Schapenkaas, wol en bijbehorende accessoires

In het fruitkraampje worden appels en peren verkocht. Daarnaast ook bepaalde maanden per jaar andere producten zoals walnoten en zelfgemaakte jam.

Kaatje brengt elke woensdagochtend kraakverse groente & fruit van boeren uit de regio naar hartje Utrecht. Geteeld zonder gif en kunstmest en met zorg voor bodem en natuur. Op woensdagmiddag is al dit lekkers te koop in onze pop-up winkel in De Alchemist in Utrecht Zuidwest. Je kunt een abonnement nemen op een groentebox en we hebben ook losse groenten en fruit. Heerlijk, duurzaam en betaalbaar!

Op de fiets over de Noord IJsseldijk, kom je een grote kersenboomgaard tegen. Vroeger waren hier langs de dijk wel 10 kersenboomgaarden. Gelukkig is deze met maar liefst 1400 kersenbomen en verschillende rassen overgebleven. De Summit is bijvoorbeeld een bijzondere hartvormige kers. Ook telen ze hier de Merchant, tamelijk vroeg rijp in het seizoen.

De oogst duurt in deze boomgaard meestal zes weken: van half juni t/m juli, afhankelijk van de soorten kersen en natuurlijk van het weer. Je kunt de verschillende soorten kersen proeven, eten en kopen. Er is zitgelegenheid met schaduw.

Voor elk wat wils: seizoen gebonden fruit (aardbeien, frambozen, bessen, bramen, vijgen, pruimen, appels, peren), bloemen en diverse moestuingroente en bloemen uit eigen tuin.

Iedere week spreken de Dj’s van het zaterdagmiddag radioprogramma Enthousiasper met een lokale ondernemer dankzij hun samenwerking met Christie de Vrij van Fietsen voor mijn Eten – Krommerijn Streek. Deze week hing de altijd vrolijke Marcel Wouters aan de telefoon om te praten over het pas geboren stiertje: Raket.

In het begin van dit radioseizoen hadden de Dj’s Marcel al eens aan de telefoon om te spreken over een pas geboren kalfje die toen vermoed was naar Fietsen voor mijn Eten voorvechtster Christie de Vrij. Omdat de naam van de dieren bij RijnRund altijd een R beginnen kreeg het kalfje toen de naam ‘Ristie’ mee. De stier die afgelopen april geboren is heeft de naam: ‘Raket’ mee gekregen en Marcel legt graag uit waarom. “Waar de meeste kalveren nadat ze de weide in mogen rustig aan achter hun moeder aan lopen, liep dit kalf direct als een raket de weide in” Aldus Marcel die hierdoor niets anders kon dan het kalfje de naam ‘Raket’ mee geven.

De dieren die vanuit RijnRund in de uiterwaarden van de Krommerijn mogen grazen, worden met de grootst mogelijke zorg gehouden. Ondanks dat Marcel het woord ‘verwennen’ niet in de mond wil nemen is hij er trots op dat hij de runderen zo diervriendelijk mogelijk weet groot te brengen. “Uiteindelijk wordt het vlees maar als je zo’n beest goed verzorgd hebt dan betaald dat zich terug in goede kwaliteit vlees” aldus Marcel die aangeeft dat dit toch uiteindelijk is wat hij het liefst heeft. Omdat Marcel zijn vee goed in de gaten houd en de dieren stress vrij opbrengt proeft je als consument de kwaliteit terug in het vlees.

Ga voor meer informatie over RijnRund naar www.rijnrund.nl of bezoek Marcel en de runderen die grazen in de uiterwaarden in de buurt van Tull & ‘t Waal maar luister als echte liefhebber het hele interview dat Marcel Wouters afgelopen zaterdag gaf terug via deze link:

Iedere week bellen de Dj’s van het zaterdagmiddag radioprogramma Enthousiasper met een lokale ondernemer. Deze week spraken Jasper & Steffie dankzij hun samenwerking met Fietsen voor mijn Eten met onderneemster Jamielee Dirkx. Het is Jamielee die ten tijden van Corona begonnen is met een moestuintje in de tuin waarbij ze de groenten verkocht aan de dijk en sinds de afgelopen Hemelvaart officieel een eigen streekwinkel begonnen is in Wijk bij Duurstede.

Tijdens de Covid-19 lockdown is Jamielee uit verveling begonnen met het groeien van groenten in haar eigen moestuin. “Het begon gewoon met een paar zaadjes” aldus Jamielee die enthousiast verteld over het plezier dat ze beleefde aan het groeien van de courgettes en pompoenen. Omdat het haar zo goed af ging en er veel groentes uitkwamen, besloot Jamielee deze producten te gaan verkopen op een standje aan het erf en van aan de dijk werd op deze manier de fundamenten voor een streekwinkel gelegd. Het erf waar ook een dierenhotel gevestigd was dat eerst ten tijde van de corona periode leeg stond maar ook na de corona periode moeilijk opgang kwam omdat mensen bijvoorbeeld minder op reis gingen.

Uiteindelijk is de familie van Jamielee om tafel gaan zitten waar ze besloten om de krachten te bundelen en de streekwinkel te beginnen. Een winkel waar niet alleen de eigen producten verkocht worden want Jamielee heeft door samenwerkingen met lokale ondernemers oog voor het fruit, melk en graan uit de omgeving. Ook wordt er honing die op het erf zelf gemaakt wordt verkocht in de winkel, maakt Jamielee zelf jam en is het kleine moestuintje waar ooit mee begonnen is flink uitgebreid. Daarnaast verkoopt de winkel ook ambachtelijk gemaakte producten die niet uit de regio komen zoals mosterd.

Ga voor meer informatie over de nieuwe streekwinkel naar bijdijkzicht.nl of bezoek de winkel aan de Rijndijk 2a in Wijk bij Duurstede en luister hier het hele interview terug dat Jamielee afgelopen zaterdag gaf tijdens Enthousiasper en hoor ook van haar hoe ze het hebben van een eigen winkel ervaart via onderstaande link:

Molen-oz-DSC03842x.jpgIn onze  korenmolen wordt al meer dan 150 jaar door windkracht op molensteen en op ambachtelijke wijze de volgende producten gemalen zoals; tarwe, spelt, rogge en boekweit. Deze producten worden tevens volgens al oude recept  gemengd tot brood – pannenkoek- cake- en koekmixen. Zonder toevoeging  en gebruik van conserveringsmiddelen. Daarnaast is de molen voor bezoekers tijdens de openingstijden en volgens afspraak voor groepen en schoolklassen te bezichtigen

Iedereweek bellen de Dj’s van het zaterdagmiddag radioprogramma Enthousiasper met een lokale ondernemer dankzij de samenwerking met de Fietsen voor mijn Eten organisatie. Deze week spraken Jasper & Steffie met ondernemer Merel over haar Merels IJs waarmee ze menig een in onze regio blij heeft weten te maken. Maar hoe zit dat nou precies met haar ijs en waar is het te koop? Jasper & Steffie zochten het uit!

Het ijs van Merel is zo bijzonder omdat ze haar ijs vooral met ingrediënten uit de buurt maakt. Zo verwerkt ze veel lokaal geteeld fruit in haar ijs, komt de melk van lokale melkveebedrijven en het gebruik van deze eerlijke ingrediënten proef je terug in het ijs. Wanneer Merel gevraagd wordt wat haar geheime ingrediënt is dan kan je ze niet anders zeggen dan dat dit de liefde moet zijn waar vanuit ze haar ijs maakt. “Wanneer het niet door mijn goedkeuring heen komt dan leg ik het niet in de winkel” legt Merel duidelijk uit over hoe ze de hoge kwaliteit van haar product weet te waarborgen.

Merel verkoopt twee soorten ijs namelijk sorbet ijs en roomijs. Zoals de naam al doet vermoeden is roomijs gemaakt van de room van de melk en is het sorbetijs gemaakt op waterbasis waarbij veel gebruik wordt gemaakt van fruit. Voor de bijzondere smaken moet je als liefhebber ook zeker bij Merels IJs zijn! “Ik heb wel eens rozekoekenijs gemaakt en tompoezenijs voor koningsdag” vertelt Merel vol enthousiasme over de bijzondere smaken die ze verkocht heeft. De favoriete smaak van Merel hangt een beetje af van het moment. Op warme dagen eet ze het liefst fruitsmaken en op wat koudere dagen eet ze het liefst roomijs!

Alle liefhebbers van vers en lokaal gemaakt ijs kunnen vrijdag tot zondag tussen 12:00 en 18:00 langskomen bij Merel op het Langbroekseveld, weiland tussen langbroekerdijk A105 en A107, 3947 BK in Langbroek of kunnen een kijkje nemen op haar website www.merelsijs.nl en voor de echte diehard ijsfan is ook het hele interview terug te luisteren via onderstaande link:

 

 ·

Iedere week bellen de Dj’s van het zaterdagmiddag radioprogramma Enthousiasper met een lokale ondernemer tijdens het item: Fietsen voor mijn Eten. Deze week bespraken Jasper & Steffie samen met Yvonne van Leeuwen de start van het nieuwe kersenseizoen! 

Normaalgesproken begint het kersenseizoen net iets later in het jaar maar omdat er een hele grote kas achter het huis van Yvonne staat die vol staat met kersenbomen kan er hier net wat eerder dan bij andere kersenboomgaarden geplukt en gegeten worden. “In deze koude kas, die dus niet gestookt of verwarmd wordt, staan een paar duizend kersenbomen” laat Yvonne enthousiast weten die verder eerlijk toegeeft dat er wel een klein verschil in smaak zit tussen kersen die buiten groeien en binnen groeien. Ondanks dat je de kersen nooit tegelijk proeft en het daarmee lastig te vergelijken is proef je volgens Yvonne dat de kersen die buiten groeien iets meer zonlicht ervaren dan de kersen die binnen groeien. Beide kersen zijn van goede kwaliteit maar de kersen die buiten groeien zijn gewoon net ietsje lekkerder.

Op dit moment worden de Merchant kersen geplukt maar dit is al de derde soort die er uit de kas gehaald wordt dit seizoen! Hiervoor lagen de Burlat en de Earlise kersen in de schappen bij Yvonne. Het verschil tussen deze verschillende soorten kersen zit zich dan vooral in de mooie kleuren, de smaak en de houdbaarheid van de kersen. De ene kers is iets sappiger waarbij de ander weer wat groter is. “Iedere kers heeft z’n eigen karakter” aldus Yvonne die laat weten dat de Merchant kers die ze nu verkoopt lekker sappig, groot en stevig is. Ideale kersen dus om uit het vuistje te eten na een mooie fietstocht die gevonden kan worden via de website van Fietsen voor mijn eten.

Afhankelijk van het weer loopt het kersenseizoen door tot begin augustus en zijn deze kersen vers van het land (of de kas) te kopen bij Yvonne aan de Wickenburghseweg 7 in ’t Goy. Het verkooppunt valt tegenwoordig extra goed op door het mooie kleine rode karretje waar vanuit de kersen verkocht worden! Door de aanschaf van deze rode caravan val je goed op maar sta je ook op een droge plek de kersen te verkopen laat Yvonne vol trots weten. De caravan staat natuurlijk naast de acht meter hoge paal waar zo’n honderd klompen aan hangen. Kom gerust langs bij Yvonne in ’t Goy op zaterdag of feestdagen om bij haar persoonlijk kersen te kopen en voor kersenliefhebbers die op andere dagen graag van dit heerlijke fruit willen snoepen is er een zelfbedieningskar die op het erf staat.

Luister het hele interview terug dat Yvonne afgelopen zaterdag gaf tijdens de uitzending van Enthousiasper via onderstaande link en pak direct de tip van Yvonne mee over het speciale evenement dat aankomend weekend georganiseerd gaat worden in ’t Goy!

Bij het kersenmeisje is het kersenseizoen inmiddels geopend!