Het ontstaan van Noaberhaptrap


Door Fanny Beishuizen

Sinds augustus 2017 bestaat er al een ‘Fietsen voor m’n eten – Westland‘ groep, die ik eerder via Facebook ben tegen gekomen op een sportgroep voor vrouwen waar ik lid van ben. Het is het idee van Marja van der Ende, die inmiddels een groep van meer dan 2800 mensen in beweging heeft gekregen, met de dagelijkse verslagen van haar fietstochten en meer dan 185 adressen van stalletjes op de regiokaart van het Westland.

In die periode was ik bezig met mijn gehele leef en beweegpatroon om te gooien, naar gezond en fit leven. Dit deed ik hardlopend en fietsend. Mijn doel : fit voor mijn 50e, en nooit meer terug naar 60 kilo zwaarder.

 

Tijdens die tochten langs al die mooie stalletjes bedenk ik hoe dat voor Salland zou zijn. De afstanden zijn veel groter dan in het Westland. Is het aanbod wel genoeg?

Een poosje blijft het een leuk idee. Al fietsend onstond zelfs de naam Noaberhaptrap.

“Ik trap immers al die hap bij noabers weg”

In mei 2018 krijg ik een mail van Stichting Evenmens, met de vraag of er nog mensen zijn met een leuk idee, die aan de voorwaardes voldoet voor een gezondheidswedstrijd van de gemeente Raalte. De Kr8 van Raalte

Toen ik zo de voorwaardes las, dacht ik dat ik er wel aan voldeed. En durfde ik de stoute schoenen aan te trekken en diende de Noaberhaptrap in.

Algemeen
 • Zowel nieuwe als bestaande activiteiten/programma’s die een doorstart of een steuntje in de rug nodig hebben mogen deelnemen.
 • De door de jury geselecteerde beste drie ideeën winnen een prijs om de activiteit/ het programma uit te voeren of een steuntje in de rug te geven bij de uitvoering.

Voorwaarden
 1. Het voorstel is een activiteit die of programma dat bijdraagt aan de gezondheid van de inwoners van de gemeente Raalte.
 2. De indiener moet een inwoner of non-profit groepering, vereniging of stichting uit de gemeente Raalte zijn.
 3. De uitvoering van het idee is gericht op (een deel van) de gemeente Raalte.
 4. Het voorstel moet starten in 2018.
 5. Per persoon/groep mag maximaal één voorstel worden ingediend.
 6. Er is geen minimale leeftijd voor deelname. Bij elk voorstel moet echt wel een persoon van 18 jaar of ouder betrokken zijn, die de verantwoordelijkheid op zich neemt voor de uitvoering van het voorstel.
 7. De indiener is in staat om het voorstel uitvoeren.
 8. Het voorstel moet via het aanmeldformulier op de website ingediend zijn voor 8 juni 2018
Extra kans op winnen van de gezondheidsverkiezing

Voldoet de inzending aan de punten hieronder, dan weegt dit positief mee in de beoordeling:

 • Het idee is een samenwerking van individuen, non-profitgroepen, stichtingen en/of verenigingen.
 • De activiteit of het programma vindt vaker plaats en/of is gericht op de langere termijn.
 • De activiteit of het programma is gericht op kwetsbare doelgroepen (zoals eenzame ouderen, inwoners met lage inkomens of mensen met (lichamelijk/psychische) beperkingen)

Prompt nomineert de gemeente Raalte me voor dit gezondheidsidee. Allerlei vragen moet ik beantwoorden. Het duizelt me dat ik nu een plan moet bedenken. Zoiets heb ik nog nooit gedaan. Ik ben maar gewoon fulltime mama van van een groot gezin. En net begonnen aan een nieuwe baan. Vele beren
op mijn weg waardoor ik niet weet waar ik beginnen moet. Het enige wat ik dacht, was een leuk doel om te fietsen. Voor mezelf om  te blijven bewegen.

Hoe inspirerend zou mijn verhaal kunnen zijn ?

Durf ik het aan om een grote groep mensen in beweging te brengen?

Nu stond ik middenin een wedstrijd met 10 andere idieëen en moest ik een pitch voorbereiden. Nog nooit had ik van het woord gehoord, laat staan dat ik er eentje kon maken.

En zal ik contact opnemen met Marja over haar initiatief: “Fietsen voor m’n eten?

 

Tijdens het halen van mijn dagelijkse boodschappen bij boerderijwinkel “Supermarkt in het Bos”: Kleinlangevelsloo vraag ik om pitchadvies aan Annemiek Hulsman. “Goh”, zegt ze, “vanmorgen was hier iemand in de winkel met exact hetzelfde idee”.

Dit toeval kon niet zomaar zijn. Marja was bij haar ouders op vakantie op een camping in Haarle. Ze zocht hier haar eten door middel van fietsen door het mooie Salland.

Ik lees haar verslag op Fietsen voor m’n eten Westland en ik lees dat ze op zoek is naar een voorfietser voor deze regio. Nog diezelfde dag leg ik contact en Marja komt op bezoek.  Hoewel voor haar de start heel anders verliep als voor mij, praten we vol passie samen over het initiatief.

Die avond op 14 juni wordt onze samenwerking geboren. Marja droomt van landelijke dekking en zoekt voorfietsers zoals zij en ik.

Alleen fiets je sneller, samen kom je verder!

En zo komt het dat ik nog diezelfde week op de fiets stap en begin met stalletjes in kaart te brengen, verslagleg van mijn fietstochten, een Facebookgroep Noaberhaptrap / Fietsen voor m’n eten – Salland start, samen met Marja een invulling geef aan de website en alle nieuwe ideëen uitwerk die langzaam ontstaan.

“Kop derveur en goan”

En de rest is geschiedenis… op 11 juli 2018 wint Noaberhaptrap de Gezondheidsverkiezing 2018 van de Gemeente Raalte…

Commentaren zijn gesloten