Bij de Nicolaashoeve boerderijwinkel te Middenbeemster kunt u o.a. terecht voor verse melk van de tap, eieren, aardappelen, de lekkerste uit de Beemster, uien etc. Verder kunt u bij hen terecht voor fruitsap en knoflookpasta.

Naast eten en drinken telen ze op de boerderij ook tulpen. Van ongeveer half april tot de eerste week van mei is het fantastisch om de bloeiende tulpen velden in de Beemster te zien bloeien. Het is absoluut de moeite waard om de Beemster te bezoeken in die periode, om de tulpenvelden te zien en een foto te schieten!

Bent u in de buurt ga dan gerust is bij hen langs. U kunt er terecht voor een rondleiding, een stevige boeren lunch voor kleine of grote groepen. Plan uw bezoek wel even van tevoren in via de website.

Uitgestrekte groene landerijen, koeien en schapen in de omringende weiden, de ezeltjes Nina en Isabel, de poezen Wifi en Sam, Cayuga-eenden Pim en Pom, een toom Lakenvelder-kippen. Dit vind je allemaal rondom en bij de Oude Boomgaard. Als de Lakenvelders voldoende eieren leggen zijn deze te koop (niet vast in assortiment). Kakelvers en gewoon heerlijk! Tevens is er verrukkelijk perensap, appel-perensap en onbespoten appels en peren te koop.

Wilt u iets kopen, loop dan bij de boerderij even achterom.

Net buiten het centrum van Purmerend vindt u de kleinschalige kwekerij. Zij zijn gespecialiseerd op het gebied van kruiden (het hele jaar door), groenteplantjes (vanaf maart) en èèn jarige zomerbloeiers. Alle planten worden in hun eigen kwekerij opgekweekt.Daardoor kunnen we tegen zeer aantrekkelijke prijzen een goede kwaliteit bieden.
Vanaf half april verkopen zij eenjarige zomerbloeiers zoals geraniums, fuchsia’s en nog vele andere soorten.
Vanaf begin oktober zijn er weer volop winterharde violen te koop.

Dinsdag 4 augustus was de dag… de dag dat ik met voorfietser Miranda van de Wouw op stap mag. Een route van 54 km had ze uitgestippeld, dus een stevig ontbijt ging er wel in. Ik nam Westfriese pruimen en kwark van Melktap de Beukenhof, met quinoa muesli van Rineke Dijkinga die ik van thuis bij de Biefit Gezondheidswinkel had meegenomen. De zon verraadde dat het een prachtweertje om te fietsen zou worden.

Via Messenger waren Miranda en ik door Jacoba Wassenberg van Hoeve de Heivelden uitgenodigd om naast appels ook peertjes te komen halen. Eerst even een praatje en de belofte om ‘s middags vers te komen plukken.

We fietsten naar Boekel om bij Bakker van de Ven op het St Agathaplein 4b een vers Brabants volkoren brood te gaan halen. En crackers want dat is altijd handig om in het Tiny Bike House te hebben.

In Boekel heb je ook een leuke Boerderijwinkel Verdaasdonk, ook aan het St Agathaplein (zonder nummer). Ik nam er bananen mee. Ook hier een groot assortiment gedroogde kruiden, groente en fruit en Beemsterkaas.

Op naar Boerderijwinkel de Zijp, De Zijp 7 in Boekel. Miranda fietste me vakkundig voor door het Noordoost-Brabantse land, tussen de maïsvelden en open weides door. En ze maakte livefilmpjes want dat is meer haar ding dan schrijvelarij. Ik werd dus mooi op beeld gezet terwijl ik eieren uit de automaat ging halen. En aardbeien en blauwe bessen nam ik er mee.

Onderweg in een woonwijk kwamen we opeens ook een automaat en een zorgboerderij en jamstalletje tegen en Miranda leerde zich meteen de kunst van het tip geven aan. Vul het tipsformulier op www.fietsenvoormijneten.nl/tip direct in en je kunt ook een foto uploaden. Dan hoef je niet alles onderweg te onthouden. Deze punten worden vervolgens door haar op de kaart gezet.

We lunchten even bij De Brabantse Hoeve waar de zo’n precies de afdruk van mijn helm nog kon bruinen, getuige de foto.
Op de Patersweg kwamen we een frietstalletje tegen. Nee geen snackkar maar een automaat van een frietaardappelenboer Van Dun’s verse frieten die ook gesneden frietekes in de koelkast had liggen. Helaas kan de airfryer niet op campingstroom anders had ik ze natuurlijk in de fietstas gestopt.

Op Patersweg 11 in Uden kocht ik keilekkere hangop uit de automaat van Kei Lekkerrr. Daarna fietsen we naar Boerderijwinkel De bosrand waar een breed assortiment groenten en fruit en vlees en zuivel te koop was. Ik nam er rodeuiendip mee om de kaas die ik op mijn roadtrip had gescoord in te dopen. En vlees, kersensap, kersen en wilde perziken. Ook een fles melk vers van de melktap, verdween in de koeltas, die ik die dag echt wel nodig had met veel koelelementen erin.

Even verderop op de bosrand zagen we een tafel met wat verschillende groenten. Ik zag er zakjes paarse sperziebonen liggen die volgens het bordje gewoon groen kleuren als je ze kookt. We gaan het meemaken deze week…

Bij Pluktuin Uden namen we even een momentje om geïnterviewd te worden via de digitale snelweg door Jacoline Peek-Hamoen. Zodra we de filmpjes gaan delen, zien jullie dit in deze groep natuurlijk meteen.

En wat is een Brabantse fietstocht zonder champignons? We stopten bij de automaat van Heeren aan de Hulstheuvel 19 in Uden en haalden beiden een grote bak kastanjechampignons uit de automaat.

Bijna terug bij de camping fietsten we nog even bij Hoeve de Heivelden langs om onder instructies van Marc de kleine sappige peertjes van eeuwenoud ras te plukken.

Die 54 km is het niet geworden, we kwamen door alle praatjes en het noteren van tips na 40 km voldaan weer thuis bij Minicamping de Weidevogel. En met een flinke volle tafel met buit.

Nog even napraten en snel weer interregionaal koken. Het werd dit keer het gehakt van Verdegaal uit de Beemster, met een ei van Suydbroek vlees & zuivel boerderij en gehaktkruiden van Oonse Boerderieje (beide uit Salland) tot ballen verheven en in roomboter van Verdegaal gebraden.

Daarbij een wokmix van Brabantse Heeren kastanjechampignons met Groningse spekbonen en courgette van mijn fietse met Sytse fietstochtje.

Wat een prachtige diversiteit aan eten kun je hier in Noordoost-Brabant langs de weg vinden! Miranda had me nog zoveel meer willen laten zien… maar dan was het 100 km geworden.

Bedankt Boekel en Uden voor de keilekkere vruchten van je land!

Wat een prachtig fietsweertje wordt het vandaag, moet m’n hersenklomp gedacht hebben… ik was namelijk al om half 2 klaar wakker en als je dan die kerkklok om de hoek ieder half uur hoort slaan in een enkelwandige sleurhut dan wordt slapen niks meer natuurlijk. Ik twijfelde: zal ik lekker gaan schrijven of mezelf in slaap schaapjes tellen? Het werd het laatste, want schaapjes heb je hier genoeg in Westfriesland, ze waren me gunstig gezind. Een paar uur later gingen de oogjes weer open. Toen ging ik wel schrijven want ik had alweer zoveel meegemaakt, zie mijn verslag van vanmorgen.

Vandaag stond de fietsdate met Aad en Wilma van Meurs op de planning.
En daarvoor ging ik zo ver over de landsgrens van Westfriesland heen dat ik in de Beemster terecht kwam, weet je wel van die lekkere kaas. Dat was best een eindje trappen dus ik nam twee crackers van KarisCrackers uit Salland met boter van DelflandseZuivel en kaas die ik nog had van thuis. Die kaas moest natuurlijk op voor een nieuwe voorraad uit de Beemster. Verder nog carpacciorollade van Slagerij Cees Blokdijk uit Medemblik.

Met een gevuld koeltasje met alle koelelementen die ik heb en waterflesjes van Aquadraat van Santé Holland (ze komen nu goed van pas, Sylvia Simons-vd Berg) erin voor onderweg en een appel van Boeregoed, stapte ik rond 10:30 op de Vers-Express naar Noordbeemster.

Onderweg werd ik door weilandweggetjes en kleine dorpjes geleid. En langs water en over dijken en door natuur. Maar ook wel drukke wegen, daar zou Aad later een mooie oplossing voor hebben.
Onderweg ook nog de stoomtrein voorbij zien rijden, leuk om te zien.

Aad en Wilma kwamen ook aangereden en we brachten een bezoek aan Rust in de Beemster. Het werd een leuk gesprek met Debby Dokter, de geitenkaasboerin. Wat een leuke plek is dat! Wil je weten hoe Rust ontstaan is, lees dan dit verhaal eens: https://rustindebeemster.nl/rust/#content-content-inner.

Aad en ik vertelden natuurlijk enthousiast over Fietsen voor m’n eten als een heus promoteam. Toen Debby erover nadacht om zelf te gaan fietsen, kwam ze tot de conclusie dat dat niet kon, want de geit had haar zadel opgegeten… 
Mèhèhè, mensen verzinnen ook van alles om onder ons promopraatje uit te komen. Maar nee hoor, we geloven echt dat je fiets geen zadel meer heeft…

Debby en Douwe Dokter gaven ons een mooie tip voor roomboter, want dat hadden ze zelf niet. Daarover later meer. Ook werden we doorverwezen naar Eetcafé Les Deux Ponts voor de lunch die we gingen genieten.

Maar eerst de winkel van Boerderij Rustenburg leeg kopen. Ik nam geitenbraadlapjes, geitenroomkaas, fetablokjes en vla mee. Met van die heerlijke spikkeltjes erin, en een fles aardbeienvla van de Zuivelinnen Zuidermeer.

Met moeite namen we afscheid van deze plek, waar zelfs de ouwe tractor met twee onderbroeken aan de waslijn niet afschrikwekkend waren.
Dijkje omhoog, bruggetje over en binnendoor naar de lunchlocatie waar we gedrieën aan een halftweetje gingen, oftewel een twaalfuurtje om 13:30. Aad en Wilma verrasten me met een paar sokken met fietsen erop, natuurlijk in mijn lievelingskleur blauw. Bedankt lieverds! 

Onderweg kwamen we nog een stalletje met Beemsterkaas in de automaat tegen, waar Aad meteen ging vertellen wie we waren aan een stel jonge gozers die boterhammen met… hoe kan het ook anders… Beemsterkaas aten. Tipsformulier invullen, fotootje uploaden en hup weer een punt op de kaart erbij.

Even verderop gingen we vijftig jaar terug in de tijd. Waar Debby Dokter volgens haarzelf probeerde die goeie ouwe tijd in de sfeer van haar winkel te stoppen, daar hoeven de gebroeders Verdegaal op Dorpsstraat 68 in Oudendijk geen moeite voor te doen. Getuige de foto’s. Toen het promoteam Aad en Marja van wal stak, werd er bij deze kaasboer geen enkele vorm van mening over ons initiatief waargenomen, de verschillende pogingen ten spijt. Met de gedachte dat hij dus gewoon alleen maar boter, kaas en eieren wilde produceren en het hem geen verschil maakte of hij op een kaart zou staan, deed ik waar we voor kwamen: roomboter kopen. En nog wat lekkere fruitsapjes. Ik verwacht dat het superlekker is, getuige de onverdeelde aandacht van deze boer voor zijn product.

Ik schreef dat Aad me nog een oplossing aanreikte voor de routes langs drukke wegen. Hij wees me op de Fietsknoop app en zo kwam ik op een veel rustigere manier weer thuis. Wat een fijne routebegeleiding is dat! Als er geen auto geparkeerd staat voor een paaltje met routebordje erop, dan kom je zomaar in een woonwijk in aanbouw.

Onderweg in Nibbixwoud ontdekte ik nog 3 stalletjes voor Stacy van Eerden om op de regiokaart te zetten. Bij de eerste kocht ik aardbeien, bij de andere vulde ik alleen een tipsformulier met foto in.

Vlakbij de camping keek die gewraakte kerkklok me lieflijk aan. Naast de kerk een weitje met ezels waarvan een kleintje bij de moeder dronk. Dezelfde ezels die af en toe tekeer gaan alsof ze levend gevild worden, dat balken gaat door merg en been. Maar het zijn de geluiden van dit kleine dorpje Midwoud, waar ik het prima naar m’n zin heb ondanks die kerkklok en ezels.

Na het fietsen, weer 51 km in de beentjes, had ik geen zin om te koken. Een niet te warme douche want de schoudertjes waren flink verbrand rond mijn hempie, en een makkelijke maaltijd. Met crackers van Bakkerij van Malkenhorst, roomboter van DelflandseZuivel, carpacciorollade, kaas, duvels roomkaas van Rust, en de van-alles-wat-jam die ik tijdens fietse met Sytse in Kiel-Wiedeweer in Groningen gescoord had, werd het maagje gevuld.

Nog een crackertje met aardbeien en wat een lieve aardbei kwam ik tegen in het bakje! ❤️
Hij was groot genoeg voor de hele cracker.
Nog een schaaltje vanillevla met aardbeien toe en dit buikje is weer rond gesmuld.

Ik hoop dat al die indrukken en dat warme zonnetje me vannacht wel doen slapen. Wens het me maar toe, want morgen heeft Stacy een verrassingsrit in petto voor me. Oogjes dicht en vingertjes toe, ik ga naar m’n bedje toe…

‍♀️ ‍♂️ ‍♀️

Op 31 juli fietste ik van Westfriesland naar de Beemster, om ploegbaas van het stalletjesinvoerclubje Aad en zijn vrouw Wilma van Meurs daar te ontmoeten, die in Alkmaar op vakantie waren.

Ook Aad schreef een mooie blog over ons avontuur, getiteld “De bok die zadels eet”.

Veel leesplezier!

Je vindt de blog hier…

Promoteam Aad en Marja aan de slag… — bij Rust in de Beemster.

 

In de groentewinkel van Jos van der Lee, koop je streekproducten, aardappelen, groente en fruit maar ook bier en 100% vruchtensappen. Daarnaast verkoopt hij geitenkaas en Messeklever, een mysterieuze kaas.
De Messeklever is een authentiek product, waar alleen zuursel en stremsel aan worden toegevoegd. Een weinig zout ter conservering. Oude tijden herleven. Beleef de puurheid van de Messeklever, beleef de geschiedenis. Proef het zware boerenleven uit de 19e eeuw, de gure herfst en het resultaat: een geslaagde mislukking.

In een prachtig monumentaal pand aan de Middenweg in hartje Middenbeemster is winkel/lunchroom De Kosterij gevestigd. In de winkel is een ruime sortering lokale versproducten verkrijgbaar, zoals brood uit de bakkerij van Breidablick, biologische groente en levensmiddellenverkoop, maar ook non-food producten van bijvoorbeeld Weleda.

De kosterij in Middenbeemster is een werkervaringsplek met
Tevens verkopen zij streekproducten van verschillende agrariërs.
Honing van de plaatselijke imker, jam van de Elisabeth hoeve,
Meel van het graan van akkerbouwer Jan van Kempen 3 kilometer verderop zijn bedrijf.

Kaasboerderij Groot bereidt op ambachtelijke wijze melk van eigen koeien tot heerlijke zuivelproducten zoals yoghurt, kwark en veel verschillende soorten overheerlijke kazen. Verder kun je er eieren, melk, karnemelk, vruchtensappen en boeren ijs kopen.

Het bedrijf is ontstaan in 1898. H.Tromp kocht een tuk land en begon samen met zijn vrouw A.Koster een veeteelt bedrijf. Vlak voor de oorlog werd het een trend, bij vele kleinere veehouderijen, om naast veeteelt, fijne tuinbouw gewassen te gaan telen. Veel onder zgn. platglas , warenhuizen en druivenserres.
Fruitteelt werd een belangrijk onderdeel van het bedrijf. Eind jaren ‘70 werd het bedrijf over genomen door zoon H. Tromp. De veeteelt was verdwenen en fruitteelt was de hoofd teelt geworden samen met de druiven.
In 1990 werd het bedrijf overgenomen door , J.P. Tromp die sinds die tijd samen met Jordana Pestman, het bedrijf voortzetten in de huidige vorm. Fruitteelt en gespecialiseerd in tafeldruiven, De Frankenthalers, die hun weg vinden naar consumenten in een groot deel van Nederland.