Fietsen voor je zelfoogst
door: Marja 25 september 2018
Soms heeft het voer voor een blog wat langer nodig om te sudderen in mijn hersenpan. Dan is het tempo waarin de woorden komen, wat trager, als bruine bonen die nog even moeten weken om volgezogen te worden en gekookt te kunnen worden. Of zoals de bodem van Stadstuinderij BuitenLeeft, die in de winterperiode weer slaapt om in het voorjaar weer fris te beginnen aan het voeden van de planten die de heerlijkste vruchten voortbrengen.
BuitenLeeft is een zelfoogsttuin in Delft, in het natuurgebied vlakbij Delfgauw. Het biedt ruimte aan mensen die de ruimte zelf niet hebben om hun eigen eten te verbouwen. Door een zelfoogstaandeel af te nemen, kun je je eten zelf verbouwen en oogsten.
Een jaar geleden
Precies een jaar geleden werd ik door Marieke Berkhout, stagiaire bij BuitenLeeft vanuit de opleiding voor biologisch-dynamische landbouw, uitgenodigd om eens langs te fietsen. Nou, dat liet ik me natuurlijk geen tweede keer vragen…. (Of toch wel, want dat eerste bezoek smaakte al snel naar meer.) Ik was de eerste keer te verwonderd voor woorden, van wat daar allemaal gebeurt aan de Middelweg in Delft, alsof ik in een parallel universum terecht kwam. Terwijl dit natuurlijk ‘gewoon’ een plek is, waar eten geteeld wordt zoals het vroeger ging: in de volle grond, met moeder natuur als bron én hulpmiddel.
Mijn fietsschoentjes verruild voor kaplaarzen en met gereedschap in de hand om te oogsten, maakten Marieke en ik een rondje door het land. Ik oogstte verse laurier, waarbij Marieke me uitlegde hoe ik deze zelf kon drogen. Verder munt voor in de thee en nog een aantal soorten groenten waarvan ik wel wist hoe ik ze zelf klaar kon maken. Maar ook venkel, waar ik nog nooit iets mee gedaan had in de keuken. Of daarbuiten, behalve in een voorgefabriceerd zakje thee. En als klap op de vuurpijl kreeg ik nog een flespompoen mee, mijn eerste kennismaking met deze basis voor de heerlijkste najaarssoep.
Dat smaakt naar meer
Dit bezoekje bracht me toen dichter bij de oorsprong van mijn eten, een welkome stap in die tijd waarin ik net was gestart met Fietsen voor m’n eten. Maar zoals geschreven: een tweede bezoekje kon niet uitblijven. De tweede keer dat ik BuitenLeeft bezocht, had ik een afspraak met Margriet Knospe, beheerder en oprichter van deze stadstuinderij. Nu vijf jaar geleden, met een droom uitgewerkt op papier en een fonds als stimulans, is zij gestart met het aanleggen van de tuinderij en het bouwen van de voorzieningen om de tuinderij te kunnen continueren.
Margriet heeft gekozen voor het telen volgens de principes en regels van de biodynamische landbouw, van grondlegger Rudolf Steiner. Het daaraan gekoppelde Demeter-keurmerk heeft BuitenLeeft (nog) niet, mede omdat de oogst de financiële investering die daarvoor nodig is, nog niet voldoende opbrengt en er ook nog geen behoefte is om hierin de investeren aangezien transparant is hoe het eten wordt verbouwd. BuitenLeeft heeft een stichting met een landgoed in opbouw, hetgeen jaren duurt voordat het levensvatbaar en volledig zelfvoorzienend kan zijn. Dit geldt zowel voor het land dat gecultiveerd moet worden, als voor de stichting zelf.
Zelf oogsten
Als particulier, en wellicht kritische consument zoals ik, die het eten in de supermarkt niet meer vertrouwt, kun je een zelfoogstaandeel afnemen. Je betaalt een vast bedrag, ontvangt wekelijks een oogstnieuwsbrief met daarin de groenten die die week geoogst kunnen worden en kunt vervolgens meerdere keren per week zelf komen oogsten. Alle materialen voor het oogsten en voor het verzorgen van de planten, zijn aanwezig en zo kun je ook als vrijwilliger meehelpen schoffelen en andere werkzaamheden doen die moeten gebeuren om later het eten op je bord te kunnen leggen.
Ook kun je tegenwoordig eenmalig een proefabonnement afsluiten voor vijf keer oogsten in het hele seizoen voor een vast bedrag. Zo zit je niet vast aan het wekelijks langs fietsen, maar kun je toch af en toe genieten van het krachtvoer dat BuitenLeeft voortbrengt.
BuitenLeeft werkt nu nog volledig met vrijwilligers en met stagiaires zoals Marieke, die de kennis in hun opleiding opdoen en toepassen op het land van de stadstuinderij.
De ultieme vorm van rust bij stress
Er is nog een kant aan BuitenLeeft die mij heeft geprikkeld om met jullie te delen. Ik zou nu willen dat deze stadstuinderij al bestond toen ik op mijn 24e een burn-out kreeg. Dan was mijn herstel wellicht wat sneller gegaan en de kans op terugval (die ik daarna nog twee keer heb gehad) tot een minimum beperkt geweest.
BuitenLeeft biedt een plek voor mensen met stress om weer helemaal tot zichzelf te komen. Door dichter bij de natuur te staan, te schoffelen en wroeten in de aarde, met gelijkgestemden in verbinding te gaan, bezig te zijn met de basis van je bestaan, te oogsten en jezelf met volwaardige voeding te voeden, kun je weer tot de broodnodige rust komen. En je bewust worden van waar jouw leven daadwerkelijk om draait.
Deze plek net buiten de drukke stad heeft me geraakt als mens, als initiatiefnemer van Fietsen voor m’n eten, maar ook als persoonlijk begeleider van mensen met stress in mijn gezondheidspraktijk SuXeed.
Zou BuitenLeeft in de toekomst een plek kunnen zijn om vaker in dat kader naartoe te gaan met mijn cliënten? Liefst op de fiets natuurlijk, want ook rustig fietsen geeft energie als je stress hebt….
Zelf proeven?
Op 6 oktober 2018 organiseert Stadstuinderij BuitenLeeft het jaarlijkse Oogstfeest van 14.00 tot 17.00. Aanmelden kan via info@buitenleeft.nl.
Zie ook het evenement van Buitenleeft op Facebook.
En de website van Stadstuinderij Buitenleeft…