De Kwartelier voorziet je van de verste biologische kwarteleieren! Onze kwartels leggen namelijk iedere dag weer een heerlijk eitje. We houden kwartels als hobby, maar willen anderen graag de mogelijkheid bieden de zeer gezonde eitjes bij ons te kunnen kopen. Eenmaal geprobeerd, kom je waarschijnlijk terug. De eitjes happen zo heerlijk weg. Bij de minibieb zie je een affiche met informatie. Bijvoorbeeld dat een doosje van 12 eieren €3,- kost, je voor de eieren even aan moet bellen bij van Heldenstraat 57 , dat 20% van de opbrengst naar Stichting Red een Kind gaat en nog wat bereidingstips. Soms vind je ook nog wat groente uit onze moestuin te koop liggen, zoals tomaten, courgettes, snoepkomkommertjes, snijbonen ed.

Verse vleespakketten van de boer

Geeft het je rust om af en toe te komen werken in de moestuin en vind je het leuk om te leren hoe je met verse producten een maaltijd kookt? Of om wat tijd door te brengen met dieren?

Kom gerust bij ons langs!

Bij de Fruitschuur van Gerrit van Tienhoven kunt u terecht voor fruit, groente, eieren, aardappels, sap, honing en kersen uit eigen boomgaard.

Tijmen en Miranda van Zessen runnen een melkveebedrijf met 70 roodbonte en zwartbonte koeien. De boerderij ligt in de gemeente Vijfheerenlanden en grenst aan natuurgebied de Zouweboezem. Onze koeien grazen als het ware in het achterland van de natuur. Weidegang is voor ons belangrijk. Ze gunnen hun dieren de ruimte om zich natuurlijk te kunnen gedragen. U vindt bij hen verse, onbewerkte melk uit ’t achterland van de Zouweboezem. 100% gras als ruwvoer voor de koe, dat smaakt het verschil.

Wat betekent de Waterlinie voor de Voedseltransitie?

Op maandag 8 november organiseerde UFF (Utrecht Food Freedom) op Fort Nieuwersluis een eerste creatieve brainstorm/ workshop over de relatie erfgoed en voedseltransitie. Samen met andere actieve mensen uit het forten- en voedselnetwerk ontwikkelden de enthousiaste deelnemers meerdere product- en projectconcepten. De Provincie Utrecht stelde een drietal vouchers (750 Euro per project) beschikbaar om deze ideeën naar een volgend niveau te ontwikkelen. De jury selecteerde met in het achterhoofd of iets ‘omfietswaardig’ is (verhaal, verbinding met de plek, aansprekend). Dit begrip werd door aanjager Martin Vastenhout aan de deelnemers ter inspiratie voorgehouden met zijn voorbeeld van de “Fort Vechtenkoek”

Het verenigen van allerlei wildplukactiviteiten onder de thematiek van de Waterlinie waarbij ook gedacht wordt aan plekken waar wordt bijgezaaid en bijgeplant verdiende een voucher, alsmede fietstour als bedrijfsuitje die samen wil werken met FietsenvoorMijnEten.nl. Derde winnaar was het idee Food Pride / Food Parade (werktitel) om in 2022 een dag te organiseren waarbij een historische route (Kromme Rijn) gebruikt wordt om voedsel de stad Utrecht in te brengen met historische vaartuigen en te verkopen op historische plekken in de stad.

Lees het uitgebreide verslag op WerkplaatsWaterlinies.nl.

Het verslag hangt onder aan de pagina.

 

Achtergrond: Waterlinie als verbinding

Deze inspiratiemiddag had als doel het bevorderen van samenwerking en verbinding tussen erfgoed (forten en landschap van de Hollandse Waternies) en voedsel (transitie). De missie met UFF is immers: “Het landschap van de Hollandse Waterlinies inzetten ter bevordering van een duurzame voedselcultuur in verstedelijkt gebied.” Breng de burger weer in contact met de boer, de geschiedenis van het landschap en de leefomgeving, is ons motto.

UFF zocht hiermee werkbare en concrete ideeën, suggesties, plannen en wensen voor de voedseltransitie vanuit erfgoedperspectief. Kleinschalig en altijd in verbinding met het verhaal van de Hollandse Waterlinies, waar mogelijk met de forten als fysieke locatie en met altijd het landschap als drager.

Utrecht Food Freedom

Bas Kreuger en Menno Heling presenteerden de komende UFF activiteiten als vervolg op deze eerste brainstorm. Netwerken, kennismaken, kennisdelen en faciliteren van onder andere:  samenwerking met FietsenvoorjeEten.nl, activering van het boerennetwerk, een festival over Vergeten Groenten, en workshops over Horeca en Forten.

Blijf op de hoogte via de website en nieuwsbrief van Utrecht Food Freedom en doe mee!

Kijk op https://www.utrechtfoodfreedom.nl/ voor meer informatie over UFF en teken ons manifest.

Steun van provincie Utrecht

De activiteiten van Utrecht Food Freedom geven invulling aan de ambities binnen Nieuwe Hollandse Waterlinie/ Stelling van Amsterdam en de provinciale Voedselagenda. De provinciale voedselagenda is een stimuleringsagenda waarin kennisinstellingen, horeca, retail, agrariërs en burgers samenwerken voor kortere ketens en lokale afzet van voedsel. In de voedselagenda staan twee ambities centraal: In de provincie Utrecht eten we meer uit de korte keten en eten we gezonder en duurzamer.

De Tuinen van Hartstocht is zelfoogsttuin volgens het CSA-concept: Community Supported Agriculture. Dat betekent dat je lid kunt worden van onze tuin. Je betaalt aan het begin van het jaar een bedrag waarvoor je dan elke week verse groente kunt komen oogsten. Je deelt mee als er overvloed is, maar je deelt ook in de risico’s. Heeft het bijvoorbeeld eens flink gehageld of zijn de slakken massaal toegestroomd, dan kan het zijn dat er even geen sla is…

Met je bijdrage kunnen wij plantgoed, zaden en materialen kopen en onszelf betalen voor het onderhouden van de tuin. Zo zijn wij zeker van een inkomen, en jij van verse groente.

Kaatje brengt elke woensdagochtend kraakverse groente & fruit van boeren uit de regio naar hartje Utrecht. Geteeld zonder gif en kunstmest en met zorg voor bodem en natuur. Op woensdagmiddag is al dit lekkers te koop in onze pop-up winkel in De Alchemist in Utrecht Zuidwest. Je kunt een abonnement nemen op een groentebox en we hebben ook losse groenten en fruit. Heerlijk, duurzaam en betaalbaar!

Bij de bloemenwagen van Ruysch Bloemen kun je terecht voor kleine en grote boeketten met onbespoten, turfvrije, natuurlijk geteelde bloemen uit de volle grond. Wil je een boeket bestellen, zoek je bloemen voor een gelegenheid of wil je een keer zelf plukken? Dat kan ook! Kijk daarvoor op de website.

In de hooiberg met automaat vindt u bij Bioboerderij Miltenburg diverse zuivelproducten, zoals: Yoghurt in diverse smaken, drinkyoghurt, kefir, hangop en natuurlijk kunt u verse biologische volle melk hier kopen. Hun biologische kaas is hier ook verkrijgbaar in maar liefst acht verschillende smaken! En er zijn feestelijk verpakte cadeaupakketjes voor elke gelegenheid te vinden.