Lang verslag Snertfietsen – 8/2/2020


Het was echt stilte voor de storm zaterdag, toen we heerlijk gingen Snertfietsen. 16 deelnemers en zo gezellig! Een groep van 8 en de rest tweetallen. Wat meer mannen dan bij andere groepen, wat goed te merken was in de rust die er hing.

Na een bakkie, twee pakjes roggebrood, het mooie verhaal achter Zorgbakkerij Het Blauwe Hek en de traditionele groepsfoto, vertrokken we richting de Oranjepolder. Met dit keer een dweilbrommer in plaats van dweilfietser achteraan, werd het een prettige veilige tocht. Een stevig windje tegen, maar niet noemenswaardig met wat we de dag erna voor onze kiezen kregen.

Bij Boer Pait Peter en zijn nepboerin Coriza Hoogendonk troffen we weer een goed gevulde winkel en een hoop helpers om de grote groep te verwerken. Ik had een zak recyclebare zakjes meegenomen om Coriza mee te verblijden en ze vertelde dat ze nu bijna helemaal geen nieuwe zakjes nodig hebben, dankzij al die fijne klanten die ze van huis meenemen. Ook eierdozen en stiekjes kun je bij hen kwijt.

Lekker verse groenten en fruit scoren nadat Corize het verhaal achter de boerderij vertelde en ons wees op de producten die van eigen land kwamen. En nog even puppies spotten natuurlijk. Je zou zeggen dat die zichzelf verkopen, maar er was er nog steeds een te adopteren. Nog steeds, Coriza?

We fietsten door naar Bakkerij Vreugdenhil waar ons weer heerlijke producten stonden op te wachten. En bakker Chris, die vol passie vertelde over de geschiedenis en de producten van deze bakkerij, die mensen van heinde en verre aantrekt.

We kregen een heerlijk stukkie marsepeincake te proeven, een bodempie voor de rest van de tocht. Via de Maasdijk en onder de A20 door fietsten we naar de Oudecampsweg, waar we eerst de vlag van Sylvia Simons-vd Berg nog even passeerden. Nog een stuk rechtdoor om vervolgens bij het blauwe bruggetje over het fietspad De Lier in te rijden. Onder het tunneltje door en rechts naar Eetcafé de Witte. Daar wachtte ons een lange tafel en een korte kleine lunch. Hoewel… de groep van 8 ging aan een smulbord en dat werd inderdaad smullen voor hen. De rest nam een tosti met z’n tweeën of iets anders kleins zoals ik met m’n kindertomatensoepje.

Even een appje naar ZWAARD, slagerij & traiteur met de mededeling dat we eraan kwamen en hop weer op de fiets. Daar werden we helaas nog even getuige van een onfortuinlijke val van een klein ventje die zonder kinderzitje achterop de fiets bij zijn vader zat. Een harde leerschool waarom een rugleuning of zitje zo belangrijk is…

Bij Zwaard werden we hartelijk ontvangen achter de toonbank om het verhaal achter de ambachtelijk gemaakte rookworst te horen en met eigen ogen te zien hoe dit procedé zich afspeelt. En natuurlijk een stukje proeven.

Nog even de eigen boodschappen doen en katenspek voor op het roggebrood mee, en we konden het laatste stukkie tegenwind afleggen.

Bij Santé Holland stond de houtkachel natuurlijk alweer heerlijk te knapperen. Even de handen warmen, de roggebroodplakjes beleggen en aan de soep. Eerst eten, dan is daarna de aandacht weer erbij om het verhaal achter de spliterwten van Martin Jonas en de heerlijke baksels en maaksels van Sylvia uit haar mond te horen.

En wat een rust in die Zoete Inval, de ruimte waar vorig jaar ook de uitzending van het Snertfietsen van BinnensteBuiten is opgenomen. Met soep, sap, eierroom, cake met jam en roggebrood met katenspek in de buik keerde eenieder weer huiswaarts. Maar niet voordat het winkeltje van Sylvia even bezocht werd om inkopen te doen.

Mijn buit was na deze dag in ieder geval weer gigantisch. Voorbereiden op deze week, waarin ik door de wind waarschijnlijk weinig zal fietsen voor m’n eten. De rest haal ik lekker dichtbij. Natuurlijk niet in de supermarkt, maar bij de kleine winkeliers die hun spullen ook grotendeels uit de buurt vandaan halen.

Met de voetjes op de bank nog even heerlijk nagenieten van deze prachtige dag, waarin dat kleine spatje regen de pret allerminst kon drukken…

Op naar de volgende Snertfietsen op 14 maart! Deze tocht zit ook al vol. Een vierde datum zal er niet meer van komen. Op mijn oproep kreeg ik geen aanmeldingen.

Maar deze week ga ik weer nieuwe fietstochten aankondigen: Aspergesoepfietsen.

Word lid van de nieuwsbrief op https://www.fietsenvoormijneten.nl/nieuwtjes om die aankondiging als eerste te horen. Maar uiteraard komt het daarna zeker op Fietsen voor m’n eten, de pagina, en in deze groep te staan.

‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *