Twee jaar geleden gestart met een grote moestuin die elk jaar een beetje groter wordt. Vaak komt er zo’n grote hoeveelheid eten uit de tuin! Daarom vindt men het een leuk idee om dit met meer mensen te delen. Ook vind Henriëtte het leuk om van al deze fruitsoorten verschillende jam en confitures te maken. Ze maakt ook van diverse eetbare bloemen en struiken heerlijke sappen, gelei en jam. Iedereen is welkom bij haar kraam!

Bij Boerderijwinkel De Jong richt men zich vanuit Ternaard veelal op het direct verkopen van de beste Friese kleiaardappelen, groenten, fruit en streekproducten aan de eindklant. Hierdoor gaat geen kwaliteit verloren en staan men in direct contact met de consument. Hierbij streven ze er naar om een eerlijke en veilige voedselketen en natuurlijk een stukje ervaring voor u! Zelf ervaren? Kom gerust eens langs om de lekkerste aardappelen van de Friese kleigronden zelf te kunnen proberen.

Niet in de positie om langs te komen, geen probleem! Zij bezorgen iedere week geheel kosteloos uw bestelling aan de deur. Het enige wat u hoeft te doen is telefonisch bestellen! Vers vertrouwd en eerlijk.

Het is goed voor iedereen om regelmatig zuivelproducten van de geit te consumeren. Vooral mensen met een allergie of intolerantie voor koemelk, een hoog cholesterol, bloedarmoede, osteoporose en herhaalde behandelingen met ijzer supplementen hebben er echt veel baat bij.

In deze boerderijwinkel verkopen ze Hereford rundvlees van hun eigen runderen. Ook kunt u hier terecht voor kippenvlees, eieren, honing en jam, sap en siroop van bio fruit.

Tussen Buitenpost en Burum in staat het melkveebedrijf van de familie van Ravenhorst. Ton en Maartje wonen hier met hun vier kinderen. Elke dag worden de 150 melkkoeien met veel passie en zorg 2 keer daags gemolken. Vanaf het voorjaar tot aan het najaar gaan de koeien naar buiten om zelf het malse en sappige gras te halen waar heerlijke rauwmelkse kaas van gemaakt wordt. In de winterperiode staan de koeien op stal. Ze kunnen dan vrij rondlopen en de hele dag kuilvoer eten bij het voerhek. Of ze gaan lekker liggen en herkauwen in de ligboxen. Ben je benieuwd hoe rauwmelkse kaas smaakt? Kom dan een keertje langs zodat je zelf kunt proeven!

Op dit adres wordt melk verkocht.

De cooöperatie, ofwel de samenwerking kan uniek worden genoemd. Deze is namelijk uit chemie tussen een melkveehouder en een kok ontstaan. Ondernemers uit verschillende hoeken van de economie die elkaar vonden als leverancier en afnemer. De melkveehouder als creatieve agrarische ondernemer, die zijn rundvlees verkocht aan de kok die als horeca ondernemer openstond voor eerlijke en lokale producten.
Vanuit de chemie ontstonden er al snel gedeelde ideeën en ambities over ‘van gras tot glas’ en ‘farm to table’. Deze zijn uiteindelijke vertaald in een gezamenlijke filosofie in de vorm van een zuivelcooöperatie, afgekort ZUCO, in de vorm van de kleinste zuivelfabriek van Nederland.
In deze cooöperatie zijn de volgende ingrediënten aanwezig: ondernemersvlijt, vaardigheden in productie en aanvoer van zuivel en ijsbewerking, vaardigheden in communicatie, marketing, commerciële administratie én kennis & vaardigheden in zowel horeca als de agrarische sector.
Met deze ingredieënten wil ZUCO een kwalitatief goed product met een uniek verhaal via de horeca & retail bij de consument brengen met de horeca en retailondernemers beschouwd als onmisbare ambassadeurs.

Aan de rand van de Friese Wouden In Friesland ligt in Wâlterswâld  (Wouterswoude) de melkveehouderij van de familie de Vries. Op het bedrijf wordt al generaties lang melkvee gehouden. Hun motto is: Proef de natuur, proef de Friese
Wouden!
Vanaf 1 maart 2014 is er op het bedrijf een automatische melktap voor het zelf tappen van verse melk. De melktap bevindt zich in een huisje naast de oprit van onze melkveehouderij. Naast het zelf tappen van verse melk, kunt u bij ons ook terecht voor leuke cadeaupakketten, eieren, meel, seizoensgroente van de groentetuin en hebben zij een rustpunt.

Echte verse melk, zo van de tap bij de boer kan de gewone burger dichter bij het boerenwerk brengen. Dat is de vaste overtuiging van vader en zoon Lieuwes, veehouders bij Oudwoude. De maatschap Lieuwes melkt zo’n honderd koeien en voor tachtig cent per liter kan de verse, rauwe weidemelk uit het tappunt worden gehaald. Ieder die dat wil, is ook welkom in de stal, bij de melkput of bij het jongvee.

”Wij vinden het belangrijk dat gewone burgers weten hoe wij hier met ons beroep en ons product omgaan”, zo zeggen de veehouders. Het tappunt bij de plaats in Oudwoude is 24 uren per dag geopend.

Ze verkopen naast melk ook eieren en enkele melkproducten zoals pannenkoekmix

Rond 1800 werd de stelpboerderij ‘Groot Kabel’ gebouwd. De naam ‘Groot Kabel’ komt van het verouderde Hoogduits woord ‘Kabel” wat door het lot toebedeeld bedijkt of drooggelegd land betekend. In combinatie met de toenmalige omvang van het bedrijf (zo’n 60 ha) werd het ‘Groot Kabel’.
In 1917 is de boerderij in de familie gekomen. In de loop van de jaren is er veel veranderd op het bedrijf. Van een gemengd bedrijf met akkerbouw en veehouderij werd het een gespecialiseerd melkveebedrijf met koeien. Daarbij hebben verschillende neventakken de revue gepasseerd. Zo werden o.a. legkippen, varkens en vleesvee gehouden.
In 2004 heeft het bedrijf zij huidige opzet gekregen en is gestart met het houden van melkschapen waarbij de melk op het bedrijf wordt verwerkt tot verschillende soorten Zeedijkster schapenkaas. Dit was ook het moment dat er omgeschakeld werd naar een biologische productiemethode.
Op 28 oktober 2007 werd de oude stelpboerderij verwoest door een felle brand. De gehele boerderij met kaasmakerij is hierbij verloren gegaan. De stal waarin de schapen zijn gehuisvest bleef gelukkig gespaard. Er is een nieuwe woning met werktuigberging en kaasmakerij gebouwd.