Wat betekent de Waterlinie voor de Voedseltransitie?

Op maandag 8 november organiseerde UFF (Utrecht Food Freedom) op Fort Nieuwersluis een eerste creatieve brainstorm/ workshop over de relatie erfgoed en voedseltransitie. Samen met andere actieve mensen uit het forten- en voedselnetwerk ontwikkelden de enthousiaste deelnemers meerdere product- en projectconcepten. De Provincie Utrecht stelde een drietal vouchers (750 Euro per project) beschikbaar om deze ideeën naar een volgend niveau te ontwikkelen. De jury selecteerde met in het achterhoofd of iets ‘omfietswaardig’ is (verhaal, verbinding met de plek, aansprekend). Dit begrip werd door aanjager Martin Vastenhout aan de deelnemers ter inspiratie voorgehouden met zijn voorbeeld van de “Fort Vechtenkoek”

Het verenigen van allerlei wildplukactiviteiten onder de thematiek van de Waterlinie waarbij ook gedacht wordt aan plekken waar wordt bijgezaaid en bijgeplant verdiende een voucher, alsmede fietstour als bedrijfsuitje die samen wil werken met FietsenvoorMijnEten.nl. Derde winnaar was het idee Food Pride / Food Parade (werktitel) om in 2022 een dag te organiseren waarbij een historische route (Kromme Rijn) gebruikt wordt om voedsel de stad Utrecht in te brengen met historische vaartuigen en te verkopen op historische plekken in de stad.

Lees het uitgebreide verslag op WerkplaatsWaterlinies.nl.

Het verslag hangt onder aan de pagina.

 

Achtergrond: Waterlinie als verbinding

Deze inspiratiemiddag had als doel het bevorderen van samenwerking en verbinding tussen erfgoed (forten en landschap van de Hollandse Waternies) en voedsel (transitie). De missie met UFF is immers: “Het landschap van de Hollandse Waterlinies inzetten ter bevordering van een duurzame voedselcultuur in verstedelijkt gebied.” Breng de burger weer in contact met de boer, de geschiedenis van het landschap en de leefomgeving, is ons motto.

UFF zocht hiermee werkbare en concrete ideeën, suggesties, plannen en wensen voor de voedseltransitie vanuit erfgoedperspectief. Kleinschalig en altijd in verbinding met het verhaal van de Hollandse Waterlinies, waar mogelijk met de forten als fysieke locatie en met altijd het landschap als drager.

Utrecht Food Freedom

Bas Kreuger en Menno Heling presenteerden de komende UFF activiteiten als vervolg op deze eerste brainstorm. Netwerken, kennismaken, kennisdelen en faciliteren van onder andere:  samenwerking met FietsenvoorjeEten.nl, activering van het boerennetwerk, een festival over Vergeten Groenten, en workshops over Horeca en Forten.

Blijf op de hoogte via de website en nieuwsbrief van Utrecht Food Freedom en doe mee!

Kijk op https://www.utrechtfoodfreedom.nl/ voor meer informatie over UFF en teken ons manifest.

Steun van provincie Utrecht

De activiteiten van Utrecht Food Freedom geven invulling aan de ambities binnen Nieuwe Hollandse Waterlinie/ Stelling van Amsterdam en de provinciale Voedselagenda. De provinciale voedselagenda is een stimuleringsagenda waarin kennisinstellingen, horeca, retail, agrariërs en burgers samenwerken voor kortere ketens en lokale afzet van voedsel. In de voedselagenda staan twee ambities centraal: In de provincie Utrecht eten we meer uit de korte keten en eten we gezonder en duurzamer.

De Tuinen van Hartstocht is zelfoogsttuin volgens het CSA-concept: Community Supported Agriculture. Dat betekent dat je lid kunt worden van onze tuin. Je betaalt aan het begin van het jaar een bedrag waarvoor je dan elke week verse groente kunt komen oogsten. Je deelt mee als er overvloed is, maar je deelt ook in de risico’s. Heeft het bijvoorbeeld eens flink gehageld of zijn de slakken massaal toegestroomd, dan kan het zijn dat er even geen sla is…

Met je bijdrage kunnen wij plantgoed, zaden en materialen kopen en onszelf betalen voor het onderhouden van de tuin. Zo zijn wij zeker van een inkomen, en jij van verse groente.

Kaatje brengt elke woensdagochtend kraakverse groente & fruit van boeren uit de regio naar hartje Utrecht. Geteeld zonder gif en kunstmest en met zorg voor bodem en natuur. Op woensdagmiddag is al dit lekkers te koop in onze pop-up winkel in De Alchemist in Utrecht Zuidwest. Je kunt een abonnement nemen op een groentebox en we hebben ook losse groenten en fruit. Heerlijk, duurzaam en betaalbaar!

In de hooiberg met automaat vindt u bij Bioboerderij Miltenburg diverse zuivelproducten, zoals: Yoghurt in diverse smaken, drinkyoghurt, kefir, hangop en natuurlijk kunt u verse biologische volle melk hier kopen. Hun biologische kaas is hier ook verkrijgbaar in maar liefst acht verschillende smaken! En er zijn feestelijk verpakte cadeaupakketjes voor elke gelegenheid te vinden.

Zij bieden groentepakketten en diverse andere producten aan. Elke week een vers pakket, lokaal en duurzaam geteeld. Verder kunt u ben hen terecht voor kruiden, zeepjes, bijenwasdoeken ect. Kijk vooral even op hun website voor meer info: www.pardijsvogels.nl of contact hen via de site. Men hoort graag van u!

Aan de Utrechtsestraatweg nr. 59 te Nieuwegein vind u een stalletje met homemade jams, sauzen en smaakmakers. De tijden en dagen zijn jammer genoeg nog niet bekend. Weet u deze stuur het dan door als een wijziging, dan nemen we dat op.

Welkom op de website van bakkerij van Horssen. Bij deze bakkerij kunt u terecht voor uw dagelijks brood, gebak, koek en chocolade. Bakkerij van Horssen, het is maar dat je het (w)eet!

Welkom bij ’t Zuivelhuysje. Boerderij van Rooijen is een melkveebedrijf in Cothen. Op hun bedrijf produceren 130 koeien PlanetProof melk aan FrieslandCampina. Tevens zijn er 35 schapen. Het melkveebedrijf ligt gelegen aan mooie fiets- en wandelroutes in de fraaie Kromme Rijnstreek tussen Cothen en Wijk bij Duurstede. (Fietsknooppunt tussen 55 en 14) Beleef zelf de mooie routes en ga bij hen langs. Genieten van de seizoenen, lammetjes, koeien, kalfjes en van een heerlijk kopje koffie/thee. Langs de weg staat sinds 19 februari 2022 ’t Zuivelhuysje met daarin een melktap en een boerderij automaat met verschillende soorten zuivel- en streekproducten. Zoals: kaas, eieren, hangop en meer. Een wisselend assortiment. Met de komst van de melktap is het mogelijk om bij hen op de boerderij zelf je verse melk te tappen. Verse melk direct van de koe smaakt heel anders dan melk uit een pak. Dat weten we natuurlijk wel, maar heb je het verschil ook wel eens geproefd? Bij melktap van Rooijen kan je zelf een fles komen tappen. Heerlijk voor bijvoorbeeld in de pannenkoeken, pudding, cappuccino of gewoon een glas melk. Je kunt de melk rauw drinken. Rauwe melk bevat meer eiwitten, natuurlijke antilichamen en bacteriën dan gepasteuriseerde melk.U kunt ook gezellig een glaasje melk/koffie komen drinken aan onze picknick tafel. Genietend van de weilanden waar de koeien en schapen met mooi weer lopen. Wanneer er geen trekkers rijden kunt u gerust een kijkje in de stal nemen. Laat u verrassen. Geniet, rust uit en beleef! De melktap wordt elke ochtend vers gevuld. 1 liter= 1 euro 1 melkfles = 1 euro De melkfles kan je hergebruiken. Ook mag je je eigen fles/kan meenemen. U kunt met contant of met pin betalen. Er is geen wisselgeld.

Bij Hof van Gunterstein kunt u terecht voor vlees, eieren, een lekker stuk boerenkaas, honing of een bos vers geoogste bieten uit de groentetuin, in de hofwinkel kun je terecht voor heerlijke verse biologische producten rechtstreeks van de boerderij. Daarnaast verkoopt men een keur aan eerlijke biologische producten, zoals vers desembrood, mosterd, en koffie & thee.

Bij Bier Atelier Renes kunt u terecht voor een groot aantal speciale bieren, ciders en medes. In de winkel staan zo’n 400 verschillende bieren.
Na te zijn begonnen vanuit zijn berging heeft Kevin, de eigenaar, zijn atelier ondergebracht in een winkel en is het mogelijk om te bestellen via de webshop. Via de app Untappd houdt de eigenaar bij naar welk bier vraag is. Zo is hij altijd up-to-date. Daarnaast vindt hij het van belang om ook de lokale biertjes te kunnen presenteren.