Noaberhaptrap:23 -06-2018:- “Twee emmertjes besjes halen”


Noaberhaptrap:23 -06-2018: – “Twee emmertjes besjes halen”

Op zaterdag is er altijd een kleine markt in Heino. Welgeteld 3 kramen. Maar altijd heel druk bezocht. Eén er van is Vishandel Gebr van Diermen . Samen met de mannen ga ik er mijn gewonnen prijs ophalen. Haringhappen. Mijn peuter probeert het ook uit. Die eet ook echt alles, die Hollandse Nieuwe is weer een generatie rijker. De dorpsfotograaf Joost Pieterse legt het heuglijke feit vast.

Deze dag fiets ik met mijn hubby Tammo Beishuizen samen. Hij is wel eens benieuwd waar ik al dat lekkere eten vandaan haal. En stiekum is ie ook wel nieuwsgierig naar die boer Richard (oeps Vincent Overgoor)

Aangezien de melk zo goed is bevallen en allang op is aan de yoghurt, neem ik 2 lege flessen mee en gaan we eerst melktappen bij Jersey melktap van Gelder. Als je zo samen ontdekt, zie je toch altijd weer meer. Hij spot de Jersey kalfjes. Groei maar schatjes, die lekkere melk kom ik vaker halen.
Het is heerlijk weer om te fietsen. Al gauw naderen we de boerderij Decohof. De vrouw des huizes begroet ons, gevolgd door hond Boert.
Zijn baas Vincent leidt mijn stoere rocker naar de struiken, waar hij vandaag de bessen voor de jam mag plukken. Dat is weer een andere beleving van Graspop waar hij eigenlijk dit weekend heen wilde.

Samen plukken we twee emmers vol. Kruisbessen, of op zijn Grünnigs: Kruudhorns. Hij wordt teruggeworpen in de tijd. Als klein jongetje deed hij dat met zijn vader. Ergens moet daar nog een foto van zijn. Ik vind het wel een komisch gezicht… zijn brede stoere handen met de Powerslave ring (Iron Maiden) die rode, zwarte gele en kruisbessen plukt.

Na het plukken drinken we even samen koffie, boer Vincent en zijn vrouw komen er even bij.
We drinken de zelfmeegebrachte koffie met een scheut rauwe Jerseymelk van de buren en ze zijn nu toch wel nieuwsgierig geworden. Ik laat ze proeven. En net als ik, zijn ze verbaasd over de smaak, zo vol en romig. In het meegenomen foldertje lees ik dat deze melk heel proteïne rijk is. Ik volg een eiwitrijk dieet. Dus deze informatie ben ik heel blij mee ! 20% meer eiwitten dan gewone melk. Ik ben om. Dat wordt wekelijks een kilometer of 7 fietsen voor mijn rauwe melk. De buren hoeven minder ver.

Nog even aan de boerin uitgelegd hoe je yoghurt van rauwe melk maakt, spareribs en bbq worst gekocht waarna mijn oog valt op de eieren met woordgrapje, van de kweker-ei, dus die belanden ook in mijn fietstas.
Na het gezellige intermezzo, bekijkt zoonlief nog even de hele bijzondere tractoraanhanger, een speciale die eigenlijk in de wijnbouw wordt gebruikt. Ik ben de naam vergeten. @Vincent help me even ?
Langs het Overijssels kanaal fietsen we naar Lemele, op zoek naar T Schuurtie. Onderweg meer woordgrapjes, in ’t kanaal ligt een B’schuitje, helaas past die niet in mijn fietstas.

’t Is een kilometer of 6 fietsen, maar het landschap is zo mooi, we genieten volop van alles wat beweegt en rondrijd. Ineens op de rem, ik zou zomaar voorbij rijden aan de biologische winkel Vitalogica. Ze hebben helaas niet zo heel veel streekprodukten meer. Het aanbod wordt minder, waardoor ze van de landelijke groothandel biologisch krijgen. Wel hebben ze ijs van de @Smulhoeve En varkensvlees van Neimeijer’s 4 Jaargetijden Vlees
Ik bewonder hun watervitalusatiesysteem, vitaal water is hun missie. Ik neem een folder mee, en ga me er eens in verdiepen. Later pauzeren we bij de camping : Natuurkampeerterrein De Rietkraag waar ik ook lees over gevitaliseerd water. Bijzonder.

Vlak voor de Lemelerberg spot ik ’t mooie Schuurtie. Hier was ik al eens geweest. Maar dan voor mijn hobby geocaching. Nu valt me pas op wat hun allemaal aanbieden. Al is de voorraad een beetje weinig. Behalve het vlees dan. Ik neem wat rosbief mee, dat lijkt me lekker bij het zondagochtendontbijt.
Daarna ligt het Pluimveebedrijf Tempert op de planning. Gek genoeg kan ik die niet vinden. Aan de overkant van de weg, ligt een boer, plat in zijn moestuin. Maar even vragen. Hij buldert van het lachen… ‘die oan de overkant…whaha… 6 kippen en noemt zich een pluimveebedrijf… nee dan heb je vast iemand anders op het oog. Ik vertel hem over wat mijn werk als voorfietser inhoudt, en hij laat me zijn eigen kraampje zien. Ik koop 2 mooie bietjes van hem. Als ik hem niet gevraagd had, was ik er wellicht straal voorbij gereden.
Toch nog even teruggefiets om te kijken of ik wat gemist had. Maar ik zie niets van een pluimveebedrijf.

Eens vragen aan Henrieke, want ik heb toch echt een kippetje geproefd van ze op de open boerderijdag van Kleinlangevelsloo – Supermarkt in het Bos.

We moeten een beetje op de tijd letten, want we hebben vanavond een feestje, en moeten ook nog een plantje kopen. Dus op “huus an” . We passeren de camping ; Camping de Rietkraag, waar je een kopje koffie of thee kan halen. En boerenijs . De kinderen kunnen hier even lekker spelen of zelfs een kanotochtje maken.

Even verderop weer een kraam aan de weg. Met latharus die op is. Dus ik fiets het erf op. De eigenaresse verteld dat ik wel in de kas mag komen. Ik vraag of ze ook sierplanten heeft en ik koop er mijn cadeau van vanavond. De lampionplantjes zijn ook eetbaar als ik ondertussen vertel over : Fietsen voor m’n eten – Salland. En ze plukt ook nog gele framboosjes voor me. Wat een liefde krijg ik zo onderweg, van al die mooie mensen !

Nog even langs de camping wat ophalen komen de buurtjes in mijn tassen kijken en mijn besjes proeven, gauw weg anders zijn ze zo op… wat leven ze mee met mijn avonturen. Zo leuk.
Ik moet nog even geleisuiker kopen, want van al dat fruit ga ik jam maken. En boer Vincent krijgt zeker een potje !
Ik koop een kwarkbolletje bij de ambachtelijke bakker in ons dorp Bakkerij van der Most. Tis eigenlijk al na sluitingstijd en al het brood op. Maar dit was er nog. Dankjewel dames !
Wat was het een gezellige fietstocht zo saampjes echt quality time met elkaar, en wat een mooie produkten hebben we toch weer gevonden. Ik maak een mooie foto van het geheel voor bij deze post en ik begin te grinniken, want er schiet me ineens weer te binnen hoe de zwarte bes eigenlijk heet. De Tena bes. Hoe verzinnen ze het !

*Goed Goan *

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.