Laten de fietswielen de Westlandse economie draaien?


Het is een bizarre tijd. Een tijd waarin angst voor een piepklein micro-organisme regeert. Coronacrisis. “Is mijn weerstand goed genoeg om te overleven?”, is een vraag die veel mensen zichzelf stellen, ik ook. Maar ook: “Heb ik straks nog wel een baan?”. Of opdrachtgevers voor de zzp’er, ik ook. Vooral de sierteeltsector in Westland en omgeving wordt hard in het hart geraakt.

Gelukkig

Gisteren had ik mijn moeder aan de lijn. Ik mis haar knuffels, die van mijn vader ook. De wekelijkse boswandelingen, de verhalen over waar ze onderweg nog wat eten opgepikt heeft tijdens haar fietstochten, het doorgeefluik van nieuws in onze familie. Maar om te zorgen dat we die knuffels en verhalen straks nog kunnen meemaken, blijven we op afstand. Het gesprek leek somber te worden gezien de berichten in het nieuws, maar toen zei ik ineens: “Ik word hier zo gelukkig van!”. Ik schrok zelf bijna van het enthousiasme waarmee ik het zei.

Netwerkpowerrrrr

Wat ik zo vanuit mijn zelfopgelegde thuisquarantaine zie ontstaan, is ongekend. Sociale netwerken die de afgelopen jaren zijn opgebouwd, raken in elkaar verweven. Een oproep op Facebook is voor mensen aanleiding om meteen op de fiets te stappen om de lokale ondernemers te steunen en hun eten en bloemen rechtstreeks te kopen, met behoud van afstand en het advies om contactloos te zijn en te betalen.

Door lege schappen in de supermarkt en de oproep om de sierteler te steunen, komen zij in beweging. De regiokaarten van Fietsen voor m’n eten en Fietsen voor m’n bloemen – Westland bieden de informatie die men zoekt: adressen van stalletjes langs de weg, boerderijen, kwekerijen en kleine winkeliers.

Coronahulp Westland

En laten we dan Coronahulp Westland niet vergeten. Kort nadat initiatiefnemer en collega ondernemer Danielle me afgelopen zondag toevoegde aan deze nieuwe Facebookgroep en ik het in de fietsengroep deelde, begonnen de ledenverzoeken binnen te stromen bij Danielle.

Rond half 9 ’s morgens appte ze me nog: “Bedankt voor het delen, ik hoop dat het opgepikt wordt. Het is toch van de zotte dat er straks mensen paracetamol nodig hebben en niets hebben terwijl de buren nog 50 pakjes hebben ingeslagen.” Na haar wat tips gegeven te hebben over het beheren van een Facebookgroep, ging het los. Duizenden leden en binnen een paar uur hadden Danielle en vriend Justin een website gebouwd, waar vraag naar en aanbod van hulp samen komt. Nog een appje naar Vitis Welzijn en weer een nieuwe verbinding gelegd. En inmiddels zijn al vele hulpvragen ingevuld. Trots dat wij daar als groep een bijdrage aan hebben kunnen leveren…

Verwerken

Tijd om alle ontwikkelingen te verwerken, heb ik nauwelijks. Maar dat komt wel, als de gewenning is ingedaald en de rust een beetje is wedergekeerd. Zal die rust er snel komen? Het is de grote vraag. Ik heb voorlopig voldoende adrenaline in m’n lijf om in het zenuwcentrum van Fietsen voor m’n eten van alles te regelen wat geregeld moet worden.

Ploegbaas van het stalletjesinvoerclubje Aad is vanuit zijn thuisbasis in Schipluiden druk met invoeren van nieuwe stalletjes in andere regio’s. Zullen we daar ook voorfietsers voor vinden, zodat zij deze sociale netwerkkracht kunnen ontdekken?

Bloemenfietssters Ilze, Audrey en Jessica accepteren de nieuwe ledenverzoeken in de bloemengroep en Nellie zet de nieuw aangeleverde tips op de bloemen- en plantenkaart, zodat de fietsers de sierteeltsector kunnen redden. Zal dit een druppeltje zijn op een oververhitte plaat of een meer dan waardevolle bijdrage aan de sierteeltsector?

En die andere kanjers Sanne en Corrie zorgen dat de nieuwe leden voor de Facebookgroep Fietsen voor m’n eten – Westland worden toegelaten. Want naast bloemen zijn we nu ook de cressen van Koppert Cress aan het redden, die momenteel niet aan de horeca geleverd kunnen worden en anders doorgedraaid moeten worden. En in drie kwartier 150 dozen verkopen, dat belooft wat voor de komende dagen. Rob Baan, zet je maar schrap!

