Aan de Lekdijk te Tienhoven vind je vele stalletjes waar je walnoten kunt kopen. Dat kan je dus ook op nummer 43. Ken je de eigenschappen van de walnoot. Het is een noot die veel eiwitten bevat wat je ook terugvindt in vlees. De walnoot is zodoende een goede vervanger van vlees.

‘Ons ijs wordt bereid van melk van onze eigen boerderij’, zo schrijft  IJsboerderij Middelbroeck het op hun website. Zij bereiden op ambachtelijke wijze veel verschillende smaken ijs. Een lekker ijsje eten of een kopje koffie drinken dat kan op hun terras. Wil je meekijken op het bedrijf dan is die mogelijkheid. En als je er dan toch bent neem dan ook even een kijkje in hun boerderijwinkeltje. Hier verkopen zij mooie streekproducten en boerenkaas. Nieuwsgierig geworden, kom dan eens langs

Aan de Broekseweg te Meerkerk vind u op nr. 48 een stalletje waar men bolcourgettes verkoopt. De bolcourgette is qua kleur en smaak hetzelfde als de gewone courgette. Door z’n bolle vorm echter een ideale groente om te vullen.

Bij Harteveld aan de Broekseweg 105 te Ameide staat een stalletje op het erf waar eieren in liggen. Dus trek in een vers eitje, fiets er even naar toe.

Wil je eitjes van kippen met levensvreugd eten, dan ben je aan het juiste adres bij Aron & Hanna’s Kraam aan de Lekdijk 14 te Tienhoven.

Voor walnoten ben je aan het juiste adres aan de Lekdijk nr 8, te Tienhoven. Walnoten hebben veel verschillende gezonde eigenschappen die onder andere goed zijn voor onze hersenen. Niet alleen is de noot echt brainfood, maar hij draagt ook bij aan een goede nachtrust, gewichtsverlies en verlaging van het cholesterol.

Aan de Lekdijk 41 te Tienhoven vindt u naast de bed- en breakfastlocatie het Uilennest ook een verkooppunt voor groente en pompoenen.

Aan de Lekdijk op nr. 33 te Tienhoven aan de Lek staat op een schragentafel een grote walnoot. Je hoeft niet te raden wat er van daaruit wordt verkocht: juist, walnoten.

De sleurhut weer in de opslag, de eerste Westlandse kilometertjes weer gereden….

Gisterochtend ontbeet ik nog bij Camping De Koekoek Tienhoven met een schaaltje yoghurt van IJsboerderij Middelbroeck, aardbeien van Fruitbedrijf Van der Ham, blauwe bessen van Plattelandswinkel de Boomgaard en de walnoten van de Lekdijk in Tienhoven.

Daarna opruimen, schoonmaken, fiets opladen en de caravan weer aanhaken. En afscheid nemen van al die fruitboomgaarden daar in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Een gebied waar ik zeker weer terug ga keren, want er is zoveel te zien en bij elkaar te sprokkelen op de fiets!

Thuis aangekomen na het uitladen van de spullen direct op de fiets naar Winkelcentrum ‘s-Gravenzande om bij Banketbakkerij Arjen Van AalstKeurslager Poleij en Meesterbakker Roodenrijs voor wat eierkoeken, vlees en brood. Toen naar
Kaasmeester Richard voor een stukje brie. Die cremeux de Bourgogne was toen zo snel op en ook door mijn oproep, dat Richard besloot om hem weer te bestellen. Dinsdag is er weer een voorraadje voor de liefhebbers.
Nog even langs Slijterij wijnhandel Madeira en Freshbo groente en fruit voor iedereen voor wat gin en sinaasappels voor m’n lief en toen was de buit compleet.

Vandaag heb ik ook onverwachts nog een buit gescoord. Ik ging eigenlijk zonder geldtasje op de fiets om in Het Staelduinse Bos een ochtendwandeling te gaan maken. Op de Alsemgeestlaan kwam ik dat leuke druivenstalletje weer tegen en ze hadden nog steeds druiven!
Ik had nog wel een briefje van 5 dus een bordje en een bakje gingen in de tas.

Toen ik heerlijk bijna 5 km gewandeld had, fietste ik terug naar huis. Nog onderweg dacht ik: zouden er soeptomaten liggen bij de Zijdijk / hoek Maasdijk? En ja hoor, het stalletje stond er.
Een mooi verhaal van ‘opa Gerrit’ die de tomaten verkoopt hing in het stalletje.

Een immens grote zak verdween in de fietstas en op het laatste stukje onderweg bedacht ik wat ik er allemaal van ga maken: soep, saus, ….
Maar als ik dat allemaal ga maken, moet eerst mijn vriezer wat leger gegeten worden. Dus meteen een stevig tomatensoepje opgewarmd, met nog wat desembrood van Roodenrijs, boerenboter van Kaas- en Zuivelboerderij Kuiper / Cheese- and Dairyfarm Kuiper en tapenade van Keurslagerij Muilwijk.

Nog een fijne zondag allemaal!

‍♀️

Het is vandaag wereldvoedseldag, dus ik dacht: ik ga de wereld hier in Alblasserwaard maar weer eens verkennen op voedselgebied. Gisteren heb ik de hele dag heerlijk in de sleurhut gezeten, om weer een stukje in mijn boek te schrijven en wat nieuwe voorfietsers te bellen. Wel heerlijk voedsel tot me genomen, getuige de foto’s. Ontbijtje: yoghurt van IJsboerderij Middelbroeck, aardbeien van Fruitbedrijf Van der Ham, muesli van de Biefit Gezondheidswinkel en walnoten van de Lekdijk hier in Tienhoven aan de Lek. Zie je ook hoe zo’n hele walnoot op je hersenen lijkt? Het schrijven ging daarom ook als een speer nadat ik die gegeten had. 

‘s Middags lunchte ik met de witlof van Fruitbedrijf Van der Ham, eieren van Aron & Hanna’s kraam hier aan de Lekdijk en de forel van Forellenvisvijver Zederik erin. Beetje mayonaise Van Ton en olijfolie, beide gekocht bij Landwinkel Pek. Na een middagje lekker doorwerken was het alweer tijd voor het avondeten, dat bestond uit linzenpasta, tomatenpuree, bouillonblokje en basilicum van de Biefit, paprika en uien van Kleine Achterweg 7 in Naaldwijk, knoflook van Boer Pait Peter Hoogendonk, gehakt van Vleesboerderij Barten en rode wijn van Domein Oosteind. Glaasje wijn erbij en smullen maar.

En vanochtend, op die wereldvoedseldag, denk ik aan hoe gelukkig ik ben dat ik hier mag zijn. Aan al die mooie momenten die ik heb mogen beleven en die ik hopelijk nog veel mag beleven. De mensen die ik ontmoet heb via deze groep en daarbuiten. Neem nou Arike Mijnlieff. Precies een jaar geleden ging haar groep Fietsen voor m’n eten – Proef de Krimpenerwaard van start. Deze week vierden we dat met courgettesoep, meegebrachte salade en stoofperenstrikjes, gewoon hier in de caravan, gewoon omdat het kon.

Vandaag ontbeet ik met twee boterhammen van het desembrood van Irene’s Ambachtelijke Bakkerswinkel, twee gekookte eieren van de Lekdijk en vleeswaren en roomboter van Vleesboerderij Barten.
Ik keek wat naar de voorbij varende binnenvaartschepen en plande mijn laatste fietstochtje van mijn verblijf hier. Ik koos vandaag voor een boerderijwinkel en een zuivelboerderij. Ook wilde ik naar een verzamelplaats van kleine winkeliers, de De Graanbuurt. Dus nu eens de fietsknooppunten-app aangeslingerd om de leukere fietspaadjes te ontdekken.

Het was minder fris dan verwacht, en al gauw zweette ik m’n verschoning uit onder dat winterjasje. Maar al bij de eerste binnendoorweg merkte ik dat ik iets natter op de onderrug was dan hoorde. Pfff, m’n waterflessen niet goed dichtgedraaid en zo in m’n blauwe rugtasje gestopt. Die was dus zeiknat en m’n jas ook. Dus alles droogdeppen met een paar linnen tasjes en weer vlug verder. De koeien kwamen ook al nieuwsgierig kijken wat dat vrouwmens aan het doen was.

Een mooie route door dorpjes en polder leidde me langs bijzondere opzichtige huizen, molens, water met bruggetjes en wat stalletjes. Na 20 km kwam ik aan bij Riekjeshoeve, de eerste bestemming in het plaatsje Brandwijk. Hier vond ik de eerste en waarschijnlijk enige melktap in dit gebied, maar geen roomboter van eigen makelij. Wel een heleboel ander lekkers, ik keek mijn ogen uit in dit winkeltje. Ik nam rode kool en rundersaucijzen mee voor het avondeten en ook wat zuivel. De pindarotsjes en notenmix kon ik niet weerstaan, als ook de echte Brandwijkse zoete rode wijn.

Toen ik de Brandwijksedijk terug op fietste, was ik blij dat ik dat dikke jasje aan had. Tegenwind was het koud en guur en het zonnetje was nog niet doorgebroken. Een paar kilometer verder kwam ik bij Kaas- en Zuivelboerderij Kuiper / Cheese- and Dairyfarm Kuiper in Giessenburg. En toen ging mijn telefoon. Cameraman Rik, die maandag de mooie beelden had geregisseerd voor de documentaire, stond in de verte naar me te zwaaien. Wat waren de kansen dat ik dan toevallig daar langs kom fietsen! Dus nog even wat beelden van een kopende fietsende consument en de kaaswinkel geschoten.

En eindelijk lag het daar: het vette goud! De roomboter van eigen makelij van de zuivelboerderij waar ik was…. ik nam een kuipje mee en ook nog een honing-klaver-kaas en kipfilet. Rik ging weer verder met filmen op de boerderie en ik ging verder. Die tegenwind voelde ik best wel in de beentjes en ik moest nog zeker 20 km terug. De Graanbuurt moest dus wachten op een ander bezoek.

Even de fietsroute aanpassen en zo fietste ik ineens door Goudriaan. En prompt zie ik een leuk kraampje met zelfgemaakte sappen, jams en geschenkpakketten. Even stoppen want ik meld onderweg meteen alle tips aan via www.fietsenvoormijneten.nl/tip zodat ze op de kaart komen. Dat wekte de aandacht van de maakster van al die lekkernijen: Joke de Jong. Even kennis maken en een frambozenjam en druivensap verdwenen in de tas. Ze gaf me nog een bramendessertsaus erbij.

Voor die rode kool had ik nog kruidnagel nodig maar helaas geen winkel waar ze dat hadden. Nog een kans onderweg: Plattelandswinkel de Boomgaard, een spiksplinterhagelnieuwe winkel tegenover de Camping De Koekoek Tienhoven. Net vorige week geopend en dat was te zien. Ook weer zoveel lekkers en ik nam sla, komkommer, radijs, tomaten, en hangop met boomgaardfruit mee. En iets dat leek op walnoten, maar dan glimmend en gemaakt van een ander soort bonen, als je begrijpt wat ik bedoel… 

Gelukkig fiets ik weer lekker veel, anders zou ik tonnetje rond van de chocola naar huis rollen morgen. 43 km was het vandaag en een flinke buit rijker. En weer een paar stalletjestips voor op de regiokaarten van Alblasserwaard en Vijfheerenlanden.

Ik ging na een blanke vla met aardbeitjes en bramensaus en een warme douche snel aan de slag met rode kool koken, met de worsten en champignons erbij. Wat was dat lekker, zo’n winterse maaltijd na het fietsen.
Daarna een kopje thee als afzakkertje met twee van die glimmende walnoten erbij.

Life is good…

‍♀️