Noaberhaptrap:- “1e Noaberhaptrap” 7-06-2018


zaterdag 17 juni 2018
“Noaberhaptrap”

Vandaag maak ik mijn allereerste fietstocht voor: Fietsen voor m’n eten – Salland.
Als voorfietser ga ik langs allerlei kraampjes en stalletjes om deze in kaart te brengen. Maar ondertussen ga ik vooral een lekkere maaltijd verzamelen voor een aantal dagen. Aangezien we met een kleine beurs zitten is het vooral zaak om goed te selecteren wat ik wel en niet meeneem, want er is erg veel lekkers te vinden. Sowieso alweer een reden om terug te komen.

Het werd een fietstocht van ongeveer 50 kilometer door het prachtige Salland, mijn woonplek.
Waar begin je ? Dat was mijn grootste vraag. En daarna zie ik wel. Kump wé: een echte Sallandse uitspraak. Zo liet ik mijn route bepalen. Op de bonnefooi.
Als eerste ging ik naar het stalletje waar mijn idee geboren werd. Het allereerste stalletje waar ik ooit wat aan de weg kocht. In een prachtig pand aan de Zuthemerweg. “de Voorzorg” Al gauw werd ik uitgenodigd door de eigenaresse om haar overheerlijke bananenbrood te proeven, haar mooie moestuin te komen bewonderen, en naar een boeiend verhaal te luisteren, waar ik later eens over ga bloggen. Want ook dat wordt een onderdeel van mijn website. Die zo het er nu naar uitziet morgen gelanceerd wordt.

Even het bruggetje over, naar de pluktuin in de Colckhof, en naar Zuz&Zo, wat helaas gesloten is op zaterdag.
Daarna fiets ik door naar Zwolle- Zuid en Windesheim waar de kraampjes er of niet waren of leeg stonden te wachten. Dus ook daar ga ik later eens terug.
Ik fietste door het theehuisje en zo richting Elshof. Ik zag vele aktieve boeren op hun land aan het werk, een feest om te zien. Maar al gauw kwam ik een echte mooie kraam tegen, waar ik mijn slag kon slaan. De kraam van tuinderij
Huisman. Wat een overdaad aan verse groentes en aardappelen, fruit en snacks.
Aan de overkant even verderop een kraam met allemaal kruiden en aardbeiplantjes.
Door naar Raalte, want ik wil erg graag de asperges zien van Ogink Asperges. Het is bijna de laatste week alweer van dit Sallands Goud. Dit kun je goed zien want de witte zeilen op de akkers maken plaats voor heuse asparaguskwasten.
Langs het Overijssels kanaal fietsen kom ik de Rosahoeve tegen. Heerlijk ambachtelijk ijs. Na een kilometer of 30 vind ik dat ik die wel verdiend heb.
Als je met een elektrische fiets bent kun je die hier zelfs even opladen.
Met goede tip van een lieve vriendin, ging ik naar de Raarhoeksweg, Zozijn, Ivoor Groen en Dier De kraam stond goed gevuld, met heerlijke snackkomkommers en meer. Echter zijn ze op zaterdag niet open, dus daar ga ik nog eens heen. Want de kas van binnen bekijken wil ik zeker graag beleven door een rondleiding met één van de cliénten. Ook het atelier lijkt me de moeite waard.
Bijna terug naar de camping, langs Krieghuusbelten langs, stuit ik op een wel heel bijzondere kraam. Eentje met veel humor. Ik heb er kostelijk van genoten en peultjes en jam gekocht. Ook hier kan je je batterij weer opladen. Deze keer met groene stroom.
En dan als afsluiter de Zorgboerderij de Strenkhaarshoeve in Lemelerveld. Het is hier een belevenis om rond te lopen. Genieten van de ezels, geiten, kippen, koeien en nog veel meer. Maar ook in de kraam kun je vanalles kopen. Van aanmaakhout tot gehaakte sleutelhangers, maar ook dagelijks verse eieren en seizoensgroentes.
Mijn oogst van vandaag bestond uit: grote dikke eieren, asperges, ham courgette, komkommer, paprika peultjes, aarbeienplantje, witte koolplantje, aspergesaus, rabarbersiroop en sinaasappel/mandarijnjam.
’s avonds maakt manlief een heerlijke maaltijd voor me klaar met de asperges.
Mijn 1e fietstocht van ongeveer 50 kilometer is er eentje om nog lang na te genieten.

Enne trap an die noaberhap !

*Goed Goan 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *