Dit akkerbouwbedrijf bestaat al sinds de jaren 60. Fredo en Francis Smit zijn de derde generatie op dit bedrijf. Het is dus een echt familiebedrijf.

Je kunt bij hen terecht voor verse boerderijproducten direct van hun eigen land en van boeren uit de buurt! Zij hebben een akkerbouwbedrijf en daarnaast ook een machinehandel. Twee generaties terug zijn opa en oma begonnen met de verkoop aan huis van hun eigen geteelde producten zoals aardappels en uien. Toen hun zoon en zijn vrouw het bedrijf overnamen zijn zij met de verkoop gestopt. Toch bleef het altijd kriebelen om er weer iets mee te doen dus hebben de huidige eigenaren besloten om het weer op te pakken en er een zelfbedieningswinkel van te maken. Zij hebben een mooie koelwagen aangeschaft waardoor al hun producten altijd koel, droog en donker bewaard kunnen worden.

De Hofwinkel is onderdeel van de Warmonderhof, de verzamelnaam voor Warmonderhof Opleidingen, Stichting Warmonderhof  en de daarbij aangesloten agrarisch ondernemers. Het opleiden en enthousiasmeren van mensen die biologische en biologisch dynamische landbouw, voeding en handel en zorg als werkveld kiezen is de missie van Warmonderhof.
In de Hofwinkel worden de producten van de Warmonderhof verkocht.
Wat zij niet kunnen leveren wordt ingekocht bij Eko boerderij de Eerste in Marknesse. De overige groenten, fruit en kruiden komen van de groothandel De Zaaister uit Groningen.

Een bio ei van Knook, die wil je toch ook?

De boerderijwinkel bevindt zich op een akkerbouw bedrijf in Lelystad. Op het bedrijf worden op een bewuste manier aardappelen, rode en gele uien, wortels, wintertarwe en suikerbieten geteeld. Naast dit akkerbouwbedrijf zijn zij gestart met het maken van verse friet. Dit doen ze van de heerlijke Agria aardappelen.

Het bedrijf is niet zomaar een akkerbouwbedrijf. Zij houden zich namelijk bezig met verbrede landbouw. Met de hele familie zorgen zij samen voor het akkerbouwbedrijf. Vader (Martin) en schoonzoon (Lukas) voeren de meest voorkomende werkzaamheden op en rondom het land uit. Iedereen in de familie helpt hun waar dat nodig is. Bijvoorbeeld tijdens de oogst in het najaar. Ook zorgen zij voor duurzame energie. Dit doen ze met de windmolen die aanwezig is op het bedrijf. Daarnaast leveren zij zorg voor verstandelijk gehandicapten. Hier houd moeder (Sonja) zich mee bezig. En als laatste zorgen zij voor meerwaarde aan hun producten. Dit doen zij door het verwerken van de aardappels, maar ook met het bakken van friet op locatie. Samen met de boerderijwinkel is dit de favoriete bezigheid van moeder (Sonja) en dochter (Nicole).

Hoeve Vredeveld ontvangt mensen die op de één of andere manier net een beetje extra zorg of aandacht nodig hebben, maar toch graag op een boerderij aan het werk willen.

Ze ontvangen ouderen die komen genieten van de dieren, de omgeving en gezelligheid. Maar ook volwassenen, jongeren en kinderen die het leuk vinden om nuttig bezig te zijn en nieuwe vaardigheden te leren. Ieder op z’n eigen niveau.

Ze verzorgen de dieren, werken met planten in de tuin en kas, doen allerlei creatieve en technische activiteiten. Ook gaan ze bijvoorbeeld elke week zwemmen! Naast alle activiteiten zorgen zij samen voor het reilen en zeilen van de boerderij en de winkel. Deelnemers maken ook veel mee van de grootschalige akkerbouw en de rundveetak.

Bij Melktap De Zuyderzee koop je streekproducten uit Flevoland en omstreken. En even een pauze nemen van het fietsen? Dat kan ook. Geniet bij het uitrusten van een lekker glas verse melk of een flesje appelsap.

Op 17 november 1967 kwam familie Zieleman naar de polder vanuit Noord-Holland. Op Boudewijnlaan 15 te Dronten stond een platte bungalow en een schuur,
verder er om heen was alles klei en heel kaal.

Vanuit deze klei is toen een fruitbedrijf opgebouwd, uitmeten, palen zetten, bomen planten en dat alles natuurlijk helemaal met de hand. Om vlot eerste verdiensten te genereren werden er tussen de fruitbomen in andere groenten geplant zoals sperziebonen, uien maar ook aardbeien! Door zowel vader als moeder werd er hard gewerkt en al snel werden de eerste appels vanuit de schuur verkocht.

Om de geoogste appels beter goed te kunnen houden bouwden de ouders in 1972 een koelhuis naast de al bestaande schuur. De totale oppervlakte van het land werd in 1976 verdubbeld van 7 naar 14 hectare!

In de beginjaren was het bedrijf vol geplant met appelbomen, langzaam aan hebben we dit veranderd in de helft appelbomen en de andere helft perenbomen.

Vele jaren hebben de ouders in dit bedrijf gewerkt, in 1994 heeft , Linda Zieleman, samen met haar man Henk Klaren het fruitbedrijf van hen overgenomen. De laatste jaren hebben zij de boerderijwinkel sterk uitgebreid met aardappels en allerlei soorten groenten en hebben ze de automaat bij de ingang van hun bedrijf geplaatst.

In 1991 is aan de Oudebosweg door de familie Kodde gestart met het sorteren van aardappelen. In de loop der jaren is dit uitgegroeid tot een bedrijf waar zowel aardappelen gesorteerd, gewassen als ingepakt worden voor de binnenlandse-en exportmarkt.

Sinds januari 2018 gebeurt dit onder de naam Polder Potato.

Na een droge en warme zomer worden de aardappelen momenteel onder mooie omstandigheden gerooid. De schuren bij Polder Potato worden vol gereden met o.a. Bildtstar, Titanium en Divaa.

Even voorstellen: Jack Renken & Lisette van  Es

Ze hadden een stukje land over. Voorstel was dan ook om er een koetje op te zetten. Eén koe is geen koe, dus kwamen er drie. Drie kalveren van twee weken oud, waarbij er direct een typisch geval van kalverliefde was. Zij hebben ze met de fles grootgebracht.

Ze zouden er een “kleine” hobby van maken, maar dat liep het al gauw uit de hand. Daardoor werd in 2017 hun welzijnsvriendelijke stal in gebruik genomen en hebben ze nu zo’n veertigtal koeiendames, groot en klein.

Bij Jandlis staat dierenwelzijn hoog in het vaandel, daarnaast fokken ze naar “Bewust Natuurlijk Luxe”. Het fokken van een ruimere bekkenmaat, zodat natuurlijke bevallingen bij dikbillen weer mogelijk zijn. De eerste “natuurlijk geboren” kalfjes worden geboren en de “natuurlijke” kudde wordt steeds groter.

Zij willen graag hun passie voor hun dieren met je delen en vertellen er graag over  en hopen je snel te ontmoeten!