Noaberhaptrap:-“Jappels stekken” 20-06-2018


20-6-2018- *Jappels stekken*

De dag begint al vroeg. Met mijn peuter ga ik op pad.
De kersen en vijgen van mijn Afghaanse buurman zijn onze eerste buit. Ze vallen over de schutting haast vanzelf in de yoghurt.

We fietsen vandaag met een “klein omweggetje” naar de camping,
uiteindelijk werden het er 25 kilometers.

Nadat ik op school heb meegeholpen als biebouder, stappen we op de fiets richting Bij Dijkman, een delicatessewinkel in het dorp, die zeker op de kaart moet. Hier worden alleen maar ambachtelijke handgemaakte produkten verkocht. Niet alleen streekprodukten, maar van allerlei, zelfs Armeense walnoten op siroop. Voor een echte lekkernij en iets exclusiefs kun je hier terecht. Mijn oog valt op de Kefir van Erve Slendebroek. Heerlijke zuivel van A2 koeien, waar de histamine nog in zit wordt me verteld. Terwijl Gijs zich te goed doet van exclusieve kaasblokjes en nootjes, krijg ik een rondleiding door de winkel. Je kunt er zelf likeuren tappen en er zijn cadeauflesjes voor Sallandse Krentewegge te maken. Ik koop er kefir en een droge worst van @Panhof. Hier komen we snel weer terug.

We fietsen heerlijk met een zonnetje over het Heinose landschap. Onderweg komen we veel koeien, hazen en natuurlijk “trekkers” tegen.. heul veule trekkers. Zoonlief weet ze allemaal te benoemen. We kunnen ze af en toe van dichtbij bekijken, als ze op het erf staan. Wellicht is de boer even koffie drinken. Daardoor zien we ook een gehele schuurdak met zonnepanelen aangesloten worden. Steeds meer boeren maken gebruik van deze vorm van energie. Een goede zaak !

We komen een bordje tegen, nieuwe aardappelen te koop. Dit kraampje wist ik te vinden, tijd om op de kaart te gaan zetten. Nog voordat ik een foto heb gemaakt komt Anita al aanwandelen.
Een warm gastvrij welkom krijg ik met de woorden: “k goa oe natuurlijk wel em verse jappels stekken hey ” .

Vol liefde verteld ze over haar moestuin, de soorten planten en haar verkoop. Haar zoon heeft de mooie kraam gemaakt van een paar platen en 2 oude fietsen. Het hele seizoen door levert ze aan haar kraam, aardappels, courgettes, kalebassen, rabarber noem het maar op. Gewoon een leuke hobby. Een klein centje voor aankoop zaadjes voor het jaar daarop.

Ik leer veel over hondsdagen en de rode kever, over jappels stekken en dat je rabarber niet na de 21e mag oogsten. Duss… ik heb nog heel wat staan.

“Nemt met ! ” Echte Sallandse gastvrijheid . De noabergedachte die hier nog echt leeft !

(http://www.buitenlevengevoel.nl/rabarber-oogsten-na-21-juni/)

Geladen met een mand vol rabarber fiets ik verder.

Onze tocht gaat richting de Camping Heino, waar we even stoppen voor een kop koffie. We staan daar met onze caravan. En de jongeman heeft wel zin in een snoeptomaatje, maar het boek vol met auto’s met dikke wielen van de bieb wil hij nu toch ook echt bekijken.

Eenmaal daar aangekomen, komt een van de campinggasten. Hey Fan, jij bent toch aan het fietsen voor je eten. Kijk eens wat ik in een tijdschrift tegenkom. Leuk voer om even te lezen. In de Kampioen een heel stuk over fietsen in Salland langs al die mooie kramen. Ik kan het alleen maar beamen. In kaart brengen in Salland doet nog niemand. Dus dat is nog steeds uniek.

In de campingwinkel van Toon bij de receptie kun je lekkere BBQpakketten krijgen van Neimeijer’s 4 Jaargetijden Vlees. De varkens scharrelen praktisch rond in de achtertuin. Een heel leuk uitje, de varkens liggen heerlijk te modderbaden in de poel. Wat een leven !

In de Zaal-restaurant De Remise van Brigit, het restaurant van de camping kun je even heerlijk bijkomen, met een drankje of hapje.

We fietsen even langs varkensbedrijf Neijmeijer, zijn kraam is in ontwikkeling. Ben heel benieuwd over een poosje wat ik daar allemaal kan weghalen. Want het vlees is echt niet te versmaden. Je proeft de liefde die boerin Nieske aan haar varkens geeft !

Verderop de Verversweg, vinden we weer een kraam. De kar op wielen wordt al gauw gespot door Gijs. Hij krijgt er ook oog voor. Een centje in het potje voor de bramenjam doet hij graag.

En dan gauw door naar de Molenweg. Daar is een afsluiting van de week van het oude spel: vliegeren. Op het weiland staan tientallen kinderen van school hun zelfgemaakt vliegers op te laten. Dat moeten we natuurlijk even bekijken.

Ergens had ik gelezen dat er in het Museum de Fundatie / Kasteel het Nijenhuis vlees verkocht zou worden, het leek me al stug. Maar ik dacht, ga toch maar eens kijken. Het vlees vond ik er niet. Wel kun je er versgemaakte sapjes krijgen, van Hollandse peren en vlierbessensap. Ook heerlijke zelfgemaakte taart. Gauw wegwezen… want Gijs had al een draak gespot in dit kasteel.

De kinderen komen al snel thuis. Mijn buit van een ochtendje fietsen is weer groot. Nu gauw een soepje maken. Het wordt courgette soep. Met een gesnipperd uitje van langs de weg. Bosuitje van fam. Pekkeriet. Een courgette van Huisman kwekerij, en worteltjes van Kleinlangevelsloo – Supermarkt in het Bos. Met wat ham wat nog over is van Maurits ambachtelijke slager uit Raalte.

Terwijl ik dit bericht schrijf, krijg ik bericht dat ik winnaar ben van de winaktie van Vishandel Gebr van Diermen. Dus zaterdag ben ik op de markt te vinden. Haringkje happen…mmmm

” Goed goan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.