Fietsen voor m’n water


GenX
Een paar weken geleden las ik een verontrustend nieuwsbericht in het AD, editie Westland: “Ook GenX in Westlands drinkwater gevonden”. Voor wie het nieuws gemist heeft: in Dordrecht staat een fabriek die Teflon aanbaklagen voor pannen produceerde en afvalwater met de stof GenX heeft geloosd. Deze kankerverwekkende stof is nu niet alleen in de regio Dordrecht in het drinkwater gevonden, maar ook in onze regio. Ook gaan er al langere tijd geruchten dat medicijnresten, zoals van antidepressiva, niet goed uit ons drinkwater gefilterd kunnen worden en wij deze stoffen dus ongewenst binnen krijgen.
Lees het nieuwsbericht over GenX…
Lees het artikel over medicijnresten…

Plastic fles
Daarnaast kwam ik via Facebook een artikel over plastic drinkflessen tegen: “Hoe gevaarlijk is jouw drinkfles?”, met daarin de tip om onderop je plastic fles te kijken naar een nummertje in een driehoekje. Hierdoor kun je ontdekken van welk soort plastic de fles waaruit je drinkt, gemaakt is en of je hem weer kunt bijvullen of niet. Sommige soorten plastics blijken namelijk deeltjes los te laten, of weekmakers en hormoonverstorende stoffen te bevatten die vervolgens in het water dat je drinkt, terecht komen. (En dan heb ik het nog niet eens over het plastic afval dat onze oceanen en directe omgeving vervuilt.)
Lees het artikel over de plastic drinkfles…

1 + 1 + 1 = …?
Deze berichten en een lang geleden ontstane drang naar ‘zo gezond mogelijk leven’, prikkelden mij tot het uitvoeren van een zelfonderzoekje. En het delen van de informatie die daaruit voortkomt.

Door het fietsen voor m’n eten in en om het Westland en alle informatie die in snelfietsvaart naar mij toe komt, ben ik op onderzoek uitgegaan bij regionale initiatieven die met water te maken hebben. Bedrijven in en om het Westland die gezond drinkwater op hun programma hebben staan. Streekgenoten die zich jaren geleden al dusdanig zorgen maakten over de kwaliteit van ons (drink)water, dat zij zich er ieder op hun manier in zijn gaan verdiepen en met resultaten zijn gekomen: drie totaal uiteenlopende oplossingen voor deze maatschappelijke uitdagingen.

Optimaal Westlands drinkwater
Ik zal hieronder een poging doen om hun oplossingen zo simpel mogelijk uit te leggen. Want er blijkt dus veel mis met ons (Westlandse) water en er blijkt veel mee te doen te zijn om die uitdagingen aan te pakken. En ook al ben ik HBO-geschoold op het gebied van voeding en geef ik al jaren voedingsadviezen in mijn gezondheidspraktijk, ook ik stond te klapperen met m’n oren bij het horen van de uitleg van onderstaande mensen. Dus onderstaand met enige hulp geformuleerd…

1. Acqua Universo:
Het eerste bedrijf waar ik naartoe fietste, was Acqua Universo, gevestigd op een van de meest inspirerende plekken in onze regio: Op Hodenpijl in Schipluiden. In hun kantoor in de pastorie ontmoette ik Ineke Moerman en Gabrielle Mosch, twee gedreven mensen die van vitaal water hun dagelijkse werk hebben gemaakt. Ze legden me ‘verfijnd’ uit wat vitaal water is.


Water (hoe gewoon ook) is een zeer bijzondere stof waar we nog veel van kunnen leren. Naast kwaliteit is dat mede ook de vitaliteit van water. Vitaal water is het makkelijkst te vertalen in “bergwater”: fris, sprankelend en vol van smaak. Door water (kraanwater) onder andere mede te laten wervelen en langs een Vitaliser® te halen, herorganiseren mineralen en sporenelementen in het water waardoor het gewone kraanwater blijvend verandert in bergwater. Zowel praktijkonderzoeken als wetenschappelijk onderzoek laten veelbelovende resultaten zien op het effect van vitaal water op de weerbaarheid van planten en dieren. Vitaal water kan permanent in je huis geplaatst worden.

