Zelfoogsttuin De Groentemeester levert groente aan oogstgenoten die lid zijn van de tuin. Als we overvloed hebben, bieden we groenten te koop aan in een kraampje aan de tuin voor de voorbijganger.

Verkoop zonder verpakking, dus neem gezellig je eigen bakkies mee!

Richard de Leth is grondlegger van OERsterk, hèt leefstijlplatform over ontspanning, eten, bewegen en zingeving.

Richard nodigde Marja van der Ende, initiatiefneemster van Fietsen voor m’n eten, uit om haar verhaal te vertellen.

Bekijk de podcast hier:

In deze podcast vertelt Marja over:

  • waarom ze het initiatief ‘Fietsen voor m’n eten’ is gestart
  • de exponentiële groei naar 18.000 leden
  • dat ze al vijf jaar niet meer in de supermarkt komt
  • een krachtige lokale driehoek
  • de kracht van sociale voeding
  • het belang van de teelt en de voedingswaarde en levenskracht die hieruit voort komt
  • het organiseren van soepfietstochten – veelgehoorde eerste reacties op haar concept
  • het uitsparen van een sportschool
  • de toekomst van het huidige voedselsysteem dat vooral op prijs drijft
  • het vermijden van E-nummers en het optimaliseren van de smaak
  • haar verhaal als kleindochter van een tuinder, toen alles nog biologisch was
  • afval opruimen in de aarde en in het lichaam om weer gezond(er) worden
  • haar visie op het onteigenen van boeren
  • de macht die wij als consumenten hebben
  • stress-ontladingsoefeningen in haar eigen praktijk
  • haar wens om je eten op een leuke manier bij elkaar te sprokkelen

 

Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door OERsterk (www.oersterk.nu) en Vitaily (www.vitaily.nl).

Sasaja Roodenrijs is de trotse eigenaresse van Chef Cookie. Zij is opgegroeid in een banketbakkerij midden in de prachtige binnenstad van Delft, waar eerst haar overgrootvader, opa en als laatste haar vader de allerlekkerste dingen maakte. In 2020 opende zij haar Cookie-winkel in Schipluiden, waar zij haar lekkerste koek en gebak maakt. De enige gevulde roomboter én vegan cookie webshop zonder halffabrikaten.

Kaskool en andijvie

Het assortiment van Slagerij De Bruin is heel divers. Vanzelfsprekend vindt u bij ons het beste rund-, varkens- en kippenvlees, maar ook kunt u bij ons terecht voor diverse kruidenierswaren om uw vleesmaaltijd nog lekkerder te maken. Daarnaast hebben wij ook de lekkerste Noord-Hollandse kazen voor u op de plank en het lekkerste brood dat in De Lier wordt gebakken.

Door Marja van der Ende

Gisteren was een vroegertje. De zonsopkomst in de duinen bij de Haagweg in Monster was zo mooi, die kon ik niet laten liggen.

Dus hup op ut fietsie en een rondje Westland trappen. Het is nog steeds De week van Nationaal Park Hollandse Duinen 2021 dus ik bleef in het thema.
Nog voordat Boeregoed open was, stond ik er al voor de schuurdeur. Het was een wirwar van vrijwilligers die de winkel opbouwden en Gert Kögeler had nog even een gaatje voor een evaluatiebakkie over de fietstocht van vorige week. Ik vertelde hoe leuk we het plukken van de Oost-Indische kers hadden gevonden. Dat smaakt natuurlijk naar meer. Dus wie weet komen er volgend jaar weer leuke en interessante fietsrondjes aan. Wist je trouwens al dat Boeregoed vanaf volgende week haar deuren ook op woensdag en donderdag opent?
Inmiddels was de winkel open dus ik laadde mijn karretje weer vol met verse groenten, fruit, zuivel en vlees.
Fietstassen vol, linnen tasjes aan mijn stuur, koeltasje achterop. Zo fietste ik door naar de Biefit Gezondheidswinkel.
Ook daar werd ik opgewacht door een aantal meiden die al helemaal klaar waren voor de zaterdagdrukte. Ik kocht melk, bananen, pepermuntjes en vleeswaren. Ik kan weer een paar dagen vooruit.
Toen ik thuis kwam, had ik zo alweer 28 km in de beentjes. Omdat we ‘s avonds zouden gaan uit eten en ik om 12:00 bij de kapper een afspraak had, durfde ik het niet aan om ook nog naar Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight te fietsen. Dat werd een ritje met de vierwieler ‘s middags. Het was lekker druk in de winkel van Arnold en Hilde Jansen. Ik had nog plastic bakjes bewaard van vorig jaar, die weer goed gevuld werden met vier soorten druiven: Emile Royal (die grote blauwe ballen), witte en blauwe Frankenthalers en muskaat. Ze verwachten nog tot eind oktober druiven te hebben.
Wat hou ik toch van dit seizoen! 🍇😋
Eigenlijk hou ik van ieder seizoen, want ieder seizoen heeft zo haar charmes door de seizoensproducten die dan groeien. Het wordt weer tijd voor soep. Ik heb de soeptomaten alweer klaar staan. Buiten is het koud en guur en binnen gaat straks de kachel weer opgestookt worden.
Fijne zondag!
🚴🏼‍♀️💨🍵

De Westlandse kliekjes keuken staat voor lekker, gezond, lokaal en duurzaam. Van maandag tot en met zondag vindt u aan de Industriestraat in Naaldwijk een breed, wisselend en gevarieerd aanbod van Westlandse producten. Denk hierbij aan verse soepen, sauzen, zoetigheden, snacks en nog veel meer. Het kenmerk van al deze producten en de reden waarom deze zo bijzonder betaalbaar zijn, is dat deze geheel gemaakt worden van reststromen uit de keuken van Raaskal Foodcreators.

Tijdens de oogstperiode is de automaat bij Westberry 24/7 open. Westberry vindt u aan de Laan van Boekesteijn 5, 2678 NX De Lier. Volg @WestBerry.DeLier

Bij de dagbesteding Joop kunt u terecht voor vers bevroren soepen en cakemixen en zelfgemaakte verse jams. De deelnemers van de dagbesteding maken en verkopen deze producten.