Lang verslag Perenfietsen (en ander lekkers) – 1/2 – 3/2/2019


Eigenlijk ben ik er nog helemaal sprakeloos van, dus of het een lang verslag wordt, weet ik nog niet….
Vrijdag 1 februari 2019 is de dag die in de boeken gaat als ‘Dag 1 van het redden van 800 kilo peren van de ondergang’. Ik ben zo verwonderd over hoe dit soort ludieke acties verlopen:
– Annemiek V-b deelde het nieuwsbericht,
– Coriza Hoogendonk dacht: “zullen we…?” en overtuigde haar Boer Pait Peter, onder voorwaarde dat minimaal 100 leden van deze superfijne groep 4 kilo elk zouden afnemen,
– dat ging natuurlijk als een tierelier, binnen 3 uur waren ze al gereserveerd én vakkundig genummerd,
– teleurstelling alom toen het niet door dreigde te gaan,
– feest toen het wel doorging en wel met 2 kuub (!),
– Sylvia Simons-vd Berg regelde het vervoer met Van Der Ende Transport Westland Bv,
– Coriza schreef nummertjes en namen in het schriftje,
– Wil RoodkerkAlex RoodkerkJoey Jordaan en Sabine Jagt stonden paraat om te helpen op Boerderij Hoogendonk,
– Het Hele WestlandDe Hoekse KrantDe Maasbever en WOS MediaRadio besteedden er aandacht aan,
– Het Perenfietsen kon beginnen!
Wauw, wat een samenwerking… en wat een dankbaarheid voel ik voor jullie, leden van deze groep!

Natuurlijk hoop ik niet dat er nog een noodkreet van een of andere teler zal komen, want dat zou te triest voor woorden zijn. Al dat lekkere eten, gewoon afgekeurd door de supermarkt, onder het mom van ‘de consument wil het niet’. Sinds anderhalf jaar ben ik een ander soort consument. De supermarkten hebben mij niet meer mogen begroeten als klant. Ik fiets alles bij elkaar langs de weg, zo dicht mogelijk bij de bron. En ik zou nooit meer anders willen…. Waarom? Omdat deze groep en de sociale contacten die ik nu heb met leden van de groep en met deze lieve hardwerkende aanbieders van ‘ons’ eten, mijn leven zo verrijkt heeft, dat ik er ontroerd van raak als ik eraan denk. Mensen die ik tegenkom, vooral leden van het eerste uur, vragen mij regelmatig: “Had je dit verwacht toen je startte met de Facebookgroep?”. Wat denk je dat mijn antwoord is? Nee, totaal niet natuurlijk…! En die verwondering wordt alleen maar sterker.

Even m’n traantjes van ontroering weg pinken en terug naar m’n fietsverslag. Ik had vrijdag al vlug wat foto’s gedeeld, maar deze heppening vraagt natuurlijk om wat meer woorden. Vrijdag ontbeet ik met een aardbeienyoghurt van DelflandseZuivel met blauwe bessen en muesli van de Biefit Gezondheidswinkel en ongebrande notenmix van Kaasmeester Richard. Na een volle driekwart dag met praktijkafspraken in SuXeed legde ik een bodempie voor het Perenfietsen aan met een mix van appel van Boer Pait, banaan en Griekse yoghurt van de Biefit en granola van Lijfstijl diëtisten die je kunt kopen bij Bakkerij Vreugdenhil. Ik fietste snel naar de Polderhaakweg om mijn gereserveerde peren in ontvangst te nemen. Met een tas vol lege zakjes voor hergebruik, ploeterde ik me door lichte regen en kou, heerlijk!

Het was gezellig druk bij Boerderij Hoogendonk, de dranghekken waren niet nodig want iedereen had telepatisch met elkaar afgesproken om niet allemaal tegelijk te komen. En terwijl ik daar stond te kletsen, kwamen er zo best nog wel wat mensen die niet goed gelezen hadden dat de peren al exclusief voor de leden van deze groep die een bestelling gedaan hadden, gereserveerd waren. Boer Pait had bijna nog een kuub kunnen bestellen, zoveel mensen vroegen ernaar. Nagenoeg iedereen nam ook even de tijd om ander vers lekkers mee te nemen. De grote zak peren belandde in de linkertas van De Vers-Express en de grote doos grote dubbeldooier-eieren in m’n blauwe rugtasje. Omdat ik dit weekend twee dagen cursus gaf in Bussum, kon dit drukke baasje er zaterdag helaas zelf niet bij zijn. Ik had graag meer leden persoonlijk ontmoet, maar helaas pindakaas…

Na wat foto’s en kletspraatjes fietste ik verder naar Santé Holland. Ik had weer een 10-literverpakking Aquadraat water nodig en Sylvia Simons-vd Berg had weer lekker wat proeverijtjes klaar staan: diverse curds die ze gemaakt had. Het smaakte allemaal te lekker…
Ik fietste na een gezellig praatje verder naar het dorp De Lier om bij Poelier Jos Straathof gegrilde kippenpootjes te halen voor ‘vrijdag gemakdag’. Ook nog wat kipschnitzels en smeerseltjes mee om voorbereid te zijn op weinig-tijd-om-te-fietsen.

Vanuit De Lier fietste ik rechtstreeks naar ‘s-Gravenzande, om bij m’n moedertje de helft van de peren te brengen. Die was daar maar wat blij mee. Aan de vaagheid van de foto kun je zien dat het buiten echt zo waterkoud was, dat de lens binnen besloeg.
Bij thuiskomst even m’n buit fotograferen, inclusief een aantal exemplaren van de Maasbever, met daarin het bijzondere verhaal van Coriza Hoogendonk, die hiermee haar status van nep- en celeb-boerin ruimschoots gevestigd heeft.
Ik ging dus voor gemak vrijdagavond en het werden de drumstickjes met een komkommer van Boeregoed en nog stoofpeertjes van Boer Pait die de avond daarvoor niet waren opgekomen. Glaasje appel-perensap erbij van Santé Holland maakte het compleet. Met een heerlijk loom gevoel van het fietsen en een gevuld buikje legde ik mij neder tussen de lakens om me voor te bereiden op mijn volle werkweekend.

Zaterdag ontbeet ik met aardbeienyoghurt met granola en banaan. De variatie was even ver te zoeken, maar dat heb ik weleens als ik gezond gespannen ben voor een taak. En deze taak was groot: 11 ondernemers-in-spé vertellen hoe ze ook Vrij en blij zelfstandig ondernemen. In de vierwieler naar Bussum met een koffertje vol spullen en interessante boeken. Tegenwoordig gaat de map met informatie en krantenknipsels van Fietsen voor m’n eten ook mee naar mijn trainingen, zodat ik hen kan laten zien hoe je (social) media kunt inzetten om je doelen te bereiken. En misschien heb ik door daarover te vertellen, wel een voorfietser op Terschelling gevonden. Wordt vervolgd…

Tussen het lesgeven door, heb ik me heerlijk laten verzorgen door de Bussumse horeca. Het duurzaam geteelde desembroodje met makreel van Brasserie Drusius was een kunstwerkje om te zien, dus ik kon het niet laten er een plaatje van te schieten.

Zondag wilde ik wel weer wat variatie in m’n ontbijtje aanbrengen, ik had wat meer tijd en maakte een uitsmijter van eieren van de De Jonghlaan 19, ‘s-Gravenzande, met ham van Keurslager Poleij, kaas van Kaashuis Tromp Naaldwijk en tomaatjes van Lanstomaten (Groeneweg 125, ‘s-Gravenzande). In olijfolie van de Biefit.
Na het cursus geven at ik nog twee grote kippenpoten van Straathof (geen foto).

En de eerste geredde peren gingen, samen met een appel van Boer Pait, mee naar boven om opgepeuzeld te worden voor het slapengaan. Wat een heerlijk zoete peren zijn het! De tijd ontbreekt voor mij om er iets bijzonders van te maken en ik heb er ook een paar aan buurvrouw Marina de Vriesbeloofd, dus bij mij zijn ze al bijna opperdepop…

En wat een on-wais leuke plaatjes zie ik van jullie voorbij komen met recepten en de lekkerste taarten en andere gerechten! Ik ben zo trots dat dit door deze groep in beweging is gekomen. Dat smaakt naar meer…
Ik kijk alweer uit naar de volgende ludieke actie: Snertfietsen door het Westland 9 februari (=VOL) aanstaande zaterdag. De voorspellingen beloven veel wind en wat neerslag, echt snertweer dus… dan smaakt die snert bij Sylvia natuurlijk nog lekkerder.

‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *