Aan de westrand van Amsterdam verbouwen wij, de Stadsgroenteboeren, meer dan 60 verschillende groenten en meer dan 15 kruiden voor de lokale gemeenschap en de leden van onze Community Supported Agriculture (CSA). De boerderij is klein, en toch produceren we een aanzienlijke hoeveelheid voedsel met behulp van bio-intensieve technieken. We zorgen dat de grond vruchtbaar en gezond is door het gebruik van compost, groenbemesters, en de vele andere ingenieuze manieren die de natuur biedt om de kwaliteit van de grond te verbeteren.

Bij de biologische zorgboerderij Ons Verlangen verkopen ze zuivel, kaas en eieren. Daarnaast kunt u er ook terecht voor bevroren vlees. Bij pak en ga weg wort ook zelfgemaakt ijs verkocht.

Welkom op boerderij Dikhoeve. Net buiten Amsterdam, midden tussen de uitgestrekte weilanden van Waterland, houden wij al bijna 300 jaar melkvee. Van de melk maken we al vele generaties kaas en yoghurt. Inmiddels durven wij wel te zeggen dat het houden van melkvee en het ambachtelijk kaasmaken diep in ons DNA zit verweven. Van het melken tot het kaasmaken, alles gebeurt op onze boerderij. Dat doen we met veel liefde voor het vak, de natuur en de schapen en koeien die ons belangrijkste ingrediënt leveren – de melk.

Kaas maken van de volle, romige schapenmelk is in Nederland uniek. Extra bijzonder is dat wij zachte kazen maken die nog écht op ambachtelijke wijze, met de hand, worden gemaakt. Al onze producten zijn bovendien biologisch. Dat betekent dat we de natuur zo veel mogelijk de ruimte geven en dat we geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken, dat onze dieren de hele zomer over onbespoten weilanden grazen en alle ingrediënten (SKAL) gecertificeerd zijn.
Naast het kaasmaken is er nog veel meer te ontdekken, proeven en genieten op de boerderij Dikhoeve. Kom logeren in een van onze authentieke wagens middenin een prachtomgeving met schapen, koeien en een weids landschap.

We laten graag zien hoe we hier werken en delen met veel enthousiasme ons vakmanschap. Dikhoeve is een door SBB (Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) erkend leerbedrijf.
Zodra het kwik stijgt en het gras weer groeit, rond april en mei, gaan onze Fries-Zeeuwse melkschapen naar buiten. Daar grazen ze het eerste malse lentegras en kruiden als klaver, smalle weegbree, paardenbloem en duizendblad. In de winter staat het vee op stal en krijgen de schapen het ingekuilde gras, krachtvoer en het eiwit- en energierijke bierbostel van Brouwerij ’t IJ. Deze rijke voeding maar ook de grote bewegingsruimte voor onze dieren én onze biologische manier van werken geven Dikhoeve zuivelproducten haar unieke smaak.

Schapen zijn kleine dieren die maar een paar liter melk per dag produceren. Het maken van schapenkaas komt dan ook weinig voor in Nederland en zachte schapenkaas is helemaal uniek. Volle schapenmelk is bijna dubbel zo vol als koemelk waardoor de kaas extra zacht en romig van smaak is. Schapenmelk bevat bovendien veel eiwitten en mineralen en dankzij de fijne vetten is de kaas licht verteerbaar. Ideaal voor mensen met een gevoelige spijsvertering én uiteraard geschikt voor mensen met een koemelkallergie.

Koeien kunnen zich nauwelijks een betere plek wensen dan de Waterlandse weidelanden. Het smakelijke gras groeit weelderig in het polderland en omdat koeien van nature graasdieren zijn laten we ze zo veel mogelijk grazen op de weides rondom onze boerderij. Dat is goed voor de koe maar komt ook onze melk en daarmee de kazen ten goede. Het melkvet krijgt zo op een natuurlijke manier een gezonde samenstelling.

Onze witrikken zijn dubbeldoelkoeien die melk geven maar ook voor het vlees gehouden worden. Witrikken geven minder melk dan andere rassen, maar de melk is bijzonder romig met een hoog vet- en melkeiwitgehalte. Hierdoor is voor het maken van elke kilo kaas minder melk nodig. De witrik is een opvallende verschijning in het Waterlandse landschap dankzij de kenmerkende witte streep op de rug die van de kop tot de staart loopt. Het is een oud ras. Van een gerechtelijke verkoping in Monnickendam weten we dat er al in 1344 witrikken verkocht werden. De witrik is ook vereeuwigd op 17eeuwse schilderijen van Paulus Potter en Gerard Dou.

Het kleurslag (het is officieel geen ras) is vrij zeldzaam in Nederland en was tot voor kort zelfs bijna verdwenen. Gelukkig kom je langzaam maar zeker weer wat vaker witrikken tegen.

We zijn een stadstuinderij aan de rand van Amsterdam-Noord, vlakbij de NoorderIJpolder, aan het eind van de Meteorenweg. Het ligt aan de rand van Tuindorp-Oostzaan, op het oude Sportcomplex De Melkweg. We zijn er voor de buurt, om elke week verse en gezonde groentes te kunnen eten. We telen biologische groentes, voornamelijk in de volle grond. Voor de tomaten , komkommers, pepers en aubergines hebben we twee kassen gezet. De tuinder heeft ook het beheer over het Voedselbos. De tuinderij is gedeeltelijk door dit voedselbos aangelegd, zodat een- en meerjarige gewassen het voedselaanbod kunnen bepalen. Uit het voedselbos komen vooral vruchten, maar ook zeekool, rabarber, snijbiet, uiensoepboom en allerlei bladeren die je kan eten. De kruidentuin is daar ook aangelegd.
Vanaf april komen de oogsters elke week groentes zelf oogsten op het land en zijn dan ook even echt in de natuur. Er werken vrijwilligers en stagiaires op de tuinderij samen met de tuinder en als je wilt kan je altijd meehelpen op het land. De tuinderij is er voor de oogsters en dankzij de oogsters kan de tuinderij bestaan. Het is een plek waar je je bewust kan worden van wat je eet en hoe mooi alles groeit!
Op zaterdag (vanaf mei t/m november) zijn er voor iedereen losse groentes te koop bij de tuinkeet.
WELKOM!
De tuinderij is open tijdens oogsttijden en als er mensen op het land aan het werk zijn mag je altijd wat vragen.

Vlak onder de rook van Amsterdam ligt het karakteristieke dorpje Zunderdorp, omringd door veenweide gebied. Hier vindt u ‘Zorgboerderij Ons Verlangen’. Wij zijn een biologisch melkveebedrijf met melkkoeien, schapen, paarden, kippen, geiten, konijnen en varkens. Daarnaast verlenen wij zorg aan ongeveer 40 hulpboeren.
De weidsheid en rust van het omringende landschap is werkelijk uniek maar dit moet wel onderhouden worden. De zorgboerderij telt ongeveer 70 ha grond en in de omgeving van de zorgboerderij hebben wij verschillende natuurgronden in onderhoud. Dit onderhoud doen wij samen met onze hulpboeren.
In 2005 is de zorgboerderij gestart met de toepasselijke naam ‘Ons Verlangen’.

Tip ons een stalletje!

De regiokaart van de Amsterdam en omgeving is momenteel nog minimaal gevuld met adressen. Wilt u meewerken aan een gevulde kaart? Word voorfietser door u aan te melden via de  ‘Landelijk’-pagina. Of stuur uw tips via het formulier ‘Tip ons een stalletje’, liefst met een foto van het stalletje of de boerderij, kwekerij of kleine winkel erbij.

* Alle adressen onder voorbehoud. Het kan gebeuren dat je voor een dichte deur komt of een stalletje er niet staat of leeg is. Dan heb je natuurlijk meteen nog een paar kilometer meer te fietsen met een doel: jouw dagelijkse eten langs de weg ontdekken…

** Alle overige informatie is ook onder voorbehoud en kan verouderd zijn. Deze informatie is door de voorfietser en meefietsers verzameld sinds augustus 2017. Onder andere door weersomstandigheden kan het voorkomen dat de seizoenen anders lopen dan in de profielpagina van het stalletje vermeld staat. Hier hebben wij geen grip op en hieraan kunnen dus geen rechten worden ontleend.

*** Heeft u een stalletje, staat deze nog niet op de kaart en wilt u een gratis vermelding? Klik dan op Tip ons een stalletje! en geef uw informatie door.

**** Heeft u een stalletje, staat deze wel op de kaart, maar wilt u deze verwijderd hebben? Stuurt u dan een e-mail naar info@fietsenvoormijneten.nl.  

Op onze overdekte versmarkt in Schellingwoude vind je de lekkerste en meest verse, lokale producten. Rechtstreeks bij de boer, teler en ambachtelijke producent vandaan. Wij betalen hen een eerlijke prijs voor heerlijke producten. Samen zijn we het eens: eten moet vooral leuk & lekker zijn. Onze vakmensen kennen hun producten van top tot teen, en staan je graag bij met raad en daad.

Wij zijn Jiri, Geert en Samuel. Drie chefs met een missie: mensen inspireren om beter vlees te eten. Daarom leerden we het vak van worstmaker en begonnen we onze eigen worstenmakerij, waar we de lekkerste worst maken van goed gehouden varken.

VAN KOKS TOT WORSTMAKERS
Als chefs draaiden we onze eerste worsten in de keukens van de Amsterdamse horeca. Daar begon onze liefde voor worst. We experimenteerden erop los, want de wereld van worst is oneindig. Vers, gerookt, droog, gekookt, in alle mogelijke smaken. Een gerecht op zichzelf.

De Oliewinkel is er voor mensen die van lekker eten en kwaliteitsproducten houden.
Ons assortiment bestaat voornamelijk uit artikelen uit landen rondom de Middellandse Zee, waarbij de nadruk ligt op olijfolie van kleine producenten uit Italië, Spanje, Griekenland en Frankrijk.
Eigenaren Judith van Unen en Dik Onink openden in november 2016 De Oliewinkel op de Brouwersgracht in Amsterdam. Anna Cruson en Bettien Hermeler maakten het team compleet.

De Groene Griffioen is een biologische educatie- en kaasboerderij in Weesp. Ze hebben een kaasmakerij, boerderijwinkel en prachtige zaal die men verhuurd. Op de boerderij hebben ze eigen vee rondlopen: zo’n 55 koeien, 40 stuks jongvee, een stier en wat kippen!

Biologisch betekent in harmonie met dier, mens en milieu. Bij hen op de boerderij alleen maar voer van biologische herkomst (zo veel mogelijk van eigen land), zo lang mogelijk koeien in de wei, koeien met horens, geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen op het land. Geen preventieve medicatie (zoals antibiotica). Voortplanting met een echte stier. Meer ruimte in de stal en door de compoststal met houtsnippers minder schadelijke (en stinkende) gassen in de lucht.