Op mijn vraag of gevitaliseerd water nog GenX bevat (het komt tenslotte uit de kraan) werd geantwoord dat ook de ongewenste stoffen die nog in het kraanwater zitten, door het systeem verfijnd worden. Daarbij geldt dus dat deze door de Vitaliser verfijnde stoffen beter door het lichaam verwerkt kunnen worden.

In onze regio is er reeds een groeiende groep kwekers die een Vitaliser-systeem op hun hoofdkraan hebben, waardoor de groenten die zij kweken, groeien met behulp van gevitaliseerd water.

Meer informatie over vitaal telen vind je hier…
Meer informatie over de Vitaliser en vitaal water van Acqua Universo vind je hier…

2. Santé Holland

Mijn tweede fietstocht werd letterlijk en figuurlijk ‘fietsen voor m’n water’. Ik bracht een bezoekje aan Sylvia Simons-van den Berg van Santé Holland in haar nieuwe water-afhaalpunt achter haar huis aan de Oudecampsweg 29 in De Lier. Het was een inspirerend gesprek waar het zuurstofgehalte in mijn bloed als vanzelf door ging stijgen, zo levendig hebben we gepraat. Of kwam dat door het met zuurstof verrijkte water dat ze mij liet proeven…?

Sylvia legde uit dat zij, samen met Melvin Berkhout, al ruim vijftien jaar bezig is met het ontwikkelen en leveren van Aquadraat® water.
Na winning uit de bron wordt het minimaal zeven dagen in een tank behandeld en vervolgens gefilterd. De structuur van het water wordt veranderd en de zuurstof sterk aan het water gebonden, waardoor de lichaamscellen en de ruimte tussen de cellen beter worden gehydrateerd en het zuurstofgehalte in het bloed wordt verhoogd. Het zuivere drinkwater van de best mogelijke kwaliteit bevat na deze unieke behandeling de juiste hoeveelheid mineralen en zuurstof om verzuring in ons lichaam tegen te gaan. Het stimuleert het immuunsysteem, het afvoeren van afvalstoffen en de ontgiftingsprocessen van ons lichaam.

Er mag wel een grotere inspanning verricht worden om het water in huis te krijgen: na afloop van het gesprek kreeg ik een 10-liter verpakking met handig tapkraantje van Sylvia mee naar huis achter op de fiets. Maar ze bezorgen van Santé Holland ook graag bij je thuis en ook over de verpakkingen is nagedacht, waardoor het minimaal belastend is voor het milieu en geen hormoonverstorende stoffen bevat.

En die ene 10-liter tank op de fiets, dat was nog niet eens dichtbij een record. Een vaste klant van Santé Holland komt regelmatig om vijf 10-liter tanks mee te nemen in fietstassen achterop en een mand voorop. Dat is nog eens echt fietsen voor je water! Santé Holland levert ook 100% fruitsappen, dus als je eens een ander smaakje wilt, echt een aanrader.

Meer informatie over Aquadraat vind je hier…

3. Water Zacht
Vlak voordat ik dacht dat dit alle regionale initiatieven waren op het gebied van drinkwater, ontmoette ik Martin van Wingerden tijdens een netwerkbijeenkomst van MKB Westland. Ik zag ‘Water Zacht’ als bedrijfsnaam op de gastenlijst staan en kreeg er meteen een beeld bij: onthard water. Een beeld dat Martin bevestigde en toelichtte tijdens een gesprek bij hem thuis in Naaldwijk, waar ik natuurlijk ook naartoe gefietst ben. Maar er was meer: Martin levert namelijk ook waterfiltersystemen om je drinkwater te ontdoen van vervelende deeltjes en stoffen die je niet in je lichaam wilt.


Martin heeft al jaren een loodgietersbedrijf in De Lier en is onlangs begonnen met het leveren en installeren van waterontharders en -filters van een Amerikaans bedrijf: Kinetico®. Dit onder de naam van een nieuw bedrijf: Water Zacht. Het waterfiltersysteem wordt op de leiding naar de keuken aangesloten en vervolgens naar een aparte kraan bij je gootsteen. Er is ook een combikraan waar twee uitgangen in zitten, een voor je drinkwater en een voor water voor overige toepassingen. Martin liet me deze twee soorten water proeven en het verschil is enorm. Het ongefilterde water bevatte nog rond dwarrelende deeltjes en voelde hard aan op mijn lippen en tong. En dat terwijl het bij Martin al onthard uit de kraan komt. Het gefilterde water voelde aan als een zachte wattendeken en was kraakhelder.

Bevat het door een Kinetico-systeem gefilterde kraanwater geen GenX meer? Alleen bij het systeem met vijf verschillende filtermodules erin, inderdaad. In dit systeem wordt alles uit het water gehaald, ook de mineralen. Volgens Martin heet dit omgekeerde osmose. Vervolgens worden mineralen weer toegevoegd om de juiste balans te krijgen.  Het vraagt wel bijna een geheel keukenkastje onder je gootsteen om het systeem te plaatsen, maar dan heb je ook wat. Er zijn ook 1- en 3-filtersystemen maar die halen niet alles eruit.

Meer informatie over het Kinetico-systeem vind je hier…

Kost dâh?
Een van de hamvragen bij dit zelfonderzoek, is: “Kost dâh?” oftewel wat kost elke oplossing?

In mijn blog met Tips bij een kleine beurs ben ik vooral bezig geweest om informatie te delen over kostenbesparingen, maar bij het water-verhaal lukt het op zeker niet om onder de prijs van gewoon kraanwater of in de supermarkt gekocht flessenwater te blijven. Bij de keuze voor een van deze drie oplossingen (of een combinatie van de drie) heeft een overeenkomstig doel mijn prioriteit: mijn lichaam zoveel mogelijk vrij houden van stoffen als GenX, medicijnresten in ons drinkwater en hormoonverstorende stoffen uit plastics. Koste wat kost?

Vergelijking
Ik noem in deze blog bewust nog geen prijzen, omdat meer onderzoek en vergelijking nodig is. Anders zou ik appels met peren vergelijken en daarvoor was de appel- en perensap bij Sylvia te lekker, om zo kort door de bocht te fietsen.

De uitdaging nu is om de juiste berekeningen en gezondheidsafwegingen te maken:

  • in hoeveel jaren zou ik het Kinetico-systeem van Martin terugverdiend kunnen hebben, als ik de investering hierin zou vergelijken met het aantal flessen water dat ik gemiddeld kocht in de supermarkt?
  • hoeveel geld en inspanningen is het fietsen voor m’n Aquadraat-water me waard? Ze leveren ook gratis aan huis, maar het is wel een hele leuke fietstocht naar de Oudecampsweg voor wat meer zuurstof… en gezelligheid kent geen tijd.
  • wat is de meerwaarde van het Vitaliser-systeem, die in prijs voor aanschaf van een keukenkraan-element het laagst is van de drie geboden oplossingen?
  • is een combinatie van deze drie oplossingen mogelijk en wat zou de gevitaliseerde, gefilterde en toegevoegde zuurstofwaarde daarvan zijn?

Wordt vervolgd dus… ndus (op z’n Westlands)…

In de Facebookgroep ‘Fietsen voor m’n eten – Westland‘ houd ik je zoveel mogelijk op de hoogte van de voortgang van dit zelf- en samenonderzoekje.

Heb je zelf nog andere lokale en regionale initiatieven omtrent water, om aan mij te melden? Reageer dan onder deze blog…

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *