Streek producten

Het assortiment van Slagerij De Bruin is heel divers. Vanzelfsprekend vindt u bij ons het beste rund-, varkens- en kippenvlees, maar ook kunt u bij ons terecht voor diverse kruidenierswaren om uw vleesmaaltijd nog lekkerder te maken. Daarnaast hebben wij ook de lekkerste Noord-Hollandse kazen voor u op de plank en het lekkerste brood dat in De Lier wordt gebakken.

Door Marja van der Ende

Gisteren was een vroegertje. De zonsopkomst in de duinen bij de Haagweg in Monster was zo mooi, die kon ik niet laten liggen.

Dus hup op ut fietsie en een rondje Westland trappen. Het is nog steeds De week van Nationaal Park Hollandse Duinen 2021 dus ik bleef in het thema.
Nog voordat Boeregoed open was, stond ik er al voor de schuurdeur. Het was een wirwar van vrijwilligers die de winkel opbouwden en Gert Kögeler had nog even een gaatje voor een evaluatiebakkie over de fietstocht van vorige week. Ik vertelde hoe leuk we het plukken van de Oost-Indische kers hadden gevonden. Dat smaakt natuurlijk naar meer. Dus wie weet komen er volgend jaar weer leuke en interessante fietsrondjes aan. Wist je trouwens al dat Boeregoed vanaf volgende week haar deuren ook op woensdag en donderdag opent?
Inmiddels was de winkel open dus ik laadde mijn karretje weer vol met verse groenten, fruit, zuivel en vlees.
Fietstassen vol, linnen tasjes aan mijn stuur, koeltasje achterop. Zo fietste ik door naar de Biefit Gezondheidswinkel.
Ook daar werd ik opgewacht door een aantal meiden die al helemaal klaar waren voor de zaterdagdrukte. Ik kocht melk, bananen, pepermuntjes en vleeswaren. Ik kan weer een paar dagen vooruit.
Toen ik thuis kwam, had ik zo alweer 28 km in de beentjes. Omdat we ‘s avonds zouden gaan uit eten en ik om 12:00 bij de kapper een afspraak had, durfde ik het niet aan om ook nog naar Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight te fietsen. Dat werd een ritje met de vierwieler ‘s middags. Het was lekker druk in de winkel van Arnold en Hilde Jansen. Ik had nog plastic bakjes bewaard van vorig jaar, die weer goed gevuld werden met vier soorten druiven: Emile Royal (die grote blauwe ballen), witte en blauwe Frankenthalers en muskaat. Ze verwachten nog tot eind oktober druiven te hebben.
Wat hou ik toch van dit seizoen! 🍇😋
Eigenlijk hou ik van ieder seizoen, want ieder seizoen heeft zo haar charmes door de seizoensproducten die dan groeien. Het wordt weer tijd voor soep. Ik heb de soeptomaten alweer klaar staan. Buiten is het koud en guur en binnen gaat straks de kachel weer opgestookt worden.
Fijne zondag!
🚴🏼‍♀️💨🍵

De Westlandse kliekjes keuken staat voor lekker, gezond, lokaal en duurzaam. Van maandag tot en met zondag vindt u aan de Industriestraat in Naaldwijk een breed, wisselend en gevarieerd aanbod van Westlandse producten. Denk hierbij aan verse soepen, sauzen, zoetigheden, snacks en nog veel meer. Het kenmerk van al deze producten en de reden waarom deze zo bijzonder betaalbaar zijn, is dat deze geheel gemaakt worden van reststromen uit de keuken van Raaskal Foodcreators.

Tijdens de oogstperiode is de automaat bij Westberry 24/7 open. Westberry vindt u aan de Laan van Boekesteijn 5, 2678 NX De Lier. Volg @WestBerry.DeLier

Bij de dagbesteding Joop kunt u terecht voor vers bevroren soepen en cakemixen en zelfgemaakte verse jams. De deelnemers van de dagbesteding maken en verkopen deze producten. Het verkooplokaal is open op maandag, dinsdag en donderdag van 10:00 – 14:30 uur. Let op: Tussen kerst en nieuwjaar is men dicht.

Aan de Dokter Kniplaan nr 8 te Hoek van Holland vindt u het verkooppunt Biotuin Hoek van Holland. Hier verkoopt men seizoensgebonden Kasbloemkool/Oogmeloenen/Pompoenen. Als u iets koopt dan doet u het geld in de brievenbus.

Wat een prachtweertje gisteren en wat een prachtgroep! Het was inmiddels anderhalf jaar geleden dat ik een fietstocht met een groep had georganiseerd dus toen Bezoek Westland vroeg of ik iets wilde doen voor het Nationaal Park Hollandse Duinen, twijfelde ik geen moment.

Wist je dat we in een heus Nationaal Park wonen? Je zou het soms niet zeggen met al dat glas en steen en het groen vooral onder glas in plaats van daarbuiten, maar het is echt zo! Deze fietstocht stond daarom ook in het teken van de duinen. Het werd een toer vol verrassingen.
Bij Bondi Beach Monster ontmoetten we elkaar, dronken we een drankje op het terras en deed ik de administratie. Bedankt voor jullie bijdragen in onze spaarpot!
Het recept van de courgettesoep werd uitgedeeld en we bespraken de route die we gingen fietsen.
Eerst een stukje door en over de duinen om de sfeer van de natuur te proeven. Het was meteen zo gezellig dat ik al kletsend met Queenie Palm de oprit het duin op miste, haha. Gelukkig even verderop de herkansing om de beentjes te testen.
De eerste stop was courgettefleur aan het Vlotwateringpad in de Poelzone, waar het altijd heerlijk fietsen is. De zakjes courgettes verdwenen rap in de fietstassen, het stalletje was leeg. Gelukkig zag Nathalie Zwinkels ons staan zodat ze voor anderen konden bijvullen.
Via de Rusthovenlaan en het IJsselmeer (de straat niet de Zuiderzee zelf) fietsten we naar Boeregoed. Daar werden we verrast door een welkomstpraatje van Gert Kögeler en een uitgebreide uitleg door Gerard over het aangelegde mini-voedselbos met kruiden en groenten en fruit. Gerard had een potje pesto van Oost-Indische kers gemaakt, zodat we konden proeven. Pesto is een onderdeel van de soep dus waarom niet helemaal zelf maken en dan met een ander kruid dan basilicum? Echt bijzonder gedaan!
Tijd voor het aangeboden bakkie was er niet, want er moest ook geshopt worden en we hadden een vol programma. Even verderop wachtte ons de volgende passievolle ondernemer bij Natuurlijk-Westland. Een korte toelichting door Gerrit Stuurman over wat hij allemaal aan honingproducten in de winkel had en we deden onze inkopen.
Via het pad langs de Plas van Alle Winden kwamen we weer in de Poelzone en we fietsten weer terug naar de duinen. Bij Slag Beukel weer naar links en bij T Kommaatje even tomaten en komkommers kopen.
Volgende stop werd de Westlandse Aardbei, waar Sandra Huysman ons binnen verwelkomde om vol gedrevenheid het verhaal over de smaak en de manier van verspreiding van hun aardbeien te vertellen. Wist je bijvoorbeeld dat hun aardbeien niet naar groothandels gaan, maar alleen door henzelf rechtstreeks worden geleverd aan winkels voornamelijk in de directe omgeving? Ze houden daarmee een volle controle op het eindproduct.
Even shoppen in de automaat en snel door naar de volgende stop. De buikjes rammelden al en ik had een kleine verrassing in petto. Aangezien deze dag in het teken van de duinen stond, leek het me passend om de oude duinen te bezoeken. In het Staelduinse bos… jaja je leest het goed! Tafelkleed en lunchpakketje mee en een stukje wandelen.
Eerst even picknicken bij een grote boomstronk die als statafel diende. Na de bammetjes naar binnen gewerkt te hebben, wandelden we naar een verscholen pad, waar je goed kunt zien dat dit heeeel vroegah duingebied was. Met een beetje zand in de schoenen van de afdeling, wandelden we buitenom terug naar de fietsen en gingen we naar de volgende stop.
Via de Laan van de Heilige Lambertus en de Naaldwijkseweg fietsten we naar de druivenkas van Theo van den Bos. Hij is een hobbyist die net pas een week zijn druiven aanbiedt, maar er nu alweer bijna doorheen is. We proefden de onderste van de tros en knipten de zoete trossen om te kopen.
Met weer een tas vol lekkere snoepjes fietsten we verder naar de volgende stop: Plukkerij Framblij. Daar stond Gerda Bruinsma al te trappelen om ons een leuke rondleiding te geven langs het te plukken fruit en de heuse bloembedden in de kas. Na deze ronde door nostalgie en langs de tomeloze creativiteit van Gerda, rondden we de dag af.
Er was zoveel te zien, doen en kopen, dat we zwaar over tijd gingen. Het laatste stukje van de route werd teveel dus iedereen keerde vanaf Framblij huiswaarts.
Ik fietste samen met Ria Roessen nog even langs de Biefit Gezondheidswinkel om nog wat inkopen te doen. Voldaan moe kwam ik om 16:30 thuis. Even de buit bewonderen en opruimen.
Deze groep van 12, bestaande uit Sandra Roodkerk, Robbert Hoogland, Elizabeth Voorberg-Koelewijn, Trees Persoon, Nicoline van der Velden, Riet Kwant, Ria Roessen, Queenie Palm, Gina Verzendaal, Ko Tijsmans, Marga Schmit en Frans Vos, heeft de smaak naar meer weer aangewakkerd. Wie weet… binnenkort weer een snertfietstocht? Houd de berichten maar in de gaten!

🚴🏼‍♀️💨🍵

Terwijl de zon bijna opkomt, is de zin om te schrijven weer terug. Het is weer tijd voor de kampeertrip samen met m’n lief. Net als vorig jaar had ik een roadtrip door NL willen maken, naar de nieuwe Fietsen voor m’n eten regio’s die gestart zijn, maar een kapotte auto die we een maand moesten missen, gooide roet in dat heerlijke lokale eten.

Maandag kwamen we aan op een camping met een prachtig uitzicht over de Kagerplas. We troffen het met het weer en settelden ons op een plek langs het water. Ik had nog wat laatste etenswaren van thuis meegenomen, dus het werd Pasta di Marja, van uien en knoflook van Eetvanpait, gehakt van Delflandse Vleesmeesters, paprika en tomaten van Boeregoed, spaghetti van Keurslager Poleij en bouillonblokje en tomatenpuree van de Biefit Gezondheidswinkel. We aten pas rond 21:00 omdat we zoveel te rommelen hadden om alles weer op z’n plek te krijgen, maar smulden er heerlijk van en

genoten

van de prachtige zonsondergang.

Donderdag was ik al vroeg wakker. Ik wilde ook de zonsopkomst bewonderen en trok de hardloopschoenen aan. Net buiten de camping ontdekte ik al de eerste boerderijwinkel Weidegeluk, die donderdag tot zaterdag open is, dus even geduld. De zonsopkomst was spectaculair en ik rende een leuke 4 km naar Oud-Ade heen en weer. Onderweg op Leidseweg 30 een leuk jamstalletje gespot met zo gezegd ‘100% Oud-Ade Damn good jam’. Maar geen geld bij me en nog jam genoeg. De tip meteen doorgegeven via het tipsformulier op de website. Ploegbaas Aad van Meurs heeft hem er inmiddels al eigenhandig opgezet, bedankt!

Dat is toch wel het ultieme voordeel van onze website: ik kan de tips zo van onze eigen kaarten halen. Ik had dus gezien dat er op 4 km fietsen een landwinkel was, Landwinkel Castelijn. Nadat ik even de eendjes gedag had gezegd in het frisse water van de Kaag en we ons eerste ontbijtje in de ochtendzon

genoten

, stapten we op de fiets naar Rijpwetering. Ik kocht er vlees, boer’n boter en kruidenboter, rode honingkruidenwijn, wat fruit en groente.

Na een dagje shoppen en terrassie pakken in Leiden (op de fiets want lekker dichtbij) aten we de Duitse biefstukken van de landwinkel met broccoli van Boeregoed en gebakken aardappeltjes van Poleij. Mayonaise van de Biefit erbij.
Woensdag weer een mooie zonnige dag voor de boeg. We besloten te gaan skaten wat later ook skaten voor ons eten bleek te worden. We hadden een leuke route rond het Braassemermeer gevonden en reden met de vierwieler naar Roelofarendsveen. Daar vertrokken we met een klein fietspontje naar de overkant en zo gingen we het meer rond. We kwamen plaatsnamen tegen die we nog nooit hadden gezien en zo kwamen we ook langs Palingrokerij Van Veen. Na een uitgebreid relaas over de regelgeving in de palingvisserij en hoe deze familie al vijf generaties palingvissers voortbrengt, legden we de laatste kilometer af naar de auto.
Voor het brood bij de paling zochten we een bakker in de buurt en we kwamen in het kleine centrum van Roelofarendsveen wat leuke kleine winkeliers tegen: Bakker van Maanen Roelofarendsveen, Keurslagerij Van der Meer en De KaasWereld werden bezocht voor brood, vlees en kaas. Nu hebben we op onze camping toch een luxe van jewelste want elke avond komt al luid toeterend Uw Melkboer voorbij met een groot assortiment zuivel, groente en fruit. Ik kocht er nog een krop sla en slasaus voor de salade bij de ribeye. M’n lief is ook Grillmaster dus die maakte het vlees klaar, terwijl ik me op de salade stortte.
Gisteren was qua weer even een mindere dag, dus woensdagavond hadden we besloten toch de luifeltent maar op te zetten. Wat was ik blij met die beslissing! We maakten er een dagje relaxen van en de fietsen bleven onder de hoes tot het einde van de middag. Ik had nog wat kampeerspullen nodig en m’n lief en ik steunen ook graag de horeca, dus we reden naar Leiderdorp naar Brasserie Meelfabriek Zijlstroom om te lunchen. Daar hadden ze ook een hoekje ‘Voor Thuis’, een klein winkeltje met huisgemaakte producten. Ik nam er granola mee. Omdat we besloten hadden om de rest van de paling ‘s avonds als visschotel te eten en er nog meer vis bij te halen, bestelde ik de huisgerookte zalm to-go. Het werd met alle liefde gevacumeerd.
Na het bezoek aan de kampeerwinkel reden we door naar Nieuw-Vennep om een visspecialist te bezoeken die we gevonden hadden op internet. We ontdekten in het winkelcentrum een mooi rijtje kleine ondernemers waar we inkopen deden: Versmarkt De Vennep, Bakkerij van Leeuwen en Visspecialist Marc. Er waren ook nog een slager en poelier, waarvan de adressen ook op een tipsformulier belandden. Zo krijgen we een goed gevulde kaart op de website.
Terug bij de camping kon ik eindelijk naar Weidegeluk, die was open. Dus even 500 meter met de Vers-Express naar het winkeltje. Heerlijke kazen en een bordje met boerenijs straalden me tegemoet. Ik nam een stuk jonge kaas mee en twee hazelnootijsjes en vertelde over ons platform. De boerin had al van ons gehoord en zo was ze al op de kaart beland! Als bedankje kreeg ik nog een fles verse melk mee.
Het werd een uitgebreide visschotel met de zalm van Zijlstroom, paling van Van Veen, garnalen en cocktailsaus van Marc en makreel van de viskar in Roelofarendsveen waar ik geen gegevens van heb genoteerd. Brood van Van Leeuwen erbij en roomboter van Casteleijn. Een mooi rondje kleine zelfstandigen die we graag sponsoren door hun heerlijke verse lokale producten te kopen.
Na een regenachtige dag toch nog een mooie zonsondergang en een mooie afsluiting van een relaxte dag.
Er is hier ook een BoerenKaas fietsroute langs alle kaasboerderijen in de streek, samengesteld door Kaag en Braassem Promotie. Eens kijken of m’n lief daarvoor te porren is vandaag, op onze laatste dag hier.
Zaterdag vertrekken we weer naar een andere bestemming, naar waar deze gekte 4 jaar geleden allemaal begon…
🇳🇱🥳🚴🏼‍♀️🚴🏻🏕

Zaterdag 28 augustus a.s. organiseren De Delflandse Kaasmeesters en Bakkerij Vreugdenhil een fietstocht tussen de boerderijen in ’t Woudt en Schipluiden en de bakkerij in Maasdijk. Dit om iedereen kennis te laten maken met de gezamenlijke passie voor het ambacht van het vak en de producten die daaruit ontstaan.

De Delflandse Kaasmeesters zijn sinds kort gestart en bestaat uit boer Paul en boer Corné. Beiden hebben ze een boerderij in Schipluiden en samen verwerken ze hun eigen melk tot een heerlijke kaas. Tezamen met bakkerij Vreugdenhil in de Maasdijk zijn er dus 3 stops in deze route.

Er zijn twee routes. Een startpunt bij Bakkerij Vreugdenhil en een startpunt bij Boer Paul. Het eindpunt is bij boer Corné. Bij de startpunten krijgt u een voucher voor een gratis kopje koffie/thee en wat lekkers bij Horecaboerderij De Paardenstal. Download de route voor de telefoon op de website van De Delflandse Kaasmeesters www.kaasmeesters.nl En bent u alvast nieuwsgierig kijk dan de filmpjes achter de schermen op de socialmedia van beide bedrijven. Aanmelden voor de fietstocht is niet nodig, maar natuurlijk vragen we aan alle fietsers de geldende corona regels in acht te nemen en afstand te bewaren.

Zij hebben er alvast heel veel zin in om jullie te vertellen over hun passies!

Bekijk hier de flyer.

Ga rechtstreeks naar de routes.