Fundering van de maatschappij

Is het arrogant om te denken dat die fietswielen de Westlandse economie momenteel draaiend houden? Ik mag dan wel benoemd zijn door voorzitter Frans Visée en wethouder Pieter Varekamp, tot de eerste Westlandse Fietsburgemeester voor de Fietsersbond Westland (nu even zonder lintjeknipmoment en startschotten), maar dat is nog geen reden om naast m’n fietsschoentjes te gaan lopen. “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg!”. Maar in deze tijd zijn gekken nodig die hun creativiteit de vrije loop laten.

Gekken zoals Danielle en Justin, die gewoon doen en er niet te lang bij stil staan. Gekken zoals Rob Veenman, die samen met een aantal andere zzp’ers zonder werk een naar verwachting te gekke televisiemarathon in elkaar zetten, genaamd ‘Samen voor de Regio‘. Allemaal kijken dus, op vrijdag 20 maart om 18:30 op de WOS.

Goede doelen

Waar ons Westlands volkje gek te krijgen is om de vele goede doelen te sponsoren met geld en vrijwillige inspanning, gaan de evenementen van deze goede doelen nu niet meer door. Het goede doel is nu de bloedsomloop van het Westland te redden: het bedrijfsleven. Ook al heeft de overheid een mooi steunpakket voorgesteld, het is onvermijdelijk dat deze coronacrisis onvoorspelbaar lang voelbaar zal zijn in onze lokale economie en maatschappij.

Het goede doel is nu overleven… en helpen waar we kunnen om ouderen en kwetsbare mensen te ondersteunen als zij de deur niet uit kunnen. En zorgen dat onze werkers in de zorg gewoon boodschappen in huis hebben als ze na een dag zwoegen op de bank ploffen, in plaats van tegen lege schappen aankijken omdat de hamsteraars… nouja, aan het hamsteren waren.

Twee en een half jaar

Lang heb ik gedacht dat ik met het opbouwen van Fietsen voor m’n eten nog marktonderzoek aan het doen was, een proeftuin voor iets groters, iets landelijks met regionale kracht.

Ik begin er nu in te geloven dat het geen onderzoek was, maar de bittere ernst op een leuke manier. De voorbereiding voor een hechte verbinding die nu tot zijn recht komt. Twee en een half jaar bouwen aan een sociale groep, die in de startblokken stond om deze week in actie te komen. Een super MultiKracht die zich nu laat zien en voelen.

Heb ik toch als supertrotse eerste Westlandse Fietsburgemeester mooi een eerste startschot mogen geven… voor een evenement met een zeer lange adem.

 

Word sponsor van dit platform

Het is normaal gesproken niet in de sfeer van een blog om vervolgens een aanbieding voor een product of dienst te doen. Maar wij willen jullie toch om een gunst vragen. De website van Fietsen voor m’n eten heeft de afgelopen dagen namelijk zwaar onder druk van de vele bezoekers gestaan en dat is geweldig, want daar is de site voor.

Echter, het huidige ontwerp laat het nog niet toe om heel makkelijk en snel informatie te vinden, waardoor wij veel vragen krijgen en de vrijwilligers hard moeten werken om deze vragen te beantwoorden. Begonnen als persoonlijk initiatief en hobby en nu lopen we tegen de beperkingen daarvan aan, zeker in deze tijd van onophoudelijk opvragen van informatie.

Een blauwdruk voor een verbeterd ontwerp ligt al een tijdje klaar en alle opbrengsten van fietsactiviteiten, de prijs die we in Salland gewonnen hebben in de Gezondheidsverkiezing van Raalte Gezond, de deelname van Proef de Krimpenerwaard en de al door jullie gestorte sponsorbijdragen zijn al in de grote spaarpot gestort en deels benut voor de eerste en tweede fase. Het huidige saldo is echter nog niet toereikend om de derde fase, de verbeteringen aan de website, te kunnen bekostigen.

Wil je daarom op de sponsorknop drukken en je eigen gekozen bijdrage storten, zodat we jullie nog beter en continu van de gezochte informatie kunnen voorzien? Onze dank is verpletterend!

[give_form id=”8253″]

[give_form id=”8258″]

Meer weten over sponsoring…

Speciale sponsoringmogelijkheden voor aanbieders in Westland e.o….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *