Fietsen voor m’n druiven (2)


Nog even en dan is het druivenseizoen alweer afgelopen. Op dit moment ben ik negen weken bezig met fietsen voor m’n eten en heb ik al heel wat trossen druiven naar binnen gewerkt. Van verschillende hobbyïsten die druiven in een kasje achter in de tuin of aan de schuur hebben hangen tot die biologisch geteelde van de Westlandse Druif (zie mijn vorige blog). Maar geen enkele zo smaakvol en zo duurzaam geteeld als bij Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight, heb ik inmiddels ontdekt. Ik sprak Hilde Jansen over hun inspirerende bedrijf aan de Zwethkade-Zuid 45 in Den Hoorn, dat zij samen met haar man Arnold runt.

Biologisch-dynamisch
Bij Nieuw Tuinzight worden de druiven biologisch-dynamisch geteeld, kortweg biodynamisch. Volgens Hilde is dit echt een bewuste keuze van hen als tuinders geweest. Om hun kinderen te beschermen voor het binnenkrijgen van chemische stoffen en ook omdat ze er zelf de hele dag in lopen als verzorgers van het gewas, maar vooral voor de klant die de druif in zijn of haar mond stopt. Hilde wilde ook niet ‘gewoon’ biologisch telen omdat dit nog te makkelijk is, nog te dicht bij de gangbare tuinbouw ligt. Wat is dan het verschil? Wat moet je als tuinder nóg meer doen om biodynamisch te telen?

Tuinders en boeren die biodynamisch werken, volgen eerst een opleiding bij het Louis Bolk Instituut. Op de website van dit instituut staat het volgende: “Onze missie is het bevorderen van duurzame landbouw, voeding en gezondheid.  Zo leveren we als kennisinstituut een bijdrage aan een duurzamere wereld en gezonde ontwikkeling van mensen, dieren, planten en de bodem.”. Een mooi streven, lijkt mij, met alle dingen die we de laatste jaren fout zien gaan in de voedingsindustrie en gezondheidszorg.

Los van deze opleiding is het volgens Hilde voor de tuinders en boeren toch vooral zelf ontdekken en pionieren, wat werkt het beste voor het meest smaakvolle product, tegen geringe kosten en met behoud van het milieu. Concreet betekent biodynamisch telen dat er diepgaand wordt nagedacht over onderwerpen als hergebruik van afvalstoffen, terugdringen van CO2-uitstoot en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bedrijven die zo werken, kunnen het ‘demeter’ logo op hun producten voeren, zodat ik als consument weet dat zij aan alle eisen voldoen. Wat onderscheidt dit logo nog extra van die van de biologische druivenkweker, Hilde?

Kiezelpreparaat en wormen
Zoals bij elke druiventeelt, biologisch of gangbaar, worden druiven in de volle grond geteeld. In plaats van chemische bestrijdingsmiddelen tegen onkruid, spint, trips en meeldauw te gebruiken, worden bij biologische teelt natuurlijke vijanden en zwavel ingezet om de bestrijding te doen. In plaats van kunstmest wordt biologische kippenmest en een kleine hoeveelheid natuurlijke compost ingezet, die van buitenaf ingekocht wordt. Dit had ik bij mijn bezoek aan de Westlandse Druif reeds gezien.

Bij Nieuw Tuinzight worden ook éénmaal in het voorjaar natuurlijke vijanden ingezet. De kunst is om balans te behouden tussen plaaginsecten en roofmijten. Beiden zijn belangrijk. Daarnaast wordt er gewerkt met speciale natuurlijke preparaten, bijvoorbeeld een kiezelpreparaat, om de plant in de periode van rijping een extra zetje te geven. In plaats van kippenmest verorberen wormen het op de bodem teruggebrachte snoeihout en druivenblad. De wormenmest is weer voeding voor de druivenboom. De ondergrondse medewerkers van Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight van wie de poep goud waard is, ndus…

250 jaar geleden
Alles wordt zoveel mogelijk hergebruikt en zo min mogelijk extern ingekocht. Eigenlijk wordt op deze manier geteeld zoals de mens het een aantal eeuwen geleden deed, toen de industriële revolutie nog niet gaande was en er nog geen chemische bestrijdingsmiddelen waren ontwikkeld. “Onze bodem is onze toekomst,” benadrukt Hilde, “als je die niet meer hebt, wat dan?”.

Hiermee geeft Nieuw Tuinzight niet alleen zicht op het ‘nieuwe’ tuinen maar vooral ook inzicht in waar we met ons allen naartoe zouden moeten gaan. Een duidelijke visie die ik zelf vanuit mijn gezondheidspraktijk ook onderschrijf. De bodem in onze omgeving raakt steeds meer uitgeput doordat we er nare dingen mee doen, dit verarmt onze voeding en dit verzwakt vervolgens ons lichaam én onze maatschappij. Volgens Hilde is 100% biodynamische teelt dus zeker mogelijk, het zou een duidelijke, bewuste persoonlijke keuze van iedere tuinder en boer kunnen zijn. Het is gewoon een kwestie van doen en de natuur haar werk laten doen, met een beetje hulp van de mens. Daarentegen, het laten nemen van monsters van de bodem en laten meten en wegen zoals bij biologische teelt, wordt bij Nieuw Tuinzight niet gedaan. Hilde en Arnold weten zelf het beste wat hun bodem nodig heeft….

Vitaal telen
Bij Nieuw Tuinzight hebben ze ook bewust gekozen voor vitaal telen. Een aantal weken geleden heb ik hier kort aandacht aan besteed in de blog ‘Fietsen voor m’n water’. Met een speciale Vitaliser® geïnstalleerd op het bewateringssysteem, worden de druiven geteeld met behulp van gevitaliseerd water. Volgens Acqua Inverso, het bedrijf dat vitaal telen mogelijk maakt, “verhoogt vitaal water de weerbaarheid van het gewas, zodat schimmels, virussen en bacteriën minder vat hebben op het gewas”. Meer informatie over vitaal telen is te vinden op www.vitaaltelen.nl.

Verpakkingen en de zon…
Ook over de verpakkingen is grondig nagedacht. Zo wordt er wel gebruik gemaakt van plastic, maar dan zo stevig dat de bakjes en zakjes hergebruikt kunnen worden bij de volgende aankoop. Voor de kadoverpakkingen wordt gebruik gemaakt van duurzame houten kistjes, die door henzelf in elkaar gezet en voorzien van hun logo worden.

Als energievoorziening wordt bij Nieuw Tuinzight gebruik gemaakt van zonnepanelen. Deze leveren voldoende energie dat de druivenkwekerij én het woonhuis van Hilde en Arnold van stroom voorzien kunnen worden. Biodynamisch telen betekent dus dat je kwekerij een zo klein mogelijke belasting voor milieu en omgeving veroorzaakt.

Kost dâh?
Zelf had ik verwacht dat de prijs van de druiven bij Nieuw Tuinzight hoger zou liggen dan de duurste druiven die ik tot nu toe was tegen gekomen.  Het tegendeel is waar, de prijs ligt een stuk lager. Komt dit door besparingen, door die ondergrondse werkers, de wormen die ervoor zorgen dat veel afvalstoffen opnieuw gebruikt worden als voeding? Of zijn er andere oorzaken?

Een echt duidelijk antwoord heb ik nog niet op deze vraag. Wel wordt er bij Nieuw Tuinzight goed gekeken naar de marktwaarde van een kilo druiven. Hoeveel zou ik als consument daarvoor willen betalen? En ook al zijn ze een bedrijf waar gewoon met betaalde krachten wordt gewerkt, Hilde en Arnold maken bewuste keuzes om hun product betaalbaar te houden en er zelf ook van te kunnen blijven voortbestaan. Bezoek de website van Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight voor meer informatie over dit inspirerende bedrijf…

Nog niet klaar…
Zoals bij elk bezoekje met persoonlijk interview en de blog die ik van daaruit schrijf, ik ga altijd met meer vragen naar huis dan waarmee ik kwam. Ook nu ben ik nog niet klaar om over de verschillende soorten teelt te schrijven. Inmiddels heb ik al een bezoek gebracht aan Stadstuinderij Buitenleeft in Delft om te praten over de verschillende soorten teelt en daar een blog over te schrijven. Nog even geduld…

Weet jij ook interessante mensen in de regio Westland waar ik naartoe kan fietsen om meer te weten te komen over de (streek)producten die zij leveren en de keuzes die zij gemaakt hebben? Plaats hieronder dan een reactie of deel het in de Facebookgroep ‘Fietsen voor m’n eten – Westland’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *