeving, is ons motto.

UFF zocht hiermee werkbare en concrete ideeën, suggesties, plannen en wensen voor de voedseltransitie vanuit erfgoedperspectief. Kleinschalig en altijd in verbinding met het verhaal van de Hollandse Waterlinies, waar mogelijk met de forten als fysieke locatie en met altijd het landschap als drager.

Utrecht Food Freedom

Bas Kreuger en Menno Heling presenteerden de komende UFF activiteiten als vervolg op deze eerste brainstorm. Netwerken, kennismaken, kennisdelen en faciliteren van onder andere:  samenwerking met FietsenvoorjeEten.nl, activering van het boerennetwerk, een festival over Vergeten Groenten, en workshops over Horeca en Forten.

Blijf op de hoogte via de website en nieuwsbrief van Utrecht Food Freedom en doe mee!

Kijk op https://www.utrechtfoodfreedom.nl/ voor meer informatie over UFF en teken ons manifest.

Steun van provincie Utrecht

De activiteiten van Utrecht Food Freedom geven invulling aan de ambities binnen Nieuwe Hollandse Waterlinie/ Stelling van Amsterdam en de provinciale Voedselagenda. De provinciale voedselagenda is een stimuleringsagenda waarin kennisinstellingen, horeca, retail, agrariërs en burgers samenwerken voor kortere ketens en lokale afzet van voedsel. In de voedselagenda staan twee ambities centraal: In de provincie Utrecht eten we meer uit de korte keten en eten we gezonder en duurzamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *