Rond 1800 werd de stelpboerderij ‘Groot Kabel’ gebouwd. De naam ‘Groot Kabel’ komt van het verouderde Hoogduits woord ‘Kabel” wat door het lot toebedeeld bedijkt of drooggelegd land betekend. In combinatie met de toenmalige omvang van het bedrijf (zo’n 60 ha) werd het ‘Groot Kabel’.
In 1917 is de boerderij in de familie gekomen. In de loop van de jaren is er veel veranderd op het bedrijf. Van een gemengd bedrijf met akkerbouw en veehouderij werd het een gespecialiseerd melkveebedrijf met koeien. Daarbij hebben verschillende neventakken de revue gepasseerd. Zo werden o.a. legkippen, varkens en vleesvee gehouden.
In 2004 heeft het bedrijf zij huidige opzet gekregen en is gestart met het houden van melkschapen waarbij de melk op het bedrijf wordt verwerkt tot verschillende soorten Zeedijkster schapenkaas. Dit was ook het moment dat er omgeschakeld werd naar een biologische productiemethode.
Op 28 oktober 2007 werd de oude stelpboerderij verwoest door een felle brand. De gehele boerderij met kaasmakerij is hierbij verloren gegaan. De stal waarin de schapen zijn gehuisvest bleef gelukkig gespaard. Er is een nieuwe woning met werktuigberging en kaasmakerij gebouwd.

Net buiten het Fries/Groninger dorp Munnekezijl, aan de rand van het Lauwersmeergebied, ligt de boerderij waar zij een biologisch landbouwbedrijf runnen onder de naam ‘Bakkerbio’.
Op hun landbouwbedrijf telen ze diverse gewassen zoals bloemkool, aardappelen, knolselderij en granen. Deze teelten gebeuren met passie en zorgzaamheid.

U bent van harte welkom in hun huis-verkoop-stand. Er is een zelfbedienings-stand en bij de schuur hebben ze een winkeltje.

Tip ons een stalletje!

De regiokaart van Noordoost-Friesland is momenteel nog minimaal gevuld met adressen. Wilt u meewerken aan een gevulde kaart? Word voorfietser door u aan te melden via de  ‘Landelijk’-pagina. Of stuur uw tips via het formulier ‘Tip ons een stalletje’, liefst met een foto van het stalletje of de boerderij, kwekerij of kleine winkel erbij.

* Alle adressen onder voorbehoud. Het kan gebeuren dat je voor een dichte deur komt of een stalletje er niet staat of leeg is. Dan heb je natuurlijk meteen nog een paar kilometer meer te fietsen met een doel: jouw dagelijkse eten langs de weg ontdekken…

** Alle overige informatie is ook onder voorbehoud en kan verouderd zijn. Deze informatie is door de voorfietser en meefietsers verzameld sinds augustus 2017. Onder andere door weersomstandigheden kan het voorkomen dat de seizoenen anders lopen dan in de profielpagina van het stalletje vermeld staat. Hier hebben wij geen grip op en hieraan kunnen dus geen rechten worden ontleend.

*** Heeft u een stalletje, staat deze nog niet op de kaart en wilt u een gratis vermelding? Klik dan op Tip ons een stalletje! en geef uw informatie door.

**** Heeft u een stalletje, staat deze wel op de kaart, maar wilt u deze verwijderd hebben? Stuurt u dan een e-mail naar info@fietsenvoormijneten.nl.  

 

Hooglands zeegroenten is gespecialiseerd in het op natuurlijke wijze kweken van zeegroenten. De groente groeit in de buitenlucht op kwelders aan de rand van de waddenzee. Deze kwelders worden regelmatig (bij vloed in combinatie met harde wind) overspoeld door de zee. De groente haalt hier de licht zilte smaak vandaan.

In het mooie coulisselandschap rondom Burgum ligt dit melkveebedrijf. Hier wonen en werken Floris en Bonnie, samen met de kinderen.
Hun streven is op een duurzame manier melk te produceren met zorg voor koeien, omgeving en gezin.

Verse gerookte IJsselmeerpaling.

In de boerderijwinkel van de familie Engels zijn volop biologische aardappelen en groenten te koop. Niet alleen de eigen groenten verkopen ze, waaronder pompoenen, maar ook fruit en vlees van collega bioboeren. Daarbij verkoopt Bonaventura de producten ook via de biologische webwinkels van Van Eigen Erf.

Er is veel interesse is in het reilen en zeilen op de boerderij Timpelsteed, de zorgboerderij Vento Verde en het permacultuurprojekt Hof fan Heden (permacultuurprojekt).

Pyte en Rika vinden het belangrijk dat mensen meer te weten komen over bio dynamische landbouw, teelt van gewassen en het werken en leven op de boerderij in het algemeen. Zij ontvangen sinds jaar en dag stagiaires (en bijvoorbeeld scholen) en we verzorgen graag (corona proof) excursies.

En er is een (vaste) kern medewerkers/vrijwilligers.

Dus wees welkom op hun boerderij om eens lekker met de handen in de aarde te werken (wetenschappelijk bewezen dat je daar blij van wordt!). Ook andere klussen/projekten kun je komen aanpakken want zij hebben erg veel ideeën maar iets minder tijd…..

Kom gerust is buurten en haal je producten in hun biologische boerderijwinkel Timpelsteed.

Wij zijn Marja Woudstra en Rien Vink. We telen op biologische wijze, dat houdt o.a. in: geen kunstmest en geen chemische bestrijdingsmiddelen. In het begin waren de belangrijkste produkten rode bessen, kersen en duindoorn. In de loop der jaren zijn daar nog appels, peren, pruimen, bramen, kruisbessen, aardbeien en frambozen bijgekomen.

De weilanden van de koeien van het Marlanner Kaashuis in Jouswier grenzen tot aan het drooggevallen meer de ‘Marlannen’. Dit oude greppellandschap herbergt één van de grootste gruttobroedgebieden en heeft een grote variatie aan grassen, kruiden en ander vegetatie. Dit gevarieerde menu voor de koe geeft de verschillende soorten kazen een vollere smaak.
Naast naturel, jong en oud belegen, maakt en verkoopt het kaashuis ook zeeaster-, basilicum-, verse knoflook- en tuinkruidenkaas. Het assortiment van de boerderijwinkel heeft naast de kazen ook biologische zuivel en eieren.