Geniet jij ook zo van de kakelverse eieren of appels bij jouw favoriete tuinder? Of haal jij je kaas juist bij die ene kaasboer? Maak je klaar voor een sympathiek gebaar en doe mee met Bedank de Boer Dag 2022. Tijdens deze dag zetten we alle boeren, imkers, tuinders, telers en lokale vissers in het welverdiende zonnetje voor ’t harde werken en het zorgen voor ons voedsel. Doe jij ook mee?

Fietstocht ongeveer 25 kilometer
Samen met Alje Bosma en zijn bakfiets vol voedende verhalen starten we bij De Vlisterhoeve aan de Bonrepas om de boeren te bedanken. De naam alleen al Bonrepas – voedende maaltijd is veelzeggend.

Natuurlijk kunnen wij niet langs alle boeren fietsen maar het is wel een statement naar alle boeren, imkers, tuinders, telers, lokale vissers en andere voedselproducenten in de regio. Fiets jij mee? Heel fijn als je je vooraf aanmeldt via krimpenerwaard@fietsenvoormijneten.nl 

En/of stuur een kaartje naar jouw favoriet boer
Maak een mooie foto of geweldige video waarin jij jouw favoriete boer bedankt: dat kan direct richting de boer zijn of een foto of video met de boerenproducten die jij koopt bij jouw boer, tuinder, teler, visser, imker of andere voedselproducent.
Deel jouw social posts via Instagram, TikTok, LinkedIn, Twitter of Facebook met de hashtag #BDBD2022 en maak kans op geweldige prijzen. Meer info vind je hier.

Jam, sappen, verse producten uit de tuin of boomgaard

Echte boerenkaas, gemaakt van ongepasteuriseerde melk. Pas dan mag je het boerenkaas noemen.

Vanuit het winkeltje kan je door de grote ramen zien hoe deze kaas gemaakt wordt en ligt te rijpen op de planken. In het winkeltje vind je naast allerlei soorten kaas van jong tot oud en met kruiden nog andere lekkere producten uit de regio. Ga zeker eens langs!

Wat je van dichtbij haalt is lekker!

Wat is er nou lekkerder en leuker dan verse streekproducten, direct van de boer en andere voedselmakers, uit je eigen regio. Daar kan toch niets tegenop. Met bovendien een eerlijke prijs voor de makers. Dat is wat we je bieden op de Oogst- & Streekmarkt ‘Proef de Krimpenerwaard’.

De Oogst- en Streekmarkt biedt je (h)eerlijke producten om op het terras te nuttigen of thuis te bereiden. Als je kunt, kom op de fiets. Fietsenstalling is bij de entree. Toegang is gratis.

Op de website ‘Proef de Krimpenerwaard’ vind je alle deelnemers en verdere informatie.

Eieren, prei, courgette, kroten, bramen, kool, komkommer, augurk, bonen, peultjes, pruimen, druiven

Kwarteleitjes, eieren, jam, komkommer, ingemaakte komkommer/augurken

Wat je van dichtbij haalt is lekker!

Wat is er nou lekkerder en leuker dan verse streekproducten, direct van de boer en andere
voedselmakers, uit je eigen regio. Daar kan toch niets tegenop. Met bovendien een eerlijke prijs voor de makers. Dat is wat we je bieden op de Oogst- & Streekmarkt ‘Proef de Krimpenerwaard’.

De Oogst- en Streekmarkt biedt je (h)eerlijke producten om op het terras te nuttigen of thuis
te bereiden. Als je kunt, kom op de fiets. Fietsenstalling is bij de entree. Toegang is gratis.

Dag van de Biodiversiteit
Op 21 mei eren we de Dag van de Biodiversiteit. De Voedselfamilie Krimpenerwaard organiseert daarom een lunch waarvoor Marnix Lange met streekproducten uit de regio een Eetschilderij zal maken.

Hiervoor werkt hij samen met diverse kleinschalige telers, kwekers en makers uit de buurt. Veel van de groenten en kruiden komen onder andere uit de tuin Van Perkouwse Grond. Deze tuin ligt enkele meters van het Eetschilderij vandaan.
Dit kleinschalige en exclusieve evenement is een samenwerking van liefhebbers van gezonde voeding én goede smaak.
Een unieke kans!

Eetschilderij is eetbeleving en kunstwerk in één
Een Eetschilderij is een live performance van Marnix. Hierin ‘schildert’ hij met structuren van eten een prachtig kunstwerk. Zijn focus ligt hierbij altijd op producten die dichtbij of in de natuur groeien. Hierdoor is een  Eetschilderij een culinaire vertoning van hoe de natuur er nú bij staat. En een smakelijke manier om met de natuur te verbinden.

Het Schapenschuurtje
Middenin de prachtige polder van Berkenwoude ligt tussen de weilanden in Het Schapenschuurtje, een sfeervolle theetuin. Je hoort de vogels, ruikt het gras en de tijd lijkt wat te vertragen. De plek is bij uitstek geschikt om een de polder ‘in te ademen’.

Menu streekproducten lunch
Nadat het schilderij is gemaakt krijgt iedereen een deel. De ingrediënten voor het Eetschilderij zijn vegetarisch. Er kan rekening worden gehouden met een allergie voor zuivel, gluten en noten. Deze kun je op de dag zelf aangeven. Bij andere allergieën kunnen we kijken of dit in het menu past. Je kunt hiervoor mailen: marnix@eetschilderij.nl

Wanneer   : Zaterdag 21 mei
Aanvang   :  Inloop vanaf 12.00 uur; start Eetschilderij en lunch 13.00 uur
Kosten       : € 34,95 per persoon exclusief drankjes
Locatie      : Het Schapenschuurtje, Oosteinde 27b, 2825 AH Berkenwoude
Parkeren   : Kerk De Fontein, Oosteinde 4a, Berkenwoude
Reserveren: Bericht@voedselfamiliekrimpenerwaard.nl 

Pomp je banden op, fiets met ons mee en geniet wat de Krimpenerwaard jou te bieden heeft. En dan bedoelen we niet alleen qua natuur en biodiversiteit maar vooral ook op culinair gebied.

Tijdens deze schitterende fietstocht die in Lekkerkerk begint en langs het Loetbos, Berkenwoude en Stolwijk gaat, stoppen we verschillende keren waar je van alles kunt proeven en kopen. Bevlogen ondernemers vertellen je graag hoe zij met liefde voor de natuur hun producten maken. Proef geitenkefir, verse eitjes, jam, biologisch vlees, honing en nog veel meer uit de Krimpenerwaard en vul je fietstas met deze producten.

We beginnen in Lekkerkerk om 09.30 uur met een kopje koffie en stappen om 10 uur op de fiets. Tot een uurtje of 12 fietsen we de ‘Tour de Tapas’. Dan is het tijd voor een bijzondere lunch (vegetarisch) en genieten we van een Eetschilderij dat kok Marnix Lange op dat moment van producten uit de natuur maakt die vanzelfsprekend ook uit de Krimpenerwaard komen. Ter afsluiting eten we dit kunstwerk met smaak op!

Je kunt meedoen met een e-bike of met een gewone fiets. We kiezen voor een snelheid waarbij iedereen zich lekker voelt. Neem in ieder geval wat kleingeld mee, want niet overal kan gepind worden. Terugfietsen op eigen gelegenheid alleen of samen.

Kosten : € 37,50 inclusief koffie/thee bij aankomst in Lekkerkerk en lunch.
Drankjes zijn voor eigen rekening.
Afstand : Ongeveer 30 km
Tijden   : Inloop vanaf 09.30 uur start om 10.00 tot ongeveer 15.00 uur
Contactpersoon bij vragen: Suzan van Putten – suzan@suzanvanputten.nl
Aanmelden: krimpenerwaard@fietsenvoormijneten.nl

Door: Leo Wolff  – Fietstochten Groene Hart

 

We hadden geen betere dag kunnen uitzoeken voor de Tour de Tapas Krimpenerwaard, georganiseerd door Fietsen voor mijn eten – Krimpenerwaard samen met Fietstochten Groene Hart. Een mooi initiatief waar ik met plezier een steentje aan bijdraag.

Om 10 uur ontmoeten we elkaar bij fietscafé 14theRoad op het terrein van GOUDasfalt. We zijn met een leuk groepje van tien, waaronder een gezin met twee jonge dochters. Voordat we op de fiets stappen, genieten van een uitstekende koffie met lekkers. Het kost ons wat moeite om te vertrekken omdat we zo lekker zitten. Maar we hebben een vol programma en iets na half elf vertrekt de stoet.

Als eerste bezoeken we de cranberryvelden van The Cranberry Company. Een aantal jaren geleden begonnen zij met het ontwikkelen van deze teelt om o.a. de bodemdaling in de polder te helpen terugdringen, Dit jaar kunnen ze voor het eerst oogsten. De verwachte opbrengst is zo’n 1.000 kilo, dat groeit de komende jaren naar 10.000 – 15.000 kilo. De grond heeft nu eenmaal tijd nodig om geschikt te worden voor cranberryteelt. Het mooie is dat de natuur daar zelf voor zorgt, je hebt alleen wat geduld nodig. Het is een bijzonder verhaal en biedt een mooi perspectief voor de toekomst van dit kwetsbare landschap.

Nadat iedereen nog even heeft kunnen proeven, fietsen we terug en gaan we naar boerderij van Meijeren aan de Provinciale weg richting Haastrecht. We worden hartelijk ontvangen met een heerlijke proeverij. De kippen van Tante Door die hier worden gehouden, hebben meer ruimte in de stal, krijgen beter voer en zijn gegarandeerd vrij van antibiotica. En dat proef je. De boerderij heeft sinds een tijdje een versautomaat waar je makkelijk zelf je keuze kunt maken. Een aanrader.

Het is al weer de hoogste tijd om door te fietsen want de lunch wacht bij boerderij De Tweehoeven in Haastrecht. Ook hier worden we gastvrij ontvangen en genieten we eerst van een heerlijke kaassoep en brood met o.a. verschillende soorten kaas. Daarna krijgen we een rondleiding door de kaasmakerij. Drie keer per week wordt er kaas gemaakt. Dat zijn lange dagen van doorwerken en aanpakken. Melk wordt niet vanzelf kaas. Leuk om zo’n een inkijkje te krijgen. Nadat er in de boerderijwinkel wat inkopen zijn gedaan (de kaasfondue is echt heel erg lekker weet ik uit ervaring), stappen we weer op de fiets.

Bij Hekendorp steken we de Hollandse IJssel over en rijden we via het Hoonaarpad naar de Vlist. Daar gaan we richting Stolwijk en komen we bij Stolweitjes van de familie Snoek. Hier houden ze zo’n 2.000 legkippen die elke dag net zoveel eieren leggen. De kippen hebben grote velden waar ze lekker buiten kunnen lopen. Ook hier krijgen we weer iets lekkers en nemen we een kijkje hoe de eieren gereed worden gemaakt voor transport.
Het kost ons wat moeite om verder te fietsen want er lopen tien pas geboren biggetjes vrolijk rond te rennen, een prachtig schouwspel voor jong en oud.

Dan gaan we op weg naar onze laatste stop, Mooi Mekkerland. Hier houden ze zo’n 1.600 melkgeiten. We worden verrast met een heerlijke fondue, uiteraard van geitenkaas en proeven nog wat andere kaasjes. De geitenkaas met fenegriek valt heel goed in de smaak. Nadat we in het winkeltje nog wat inkopen hebben kunnen doen, stappen we weer op de fiets.

In een kalm tempo fietsen we door de polder terug naar GoudAsfalt. Iets na vijf uur strijken we neer op het terras van 14TheRoad voor een lekker afsluitend drankje. Ik  vind dat ik wel een Goudsch Wit heb verdiend. We praten nog wat na en we zijn het er allemaal over eens, we hebben een heerlijke dag gehad.

Op naar een volgende keer.