Plasticafval verminderen door ‘Fietsen voor m’n eten’


Deze week ben ik in mijn geliefde regio Westland gestart met fietsen voor m’n eten. Heerlijke fietstochten maken en onderweg de op tuinders- en boerenlaantjes verscholen stalletjes, groenten- en fruitautomaten en landwinkeltjes bezoeken om mijn dagelijkse eten bij elkaar te verzamelen.

Facebookgroep
Omdat ik niet precies wist waar alle stalletjes zich bevinden, is de Facebookgroep ‘Fietsen voor m’n eten – Westland‘ geboren. Ik voegde ongeveer 100 leden uit mijn eigen vriendenlijst toe en wachtte af of ik mijn vraag beantwoord kreeg. Nou, dat heb ik geweten! Inmiddels staat de teller op meer dan 500 leden en ben ik zo overladen geworden met tips, dat ik een ‘Fietsen voor m’n eten – Westland’-kaart heb samengesteld.

De kaart blijkt ontzettend handig om overzicht te krijgen van alle stalletjes die er zijn en om te gebruiken om mijn fietstochten te plannen. Het verzamelen van informatie over locaties blijft voorlopig nog wel even doorgaan. Ik voeg deze gegevens toe aan de kaart, bijvoorbeeld over openingstijden, aanbod en betalingsmogelijkheden.

Plasticverbruik
Ik had natuurlijk wel verwacht dat ik wat gewicht zou verliezen en me fitter zou voelen door het fietsen en vers eten. Waar ik geen rekening mee had gehouden, was dat het verbruik van plastic verpakkingen is gedaald. En niet zo’n klein beetje ook. Waar ik normaal gesproken gemiddeld elke twee dagen bij de container mijn emmertje met plastic leegde, ben ik nu nog de hele week niet naar de container geweest. Een enorme afname die ik niet had voorzien. En dat terwijl er nog verpakkingen van eten, dat ik vorige week nog bij de supermarkt had gekocht, tussen zitten!

Wens
Ik sta versteld van de resultaten van mijn nieuwe hobby: fietsen voor m’n eten. Ik wens mezelf (en de leden van de groep) toe dat ik dit kan voortzetten, zolang het weer het toelaat en de stalletjes producten blijven aanbieden. Met de informatie die uit de Facebookgroep komt, kan ik in ieder geval voorlopig vooruit om gevarieerde fietstochten te maken. En zeer gevarieerd te eten, een principe waar ik al jaren naar leef en streef.

Ook fietsen voor jouw eten?

Wil je dit idee overnemen en ook gaan fietsen voor jouw eten? Kijk dan eens op de Facebookgroep ‘Fietsen voor m’n eten – Westland‘, word lid en deel jouw tips, foto’s en fietstochten.
Ben je zelf aanbieder, eigenaar van een stalletje, automaat of landwinkel? Jouw aanbod is van harte welkom in de groep. Word lid en deel regelmatig gratis je aanbod en aanbiedingen.

Kom je niet uit de regio Westland en wil je ook fietsen voor je eten? Laten we dan eens persoonlijk kennismaken. Wellicht ben jij de aangewezen persoon om een eigen Facebookgroep voor jouw regio te starten. Ik deel graag de technische snufjes om dit snel te realiseren.

Hoe is ‘Fietsen voor m’n eten’ ontstaan?
Op de pagina waar de overzichtskaart te vinden is, kun je onderaan lezen hoe dit idee is ontstaan. Samengevat komt het erop neer dat ik tijdens een kampeervakantie bij verschillende boerencampings en tijdens het fietsen in de omgeving precies de winkeltjes en stalletjes ontdekte, die mij blij maakten. Terug in het Westland wilde ik deze manier van leven voortzetten.

Waar nog wel winst te behalen valt, als het gaat over plastic scheiden: bij twee van de drie boerencampings waar ik met mijn caravan heb gekampeerd werd plastic niet gescheiden van het restafval verzameld. Ik hoop dat dit in de toekomst snel zal veranderen. Maar…. als je fietst voor je eten verbruik je dus veel minder plastic. Dat dan weer wel…

 

Waarom staat dit hier?
Als professional in gezondheid en welzijn begeleid ik sinds 2005 mensen met behulp van o.a. voedingsadviezen gericht op stress en gedragsproblemen. Het onderwerp voeding, de manier waarop het geproduceerd wordt, de voedingsstoffen die het bevat en de effecten daarvan op onze gezondheid, boeit mij mateloos. De voedingsadviezen dienen echter wel op de persoon afgestemd te worden. Wat ik eet en laat zien in de groep, hoeft niet bij jou te passen en kan zelfs tegen je principes zijn. Gelukkig zijn we allemaal uniek van lijf, behoeften en opvattingen. 

Met bewegen heb ik een soort liefde-haatverhouding. Ik ben een chronische sportschoolspijbelaar en ervaar fases waarin het lekker gaat en ook periodes waarin ik totaal geen zin of fut heb. Als het goed waait, staat kitesurfen zoveel mogelijk op het programma en als het niet waait, geniet ik van buiten wandelen, fietsen, hardlopen en inline-skaten.

Daarnaast ben ik nieuwsgierig naar de effecten van veranderingen op onze omgeving. Hoe komen mensen in beweging om zich geheel belangeloos in te zetten voor een gezamenlijk doel, met die bijwerkingen die je graag wil zien of die je niet eens voor mogelijk hield? En nu dus ook: welke effecten heeft het verminderen van plasticverbruik door het fietsen-voor-m’n-eten-idee. 

Mijn levensmotto is: ‘Niet kiezen, maar combineren’.
Nu ik het fietsen voor m’n eten bedacht heb en tot uitvoering breng, voel ik me eindelijk gemotiveerd om de regelmaat erin te houden. Dit hoop ik naar de leden in de groep en naar de cliënten in mijn praktijk uit te stralen. Daarbij geef ik mezelf natuurlijk ook de vrijheid om niet te gaan als het niet past in mijn agenda of als ik gewoon even geen zin heb…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *