Melktap, zuivel, kaas, jam , appelstroop, eieren, honing, ijs, vlees en knabbelspek

Verkoop van lekkere producten van onbespoten groente en fruit aan de Achteresweg 1 te Arriën

Welkom bij de voedselkast Witharen! Hier kunt u houdbare producten meenemen, ruilen of neerzetten. Er wordt nog steeds veel voedsel weggegooid dat nog zeer goed eetbaar is. Voor mensen die het niet zo breed hebben is dit voedsel vaak onbereikbaar en verdwijnt het in de vuilnisbak. Dat vinden wij zonde. Zo is het idee ontstaan voor deze voedselkast.

Land- & Pluimveebedrijf Schukkert is een familiebedrijf opgebouwd door Herman en Jeannette Schukkert. Zoon Han en vrouw Loïs helpen vader en moeder met de akkerbouw, bloembollen en pluimveetak. Dochter Aniek werkt samen met haar man Roy ten Peze en vader in de melkvee- en loonwerktak.
Ze verkopen eieren.

Langs het Ommerkanaal vindt u aan de westkant van het kanaal op nr 27 een prachtig stalletjes met groente, jams, eieren ect.

STICHTING VOEDSELBOSTUYN REESTDAL
Genieten van een eetbare natuurlijke bostuin in het mooie Reestdal? Aan de Carstenlaan 4 te Ijhorst kunt al wandelend door de bostuyn zien wat er wordt geteeld en hoe natuurlijk men aan eten kunt komen. Hans ten Hoeve en Mirjam Fagel zetten zich in om eetbare structuurrijke natuur te realiseren waar mens en dier van kunnen genieten. Met meerjarige planten groeit het pure vitaliserende voedsel met een hoge voedingswaarde ver van invloeden uit de landbouw en in de natuur. Daarmee is Voedselbostuyn Reestdal uniek. De voedselbostuyn werkt vitaliserend voor lichaam en geest en voorziet ons van natuurlijke energie. Tevens willen we inspireren voor en informeren over voedselbossen en deze biodiversiteit verhogende en duurzame manier van voedsel laten groeien.

Aan de Groot Oever nr. 17 te Balkbrug vind je een stalletje waar je onbespoten groenten uit eigen tuin kunt kopen. Men heeft er ook fruit, chutney, jam en andere lekkernijen. En je gaat er vast niet weg zonder bosje bloemen.

John en Laura Schrijver uit Lemelerveld runnen een biologisch kippenbedrijf waar elke dag verse biologische eitjes worden geproduceerd. Op hun bedrijf is plaats voor 12.000 Biologische leghennen die alle dagen lekker naar buiten mogen. De 5 hectare grond waar alles gebeurd is zo ingericht dat de kippen de hele dag vertier hebben. Er staan veel bomen in allerlei soorten. Zo probeert de familie Schrijver ook de biodiversiteit hoog te houden.

Zij vinden het een hele creatieve uitdaging om de grote kippenweide zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Zo maken zij b.v van al het snoeihout weer takkenrillen waar van alles in huisvest. Maar ook dient als schuilplek voor de kippen. De fruitbomen in de uitloop dienen als extraatje dus al het fruit wat er van af komt is een lekkernij voor de kippen.

In de stal hebben hun kippen veel ruimte tot hun beschikking waar alle dagen biologisch voer en vers drinkwater in overvloed is. Daarnaast kunnen de dames ook scharrelen in de overdekten wintergarden die een vloer heeft van vers stro en luzerne en ook drinkwater. Daar is het altijd droog maar wel lekker fris De graantap is daar aanwezig en ook genoeg pikblokken voor hun natuurlijke behoeften. Kortom een goede situatie voor een beste kip met een prachtig ei.

Eierautomaat.

Het bedrijf bestond al in 1969 in Lutten. Het was een akkerbouwbedrijf. Er is toen een stal gebouwd voor 5000 batterijkippen.
In 1979 kon er in Lutten niet gebouwd worden en is er een stal voor 17:000 batterijkippen in Heemserveen gebouwd. In 1996 kwam de eerste scharrelstal en in 1999 zijn ze gestopt met batterijkippen. Langzaam zijn ze uitgebreid naar het huidige aantal van 83.000 kippen en zijn ze met het bedrijf in Lutten in 2005 gestopt.
Ze hebben 48000  scharrelkippen en 35000 vrije uitloop kippen. De vrije uitloop kippen kunnen in de loop van de morgen naar buiten om daar rond te scharrelen. Als het `s avonds donker word gaan ze  zelf weer naar binnen. De kippen komen op het bedrijf als ze 17 weken oud zijn, dan leggen ze nog géén eieren dat gaan ze doen als ze 21 weken oud zijn. Een kip is 14 maanden op hun bedrijf en in die periode leggen ze ongeveer 360 eieren per kip.
De kippen krijgen de hele dag door vers drinkwater, ze drinken 200 ml per dag.
Het voer wordt hen meerdere keren per dag aangeboden ze eten 120 gram voer per dag.