Honing

Aan de Gagelweg 45 te Handel kom je een rood geblokt huisje  tegen met daarin biologische Jams.

Kwekerij van oesterzwammen. Ze verkopen hier oesterzwammen, doublegangers en worstenbroodjes.

Het winkeltje
Sinds 2000 verkopen zij asperges aan huis. Eerst gewoon rechtstreeks van de asperge-sorteerband. Later werd het steeds meer een winkeltje.Het is zo leuk om het eigen product te verkopen! Vooral de gezelligheid van de klanten geeft voldoening. Eigenlijk is het gewoon al leuk om eens te komen kijken : zo’n echt, klein ambachtelijk boeren winkeltje, met oude lampjes, houten kistjes en een Brabants bonte vloer erin.

Langs de Helenaveenseweg te Griendtsveen vind je op nr 18 een stalletje met honing, sambal en chiliproducten.

Op dit melkveebedrijf kunt u dagelijks verse melk tappen. Tevens zijn er verse zuivelproducten zoals yoghurt, vruchtenyoghurt, diverse soorten vla en hangop te koop. Op kleinschalige wijze worden deze producten gemaakt.
Puur, vol en romig van smaak.

In het melkhuisje kunt u verse rauwe onbewerkte melk tappen uit de melktap. Onze melk, die direct uit de melktap komt, is melk waar niets is uitgehaald of is ingestopt. Puur natuur!

Aan de rand van natuurgebied De Grote Peel ligt de biologische geitenboerderij van Theo en Chantal van Dillen. Rond 1940 is opa op deze plek neergestreken en begon hier met een traditioneel gemengd bedrijf, waar koeien, varkens en kippen rondliepen. In de loop der jaren zijn deze allemaal verdwenen en hebben de geiten hun intrede gedaan.

In 1997 zijn we begonnen met het melken van geiten, Twee keer per dag worden er gemiddeld 450 geiten gemolken. Afhankelijk van het seizoen geeft een geit tussen de 2,5 en 3 liter melk per dag. Een deel van de melk gebruiken we om zelf te verwerken tot lekkere zuivelproducten, de overige melk leveren we aan een particuliere kaasmakerij.

Sinds 2018 zijn we een nieuwe weg ingeslagen. We hebben de keuze gemaakt om biologisch te werken. Dit houdt in dat de geiten o.a. weidegang krijgen, meer staloppervlakte per dier hebben en alle voer van bio-oorsprong is. Er wordt dus geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

Skal is de instantie die toezicht houdt op de certificering, dit gebeurt door meerdere aangekondigde en niet aangekondigde inspecties per jaar.

Bij bessenkwekerij Veens te Helenaveen kan je terecht voor heerlijke blauwe bessen in verschillende vormen. Als vrucht, als jam of als drank. De Veense blauwe bes wordt geoogst in de maanden juli en augustus, de vrucht is dan vers te verkrijgen. Door de unieke smaak van de bessen zijn ze uitstekend geschikt voor verwerking.

De Veense blauwe bes is niet alleen een fruitige lekkernij, maar is bovendien hartstikke gezond. Naast de vele vitaminen bevat ze veel diverse belangrijke mineralen zoals calcium, magnesium, ijzer, fosfor en kalium. De bes werd al door de indianen als geneesmiddel gebruikt. Nu wordt de blauwe bes als remedie gebruikt bij maag- en darmstoornissen en bij regulering van de stoelgang. Ook heeft ze een goede invloed op urineweginfecties en ouderdomsdiabetes. Men dient de bessen dan wel gekookt of als sap te gebruiken. Blauwe bessen zijn uitstekend tegen nachtblindheid.

De boerderij bestaat sinds 1935. Het is een lange gevel boerderij met een franse kap. Vroeger bestond deze boerderij uit varkens en koeien. Dit gebied was vroeger broek grond, dat wil zeggen heel erg natte grond. Wanneer de mensen naar het dorp moesten, gingen ze over soort oversteekje, een bruggetje. Deze bestond uit een lange rechte plank met een leuning aan 1 zijde, men noemde dit ook wel een vonder.

De boerderij is de dichtstbijzijnde boerderij waar vroeger deze vonder heeft gelegen. Men heeft destijds deze boerderij daarom de naam HOEVE LANGE VONDER genoemd

Sinds 2003 woont het huidige  gezin op de boerderij, waar ze met veel plezier en passie zorg dragen voor hun schapen.

Bij Melktap de Leegvelder verkoopt men al melk, pannenkoekenmeel, eieren, gedroogde worst en honing. Daar komen ook ijs, yoghurtdranken en zelfs bier bij. Allemaal onder de naam De Leegvelder.

Het Leegveld ligt tegen natuurgebied Deurnsche Peel. De coöperatie is sinds vorig jaar actief en bestaat uit melkveebedrijf Manders/Van Leeuwen, scharrelvarkensbedrijf Van Helmond, Natuurpoort De Peel van de familie Van den Eijnden en hobbyimker Hans van Rijswick. Ze wonen en werken allemaal aan het Leegveld. Een prachtig initiatief dat een bezoek meer dan waard is.