Bij de Nicolaashoeve boerderijwinkel te Middenbeemster kunt u o.a. terecht voor verse melk van de tap, eieren, aardappelen, de lekkerste uit de Beemster, uien etc. Verder kunt u bij hen terecht voor fruitsap en knoflookpasta.

Naast eten en drinken telen ze op de boerderij ook tulpen. Van ongeveer half april tot de eerste week van mei is het fantastisch om de bloeiende tulpen velden in de Beemster te zien bloeien. Het is absoluut de moeite waard om de Beemster te bezoeken in die periode, om de tulpenvelden te zien en een foto te schieten!

Bent u in de buurt ga dan gerust is bij hen langs. U kunt er terecht voor een rondleiding, een stevige boeren lunch voor kleine of grote groepen. Plan uw bezoek wel even van tevoren in via de website.

In Sint Annaland vindt u de boerderijwinkel van Van Iwaarden. In deze boerderijwinkel kunt u terecht voor aardappelen, groente, fruit, en eieren. Van maandag t/m zaterdag van 08.00u tot 12.30 uur is de winkel open.

Boerderij Achtervennen is een biologische melkveehouderij met 55 koeien. Zij lopen van april tot november buiten en eten mals gras vol kruiden. De melk smaakt daardoor licht en fris. Van een deel van de melk wordt hun Waterlander Kaas gemaakt. Graag tot ziens!

Landschapsbeheer Nieuwenhuijse is een bedrijf wat vanuit passie voor dieren en de natuur is ontstaan.
Zij houden op hun bedrijf Kempische heideschapen, dit sterk en sober ras zetten zij zo breed mogelijk in. Van begrazingsprojecten tot en met het verwerken van de melk voor hun heerlijke zuivelproducten. Zo kunnen we natuur beheren en zo optimaal gebruik van maken.
Bij hen in de poort staat een prachtige Bakbromfiets met ingebouwde koelkast waar u hun heerlijke producten kunt kopen.

Net buiten het centrum van Purmerend vindt u de kleinschalige kwekerij. Zij zijn gespecialiseerd op het gebied van kruiden (het hele jaar door), groenteplantjes (vanaf maart) en èèn jarige zomerbloeiers. Alle planten worden in hun eigen kwekerij opgekweekt.Daardoor kunnen we tegen zeer aantrekkelijke prijzen een goede kwaliteit bieden.
Vanaf half april verkopen zij eenjarige zomerbloeiers zoals geraniums, fuchsia’s en nog vele andere soorten.
Vanaf begin oktober zijn er weer volop winterharde violen te koop.

Tip ons een stalletje!

De regiokaart van de Waterland is momenteel nog slechts minimaal gevuld met adressen. Wilt u meewerken aan een gevulde kaart? Word voorfietser door u aan te melden via de  ‘Landelijk’-pagina. Of stuur uw tips via het formulier ‘Tip ons een stalletje’, liefst met een foto van het stalletje of de boerderij, kwekerij of kleine winkel erbij.

* Alle adressen onder voorbehoud. Het kan gebeuren dat je voor een dichte deur komt of een stalletje er niet staat of leeg is. Dan heb je natuurlijk meteen nog een paar kilometer meer te fietsen met een doel: jouw dagelijkse eten langs de weg ontdekken…

** Alle overige informatie is ook onder voorbehoud en kan verouderd zijn. Deze informatie is door de voorfietser en meefietsers verzameld sinds augustus 2017. Onder andere door weersomstandigheden kan het voorkomen dat de seizoenen anders lopen dan in de profielpagina van het stalletje vermeld staat. Hier hebben wij geen grip op en hieraan kunnen dus geen rechten worden ontleend.

*** Heeft u een stalletje, staat deze nog niet op de kaart en wilt u een gratis vermelding? Klik dan op Tip ons een stalletje! en geef uw informatie door.

**** Heeft u een stalletje, staat deze wel op de kaart, maar wilt u deze verwijderd hebben? Stuurt u dan een e-mail naar info@fietsenvoormijneten.nl.  

Bij de biologische zorgboerderij Ons Verlangen verkopen ze zuivel, kaas en eieren. Daarnaast kunt u er ook terecht voor bevroren vlees. Bij pak en ga weg wort ook zelfgemaakt ijs verkocht.

Welkom op de Simonehoeve, onze kaasboerderij en klompenmakerij
De Simonehoeve is een originele kaasboerderij en klompenmakerij. We nodigen u uit om bij ons te kijken hoe we kaas maken en hoe Hollandse klompen gesneden worden. Natuurlijk kunt u in onze winkel klompen passen en uitzoeken en kaas proeven en kopen. Dit kan altijd, zonder dat u andere activiteiten boekt bij ons. We zijn 365 dagen van het jaar open. Groot plezier voor jong en oud. En … u leert er nog wat van ook.

We hebben meer dan kaas en klompen

De Simonehoeve biedt veel mogelijkheden voor een compleet verzorgde dag uit. Waar heeft u zin in? Een gezellige excursie of een middag met Oudhollandse spellen? Klompen decoreren of toch liever naar Volendam en vis proeven? Van Hollandse lunch tot het roken van makreel of paling. Van folklore tot high tea. Bij De Simonehoeve kan het allemaal.

Komt u alleen of met een grote of kleine groep, wij hebben de ruimte. Bedrijfsuitje, familiedag of gewoon een dagje weg? Vraag naar de mogelijkheden. De Simonehoeve staat voor u klaar.

U vindt ons op de grens tussen Katwoude en Volendam zo’n 15 km van Amsterdam naast Hotel van der Valk en op één kilometer van het Marinapark te Volendam vandaan.

De Simonehoeve is rolstoelvriendelijk. Elke dag geopend.

In de groentewinkel van Jos van der Lee, koop je streekproducten, aardappelen, groente en fruit maar ook bier en 100% vruchtensappen. Daarnaast verkoopt hij geitenkaas en Messeklever, een mysterieuze kaas.
De Messeklever is een authentiek product, waar alleen zuursel en stremsel aan worden toegevoegd. Een weinig zout ter conservering. Oude tijden herleven. Beleef de puurheid van de Messeklever, beleef de geschiedenis. Proef het zware boerenleven uit de 19e eeuw, de gure herfst en het resultaat: een geslaagde mislukking.

Welkom op boerderij Dikhoeve. Net buiten Amsterdam, midden tussen de uitgestrekte weilanden van Waterland, houden wij al bijna 300 jaar melkvee. Van de melk maken we al vele generaties kaas en yoghurt. Inmiddels durven wij wel te zeggen dat het houden van melkvee en het ambachtelijk kaasmaken diep in ons DNA zit verweven. Van het melken tot het kaasmaken, alles gebeurt op onze boerderij. Dat doen we met veel liefde voor het vak, de natuur en de schapen en koeien die ons belangrijkste ingrediënt leveren – de melk.

Kaas maken van de volle, romige schapenmelk is in Nederland uniek. Extra bijzonder is dat wij zachte kazen maken die nog écht op ambachtelijke wijze, met de hand, worden gemaakt. Al onze producten zijn bovendien biologisch. Dat betekent dat we de natuur zo veel mogelijk de ruimte geven en dat we geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken, dat onze dieren de hele zomer over onbespoten weilanden grazen en alle ingrediënten (SKAL) gecertificeerd zijn.
Naast het kaasmaken is er nog veel meer te ontdekken, proeven en genieten op de boerderij Dikhoeve. Kom logeren in een van onze authentieke wagens middenin een prachtomgeving met schapen, koeien en een weids landschap.

We laten graag zien hoe we hier werken en delen met veel enthousiasme ons vakmanschap. Dikhoeve is een door SBB (Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) erkend leerbedrijf.
Zodra het kwik stijgt en het gras weer groeit, rond april en mei, gaan onze Fries-Zeeuwse melkschapen naar buiten. Daar grazen ze het eerste malse lentegras en kruiden als klaver, smalle weegbree, paardenbloem en duizendblad. In de winter staat het vee op stal en krijgen de schapen het ingekuilde gras, krachtvoer en het eiwit- en energierijke bierbostel van Brouwerij ’t IJ. Deze rijke voeding maar ook de grote bewegingsruimte voor onze dieren én onze biologische manier van werken geven Dikhoeve zuivelproducten haar unieke smaak.

Schapen zijn kleine dieren die maar een paar liter melk per dag produceren. Het maken van schapenkaas komt dan ook weinig voor in Nederland en zachte schapenkaas is helemaal uniek. Volle schapenmelk is bijna dubbel zo vol als koemelk waardoor de kaas extra zacht en romig van smaak is. Schapenmelk bevat bovendien veel eiwitten en mineralen en dankzij de fijne vetten is de kaas licht verteerbaar. Ideaal voor mensen met een gevoelige spijsvertering én uiteraard geschikt voor mensen met een koemelkallergie.

Koeien kunnen zich nauwelijks een betere plek wensen dan de Waterlandse weidelanden. Het smakelijke gras groeit weelderig in het polderland en omdat koeien van nature graasdieren zijn laten we ze zo veel mogelijk grazen op de weides rondom onze boerderij. Dat is goed voor de koe maar komt ook onze melk en daarmee de kazen ten goede. Het melkvet krijgt zo op een natuurlijke manier een gezonde samenstelling.

Onze witrikken zijn dubbeldoelkoeien die melk geven maar ook voor het vlees gehouden worden. Witrikken geven minder melk dan andere rassen, maar de melk is bijzonder romig met een hoog vet- en melkeiwitgehalte. Hierdoor is voor het maken van elke kilo kaas minder melk nodig. De witrik is een opvallende verschijning in het Waterlandse landschap dankzij de kenmerkende witte streep op de rug die van de kop tot de staart loopt. Het is een oud ras. Van een gerechtelijke verkoping in Monnickendam weten we dat er al in 1344 witrikken verkocht werden. De witrik is ook vereeuwigd op 17eeuwse schilderijen van Paulus Potter en Gerard Dou.

Het kleurslag (het is officieel geen ras) is vrij zeldzaam in Nederland en was tot voor kort zelfs bijna verdwenen. Gelukkig kom je langzaam maar zeker weer wat vaker witrikken tegen.