Voorfietser Westland

Hallo, mijn naam is Marja van der Ende en ik ben de ‘voorfietser’, oftewel initiatiefnemer van Fietsen voor m’n eten – Westland.

“Waar vind je in de regio Westland goed en gezond eten, zo langs de weg op boerenlandweggetjes en tuinderslaantjes? Deel deze unieke verscholen plekjes in onze regio in de Facebook groep ‘Fietsen voor m’n eten – Westland‘ zodat we weten waar ze zijn en wat ze te bieden hebben.

Zoals het een rasechte Van der Ende-Bassie telg betaamt, heb ik het fietsen ontdekt. Nu wil ik deze deugd graag koppelen aan een nood: zorgen voor mijn dagelijkse eten. En daarbij steun ik het liefst de lokale ondernemers, kleine winkels, tuinders en boeren in het Westland en daarbuiten die hun waar ook langs de weg aanbieden. Maar waar vind ik ze?

Wil je informatie in de vorm van websites, facebookpagina’s of gewoon locaties delen zodat ik mijn fietsrondjes kan verrijken met een bezoekje aan de hardwerkende Westlander? Ook wil ik graag weten hoe ze betaald kunnen worden: contant, wisselautomaat of pin aanwezig? Deze groep kan uitgroeien tot een platform waar ook anderen deze informatie kunnen vinden. Dus maak ze erop attent dat ze ook reclame mogen maken en nieuwe oogsten kunnen aanbieden via deze groep. Je kunt ook zelf leden toevoegen aan deze groep, graag zelfs!”

Met deze hulpvraag startte ik op woensdag 23 augustus met dit persoonlijke initiatief door de Facebook groep ‘Fietsen voor m’n eten – Westland‘ te activeren. Inmiddels is de groep al uitgegroeid naar duizenden leden en volgers! Blijkbaar ben ik niet de enige die met deze vraag rondfietst.

Om het voor mezelf en voor de andere leden overzichtelijk te maken en mijn fietstochten een beetje te plannen op basis van het boodschappenlijstje in mijn hoofd, heb ik een regiokaart gemaakt. De kaart kan aangevuld worden met locaties door een tip te doen in de Facebook groep. Ik werk de kaart dan bij en ververs deze hier.

Het ontstaan van Fietsen voor m’n eten – Westland

In de zomer van 2017 was ik met onze toercaravan op vakantie, op verschillende boerencampings in Zeeland en op Goeree-Overflakkee. Doordeweeks was ik daar alleen (zonder auto) en ik verveelde me een beetje. Het viel me al op dat er vaak landwinkeltjes bij de boerencampings waren met de lekkerste streekproducten die je maar kon vinden.
Zo kwam ik op het idee om op de fiets met mijn mandje achterop fietstochten te gaan maken en de omgeving te ontdekken. En zo heb ik een bijzondere kant van Zuid-West-Nederland leren kennen, wat smaakt naar meer en vaker.

Toen ik weer thuis kwam van vakantie en nog niet aan de arbeid hoefde, dacht ik: “deze manier van leven, bewegen en eten wil ik blijven voortzetten!”. Zolang het kan qua weersomstandigheden en er nog producten langs de weg worden aangeboden, is het fietsen voor m’n eten een prettigere besteding van mijn tijd dan op de bank voor de tv. Bovendien combineer ik hiermee de deugd van het bewegen en de noodzaak van eten in de mond.

Ik houd ervan om mensen in beweging te krijgen, of dit nu in mijn gezondheidspraktijk is of onder vrienden en (hun) kennissen. Het ontroert me om te zien dat er in een korte tijd al meer dan 200 tips zijn binnen gekomen en dat anderen hun fietsritjes met de bij elkaar gesprokkelde buit delen in de groep, met foto’s en al. Ik werd na één dag zelfs al ‘herkend’ toen een tuinder met een stalletje vroeg of ik diegene was die zijn adres op Facebook had gezet, want hij kreeg allemaal nieuwe klanten die hij nog niet kende en hem vertelden dat ze het op Facebook hadden gezien. Nou, daar doen we het voor!

Fiets je mee?

Ik kijk ernaar uit om de Facebookgroep nog groter te zien worden en samen de hardwerkende Westlanders en streekgenoten te ondersteunen en blij te maken!

Dus meld je aan bij Fietsen voor m’n eten, deel je tips en haal de informatie die jij nodig hebt…