Noaberhaptrap:-“Mien moe zet: Zwarte bessen bint gold !” 28-06-2018


Noaberhaptrap:-28-06- 2018: ” Mien moe zet : Zwarte bessen bint gold ! ”

Al vroeg begon mijn dag met achter de schermen aan : Fietsen voor m’n eten – Salland. Heel wat heen en weer gemail, gebeld met Marja van der Ende om onze samenwerking te bekrachtigen. Want het gaat ineens wel heel hard met alle ideëen en plannen. Ter voorbereiding op de pitch 11 juli in het Wooldhuis in Heino, moet ik me toch wat voorbereiden. Gelukkig wil Annemieke Hulsman me helpen. Wat een kei is ze toch. Ben heel blij met je Annemiek. We gaan die prijs gewoon binnenhalen met jouw hulp !

Natuurlijk haal ik nog even wat boodschapjes in de Kleinlangevelsloo – Supermarkt in het Bos . Er ligt altijd wel iets van mijn gading. Deze keer neem ik geen eten mee.

Daarna ga ik dan toch echt op pad. Ik fiets samen met Tammo een kilometer of 40 om heel wat kraampjes op de kaart te brengen en ondertussen heerlijke lekkernijen te scoren. Wat een geweldige dag.

Deze dag staat in het teken van Heino, Elshof Wijhe. Praktisch in mijn achtertuin zit Overesch ecologische landbouw Heel wat jaren kom ik al bij de familie Overesch. Toen hadden ze als 1 van de eerste het Odinpakket.

Biologische groenten waren nog niet zo bekend. Wat is hun winkel veranderd. En vooral wat een enorm aanbod. Een complete supermarkt. We halen er een broodje van Le Perron en wat alfalfa voor de picknick aan IJssel. Tammo vergaapt zich even aan de bierkeuze. We nemen er eentje mee om later te proeven. Ook hebben ze er kikkererwtenchips. Die smaken erg lekker, dus ook die verdwijnen in mijn tas. Net als de chocolate chip cookies. Gauw doorfietsen.

Ik bewonder nog even hun schooltuinenprojekt waar ze vorig jaar een prijs mee hebben gewonnen. Dezelfde wedstrijd als waar ik nu aan meedoe. Het gezondheidsidee van Gemeente Raalte

Het is de laatste dagen erg droog en de temperatuur loopt op richting de 30gr. Dat merken we als we het zandpad opfietsen. Flinke stofwolken richting de van de familie Overkempe aan de Velnerweg. Ze hebben een heel mooi rustpunt in Heino aan de Velnerweg. Je kunt er koffie en thee en sapjes krijgen en lekker boerderij ijs.

Van Heino fietsen we naar de Elshof. We zijn gezellig in gesprek als we toegezwaaid worden door een man die zijn heg aan het snoeien is. Nog net in mijn ooghoek zie ik een klein bordje met “bessen te koop ” . Ik trap de rem in en vraag of hij echt bessen verkoopt. Nou, dat hebben we geweten. Met onmeunige gastvrijheid worden we naar binnengehaald, en in de watten gelegd door de vrouw des huizes. We krijgen een mooi verhaal over het ontstaan van hun hobby, dat ze met de kleine verkoop van hun moestuin, een dagje pretpark bij elkaar spaarden voor de kinderen en pleegkinderen.
Dit lieve echtpaar mist de gezelligheid van de aanloop. “Dat krieje als je older wurd hé ” We krijgen de moestuin met bessen te zien , “mien moe zet altijd : Bessen bint gold”en ze laat ook nog zien hoe ze bessensap maakt. De tijd heeft hier stilgestaan. Ik kijk vol belangstelling naar de prachtig ingerichte woning. En antieke aankleding.

We krijgen een vers glaasje bessensap met prik. Ze snijdt nog een krop sla. En dan wordt het toch echt tijd om onze weg te vervolgen. De man met de pet, zoals hij zichzelf noemt gaat weer verder met snoeien.

Nog nagenietend van dit gezellige intermezzo rijden we langs bekende laantjes . In deze streek heb ik op verschillende plekken gewoond en nog familie wonen. Er komt een flink stukje jeugdsentiment naar boven.

Wat is dit laaggelegen IJssellandschap toch een prachtig gebied. En dan zomaar ineens een kraampje, met honing.
De Bijsterbosch bijenhoning. Een leuke bolderkar vol met moois en lekkers.

Even verderop ligt het Tuincentrum Groot Koerkamp in WIjhe. Ze hebben er een smul en pluktuin. We gaan even poolshoogte nemen. Voor 1,50€ kun je er een bakje krijgen en vullen met mooie bessen. Ook kun je er in het najaar fruit plukken en een prachtig boeket bloemen zelf plukken voor 0,15 ct per tak.

Mijn maagje begint een beetje te knorren, dus we fietsen langzaam richting de IJssel, naar ons picknickplek. Eerst nog even langs Slagerij Ruiter. Christel vertelt vol passie over haar bedrijf en laat wat mooie produkten zien. Ik heb oog voor echte streekprodukten. Dus ik koop hier “Kruudmoes” en Wiejese worst. En lekkere achterham van t huis, die we bij de picknick willen opeten . We krijgen een heerlijke plakje grillworst en een koeltas kado. Want die kunnen we inmiddels wel gebruiken.

Op naar t water. Het broodje smaakt er heerlijk. De malse gekregen krop sla in combinatie met de overheerlijke achterham en het notenbroodje van Overesch ecologische landbouw is puur genieten.

Christel Ruiter tipte ons nog over het Fruitbedrijf van Vilsteren. Als echte Sallandse ken ik dit bedrijf wel. Want die is niet te missen, de grote aardbei staat er het hele jaar door. We vervolgen onze tocht naar dit leuke bedrijf. De geur van rijpe aardbeien komt ons tegemoet. Rijen vol met aardbeienplantjes en meer. Er is een leuke speeltuin bij, je kunt je hier echt even vermaken met kinderen.
Irma van Vilsteren-Kleverkamp begroet me al met een glimlach : “Ik had je al verwacht hoor “.
Echt ? Ja, ik lees je verhalen vol belangstelling, en dacht, ons bedrijf kom je vast gauw bezoeken.

Dit bezoekje ga ik vaker doen. Wat een mooie produkten hebben ze hier. Zo koop ik er een mooie meloen waar zoonlief al een tijdje om vraagt. Verse krielaardappeltjes voor de avondmaaltijd. En een paar handgemaakte lakritz frambozenbonbons. Ook wat pannekoekenmeel van De Leeuw uit Lettele. Gelijk weer een ritje in mijn hoofd. Lettele is hier ook vlakbij.

De tijd dringt alweer, dus we fietsen terug naar huis. We komen nog een verlaten rustpunt, met echt boerderij drinkwater.

We zijn net op tijd om de schoolreisjes bus te verwelkomen. Ik fiets daarna nog even door naar de Zorgboerderij de Strenkhaarshoeve Even wat zuur kopen voor in de salade. En een komkommer te scoren. Manlief bereid ondertussen een bbq voor.

We babbelen nog lang na over deze gezellige dag.

*Goed Goan ♥*

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.