Van Ginkel fruitteeltbedrijf in Achterveld is een bedrijf dat zich bezighoudt met de teelt van blauwe bessen, pruimen en – als de zomer meezit – vijgen. De nadruk ligt op de bessenteelt, want die hebben zij op de grootste schaal aangeplant. Het oogstseizoen van de blauwe bessen loopt van ruwweg begin juli tot eind augustus. Dit kan per jaar licht verschillen.

Pluktuin Gewoon Buiten is een prachtig stukje land in het buitengebied van Rijsbergen. Hier telen ze op ecologische wijze groenten, fruit, kruiden en bloemen; duurzaam met respect voor mens en dier. Het is een sociaal maatschappelijk project waar vrijwilligers samen buiten bezig zijn en waar men oogstdeelnemer kan worden om wekelijks producten te komen plukken.

Ze kijken ernaar uit om u te ontvangen in hun ecologische Pluktuin!

Pluktuin Hank

Hier kunt u terecht voor plukbare noten, fruit en kruiden voor gebruik in eigen keuken.

STICHTING VOEDSELBOSTUYN REESTDAL
Genieten van een eetbare natuurlijke bostuin in het mooie Reestdal? Aan de Carstenlaan 4 te Ijhorst kunt al wandelend door de bostuyn zien wat er wordt geteeld en hoe natuurlijk men aan eten kunt komen. Hans ten Hoeve en Mirjam Fagel zetten zich in om eetbare structuurrijke natuur te realiseren waar mens en dier van kunnen genieten. Met meerjarige planten groeit het pure vitaliserende voedsel met een hoge voedingswaarde ver van invloeden uit de landbouw en in de natuur. Daarmee is Voedselbostuyn Reestdal uniek. De voedselbostuyn werkt vitaliserend voor lichaam en geest en voorziet ons van natuurlijke energie. Tevens willen we inspireren voor en informeren over voedselbossen en deze biodiversiteit verhogende en duurzame manier van voedsel laten groeien.

Op het Landgoed Vollenhoven vind je de moestuin. Vanaf half mei is men weer druk in de weer met de moestuinpakketten. Een half jaar lang kunt u elke week genieten van het seizoen!  Groenten, vruchten, kruiden, inmaak: het pakket bevat een variëteit aan bekende en minder bekende producten uit de moestuin. Alles krakend vers, zeer gevarieerd, milieuvriendelijk en duurzaam geteeld zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen!

Voor slechts € 4,50 per persoon  per week kunt u een abonnement nemen en genieten van wat de moestuin en het landgoed te bieden hebben. Wekelijks zult u naast gangbare groenten als sla en boontjes, ook minder bekende gewassen, zgn. vergeten groente, aantreffen zoals raapsteel, snijbiet en aardpeer. Ook andere landgoedproducten zoals appelsap en vlierbloesemsiroop kunt u verwachten. Via de email ontvangt u regelmatig een bijbehorend recept en een update over het reilen en zeilen in de tuin. En… één keer per maand kunt u in de moestuin zélf komen oogsten.

Een mooie bijkomstigheid is dat dankzij uw hulp, deze historische moestuin kan blijven bestaan.

Naast groente kunt u er ook terecht voor een stukje vlees of kaas. Jersey rundvlees en Remeker kaas. Het vlees van de jersey koe is net even anders dan van het Hollands rund. Het vlees is gemarmerd en heeft een uitgesproken smaak. Daarnaast is het vlees van de dieren bijzonder omdat men ze zo veel mogelijk buiten houdt en de dieren dus veel bewegen. Het vlees is hierdoor dieprood van kleur en heeft een geconcentreerde smaak. De Jersey koe produceert daarnaast melk dat van hoogwaardige kwaliteit is. Hier wordt kaas de kaas van gemaakt die eveneens te koop wordt aangeboden.

Wat een leuke plek deze plukmoestuin aan de doorgaande weg tussen Krimpen aan de Lek en Lekkerkerk. Nelleke is de enthousiaste tuinvrouw waar ook de bijen volop aan het werk zijn om bloemen en groente te bestuiven.

In 2002 begonnen de beide initiatiefneemsters, Theresia Kamphuys en Juliette Stout ondersteund door Emile van Leeuwen op een kale akker in de buitenvelden van De Glind (gem. Barneveld) met het planten van de eerste bessenstruiken. De tuin kreeg een vijfhoekige vorm en in het midden een warm en open hart: de bloemencirkel. De oppervlakte werd verder verdeeld in verschillende blokken, beplant met een groot scala aan verschillende bessen en groeide uit tot een heus bessenparadijs. In de loop van de tijd ontwikkelde de oorspronkelijke “zorgtuin” zich naar de “belevingstuin” van nu. De tuin wordt mede gedragen door een enthousiaste groep vrijwilligers.

De boerderijwinkel bevindt zich op een akkerbouw bedrijf in Lelystad. Op het bedrijf worden op een bewuste manier aardappelen, rode en gele uien, wortels, wintertarwe en suikerbieten geteeld. Naast dit akkerbouwbedrijf zijn zij gestart met het maken van verse friet. Dit doen ze van de heerlijke Agria aardappelen.

Het bedrijf is niet zomaar een akkerbouwbedrijf. Zij houden zich namelijk bezig met verbrede landbouw. Met de hele familie zorgen zij samen voor het akkerbouwbedrijf. Vader (Martin) en schoonzoon (Lukas) voeren de meest voorkomende werkzaamheden op en rondom het land uit. Iedereen in de familie helpt hun waar dat nodig is. Bijvoorbeeld tijdens de oogst in het najaar. Ook zorgen zij voor duurzame energie. Dit doen ze met de windmolen die aanwezig is op het bedrijf. Daarnaast leveren zij zorg voor verstandelijk gehandicapten. Hier houd moeder (Sonja) zich mee bezig. En als laatste zorgen zij voor meerwaarde aan hun producten. Dit doen zij door het verwerken van de aardappels, maar ook met het bakken van friet op locatie. Samen met de boerderijwinkel is dit de favoriete bezigheid van moeder (Sonja) en dochter (Nicole).

Het stalletje is genoemd naar de naam van de boerderij.
Deze boerderij is gelegen in de Achterhoek in een buurtschap van Winterswijk, Miste, genaamd.
Winterswijk ligt in een prachtig bosrijk gebied, afgewisseld met weilanden en akkers met daartussen vele houtwallen. Ook de beek(jes) die hier weer tussendoor kronkelen maken dit landschap helemaal af.

Omdat dit gebied niet geschikt is voor grootschalige landbouw hebben Annelies en Gerard Wiggers, de eigenaren voor verbreding gekozen. Deze keuze heeft hun werkplezier enorm verhoogd.

Op het bedrijf worden ongeveer 60 melk-en slachtkoeien gehouden om hun melkquotum vol te melken en daarnaast nog ongeveer 90 stuks jongvee inclusief stieren. Ruim 98% van hun veestapel heeft in meer of mindere mate Montbéliarde bloed, van oorsprong een Frans ras uit de Jura.
Gerard en Annelies hebben enkele jaren geleden gekozen voor dit ras omdat deze dieren goed gedijen op een sober rantsoen. Dit is nodig omdat de veehouderij in Nederland steeds zuiniger om moet springen met bemesting en mineralen (mestwet). Daardoor moet er flink minder krachtvoer gevoerd worden en het land minder bemest worden met kunstmest. Er is tevens voor het Montbéliarde ras gekozen omdat hun koeien hier veel beter tegen kunnen.

Op hun boerderij verkopen zij rundvlees van hun eigen dieren. Maar u kunt er ook terecht voor streekproducten.

Sil Oostendorp is een natuurlijke groente- en graanteler sinds 2012. Op dit moment bewerkt hij ongeveer 10 hectare land, waarop meer dan 50 soorten groenten en verschillende granen worden geteeld, waaronder spelt. Sil teelt zijn groente en graan zonder gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen. Het grote deel van het werk op het land doet hij met zijn werkpaarden: Okon, Gil, Driek en Iss. Daarnaast is er natuurlijk veel handwerk te doen op het land.

Als jonge boer is hij gemotiveerd begonnen aan dit leven en is hij telkens op zoek naar het directe contact met zijn consumenten.
Zijn motto is: ‘Weet wat je eet’. Dat is voor hem persoonlijk ontzettend belangrijk, zeker in deze tijd waar je als consument vaak voor de gek wordt gehouden.

Dus wees welkom zaterdag van 10:00 tot 14:00 uur op de biologische boerenmarkt in Frederiksoord

De boer een hand kunnen geven en de groenten zien groeien, dat is voor Sil een doel.