Fiets met ons mee! = VOL GEBOEKT!!!
Pomp je banden op, fiets met ons mee en geniet van wat de Krimpenerwaard te bieden heeft. En dan bedoelen we niet alleen de schitterende natuur maar vooral ook de heerlijke producten die in deze regio gemaakt worden.

Tijdens deze bijzondere fietstocht die in Krimpen a/d IJssel van start gaat, fietsen we naar Ouderkerk a/d IJssel, Stolwijk en Berkenwoude. Onderweg stoppen we verschillende keren waar je van alles kunt proeven en kopen. Bevlogen ondernemers vertellen je graag hoe zij met liefde voor de natuur hun producten maken. Laat je verrassen door heerlijke proeverijen en vul je fietstas met verse producten uit de polder.

Programma
We beginnen bij het Streekmuseum in Krimpen a/d IJssel tussen 9.00 en 9.30 uur met een kopje koffie/thee.
Om stipt 10 uur vertrekken we richting Imkerij De Nesse waar Franca ons over de bijen vertelt. Je mag proeven van de honing en natuurlijk kan je een potje van dit vloeibare goud meenemen voor thuis.

Daarna voert te fietstocht ons richting Berkenwoude langs ’s herenwegen?? dwars door het historische slagenlandschap in de Krimpenerwaard.
We stappen af bij Van Perkouwse Grond waar tuinvrouw Hanneke uitleg geeft over haar teeltwijze. Daarna gaan we lunchen bij de buurvrouw van Het Schapenschuurtje. Rebecca vertelt ons waar al het heerlijks vandaan komt voordat we gaan smullen van deze verdiende lunch.

En op de pedalen weer richting Stolwijk waar boer MartJan ons al opwacht voor een rondleiding door zijn bedrijf, de biologische geitenhouderij, De Bonte Weide. Natuurlijk gaan wij proeven van zijn overheerlijke en gezonde geitenkefir en wie weet ook een blokje van de verschillende geitenkazen. Laat je verrassen door het aanbod in het winkeltje.

Dan keren we op onze fietsschreden terug richting het oosten en koersen we aan op het Gemaal Reinier Blok tevens afhaalpunt van Rechtstreex. Lisette verwacht ons voor een spannende geblinddoekte proeverij waar je smaakpapillen écht op de proef worden gesteld! En natuurlijk vertelt zij over de producten van Rechtstreex en nemen we een kijkje in haar winkeltje.

Als laatste fietsen we nog een klein stukje naar Kaasboerderij Boer Bas voor onze laatste stop en laatste inkopen voordat we deze dag met elkaar afsluiten. Wie wil kan hiervandaan naar huis fietsen of met ons mee terug naar het startpunt bij het Streekmuseum zo rond 17.00 uur.

Laat je verrassen!
Praktische informatie:
Afstand ongeveer 35 km
Aanmelden via onderstaand formulier
Je kunt meedoen met een e-bike of met een gewone fiets. We kiezen voor een snelheid waarbij iedereen zich lekker voelt. Neem in ieder geval wat kleingeld mee, want niet overal kan gepind worden. Een fietskoeltas kan handig zijn en bij slecht weer regenkleding. Terugfietsen op eigen gelegenheid alleen of samen.

 

Richard de Leth is grondlegger van OERsterk, hèt leefstijlplatform over ontspanning, eten, bewegen en zingeving.

Richard nodigde Marja van der Ende, initiatiefneemster van Fietsen voor m’n eten, uit om haar verhaal te vertellen.

Bekijk de podcast hier:

In deze podcast vertelt Marja over:

 • waarom ze het initiatief ‘Fietsen voor m’n eten’ is gestart
 • de exponentiële groei naar 18.000 leden
 • dat ze al vijf jaar niet meer in de supermarkt komt
 • een krachtige lokale driehoek
 • de kracht van sociale voeding
 • het belang van de teelt en de voedingswaarde en levenskracht die hieruit voort komt
 • het organiseren van soepfietstochten – veelgehoorde eerste reacties op haar concept
 • het uitsparen van een sportschool
 • de toekomst van het huidige voedselsysteem dat vooral op prijs drijft
 • het vermijden van E-nummers en het optimaliseren van de smaak
 • haar verhaal als kleindochter van een tuinder, toen alles nog biologisch was
 • afval opruimen in de aarde en in het lichaam om weer gezond(er) worden
 • haar visie op het onteigenen van boeren
 • de macht die wij als consumenten hebben
 • stress-ontladingsoefeningen in haar eigen praktijk
 • haar wens om je eten op een leuke manier bij elkaar te sprokkelen

 

Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door OERsterk (www.oersterk.nu) en Vitaily (www.vitaily.nl).

Wat je van dichtbij haalt is lekker!

Wat is er nou lekkerder en leuker dan verse streekproducten, direct van de boer en andere voedselmakers, uit je eigen regio. Daar kan toch niets tegenop. Met bovendien een eerlijke prijs voor de makers. Dat is wat we je bieden op de Oogst- & Streekmarkt ‘Proef de Krimpenerwaard’.

De Oogst- en Streekmarkt biedt je (h)eerlijke producten om op het terras te nuttigen of thuis te bereiden. Als je kunt, kom op de fiets. Fietsenstalling is bij de entree. Toegang is gratis.

Op de website ‘Proef de Krimpenerwaard’ vind je alle deelnemers en verdere informatie.

HANDWERKLICH HERGESTELLTER ZIEGENKÄSE IN SPITZENQUALITÄT AUS DEM DEUTSCH/NIEDERLÄNDISCHEN GRENZGEBIET NATURPARK MOOR

Dag van de Biodiversiteit
Op 21 mei eren we de Dag van de Biodiversiteit. De Voedselfamilie Krimpenerwaard organiseert daarom een lunch waarvoor Marnix Lange met streekproducten uit de regio een Eetschilderij zal maken.

Hiervoor werkt hij samen met diverse kleinschalige telers, kwekers en makers uit de buurt. Veel van de groenten en kruiden komen onder andere uit de tuin Van Perkouwse Grond. Deze tuin ligt enkele meters van het Eetschilderij vandaan.
Dit kleinschalige en exclusieve evenement is een samenwerking van liefhebbers van gezonde voeding én goede smaak.
Een unieke kans!

Eetschilderij is eetbeleving en kunstwerk in één
Een Eetschilderij is een live performance van Marnix. Hierin ‘schildert’ hij met structuren van eten een prachtig kunstwerk. Zijn focus ligt hierbij altijd op producten die dichtbij of in de natuur groeien. Hierdoor is een  Eetschilderij een culinaire vertoning van hoe de natuur er nú bij staat. En een smakelijke manier om met de natuur te verbinden.

Het Schapenschuurtje
Middenin de prachtige polder van Berkenwoude ligt tussen de weilanden in Het Schapenschuurtje, een sfeervolle theetuin. Je hoort de vogels, ruikt het gras en de tijd lijkt wat te vertragen. De plek is bij uitstek geschikt om een de polder ‘in te ademen’.

Menu streekproducten lunch
Nadat het schilderij is gemaakt krijgt iedereen een deel. De ingrediënten voor het Eetschilderij zijn vegetarisch. Er kan rekening worden gehouden met een allergie voor zuivel, gluten en noten. Deze kun je op de dag zelf aangeven. Bij andere allergieën kunnen we kijken of dit in het menu past. Je kunt hiervoor mailen: marnix@eetschilderij.nl

Wanneer   : Zaterdag 21 mei
Aanvang   :  Inloop vanaf 12.00 uur; start Eetschilderij en lunch 13.00 uur
Kosten       : € 34,95 per persoon exclusief drankjes
Locatie      : Het Schapenschuurtje, Oosteinde 27b, 2825 AH Berkenwoude
Parkeren   : Kerk De Fontein, Oosteinde 4a, Berkenwoude
Reserveren: Bericht@voedselfamiliekrimpenerwaard.nl 

Pomp je banden op, fiets met ons mee en geniet wat de Krimpenerwaard jou te bieden heeft. En dan bedoelen we niet alleen qua natuur en biodiversiteit maar vooral ook op culinair gebied.

Tijdens deze schitterende fietstocht die in Lekkerkerk begint en langs het Loetbos, Berkenwoude en Stolwijk gaat, stoppen we verschillende keren waar je van alles kunt proeven en kopen. Bevlogen ondernemers vertellen je graag hoe zij met liefde voor de natuur hun producten maken. Proef geitenkefir, verse eitjes, jam, biologisch vlees, honing en nog veel meer uit de Krimpenerwaard en vul je fietstas met deze producten.

We beginnen in Lekkerkerk om 09.30 uur met een kopje koffie en stappen om 10 uur op de fiets. Tot een uurtje of 12 fietsen we de ‘Tour de Tapas’. Dan is het tijd voor een bijzondere lunch (vegetarisch) en genieten we van een Eetschilderij dat kok Marnix Lange op dat moment van producten uit de natuur maakt die vanzelfsprekend ook uit de Krimpenerwaard komen. Ter afsluiting eten we dit kunstwerk met smaak op!

Je kunt meedoen met een e-bike of met een gewone fiets. We kiezen voor een snelheid waarbij iedereen zich lekker voelt. Neem in ieder geval wat kleingeld mee, want niet overal kan gepind worden. Terugfietsen op eigen gelegenheid alleen of samen.

Kosten : € 37,50 inclusief koffie/thee bij aankomst in Lekkerkerk en lunch.
Drankjes zijn voor eigen rekening.
Afstand : Ongeveer 30 km
Tijden   : Inloop vanaf 09.30 uur start om 10.00 tot ongeveer 15.00 uur
Contactpersoon bij vragen: Suzan van Putten – suzan@suzanvanputten.nl
Aanmelden: krimpenerwaard@fietsenvoormijneten.nl

Ga lekker fietsen en koop lokaal!

Dat is wat fietsen voor mijn eten wil stimuleren met deze leuke fietsroutes. Zes weken lang vanaf vrijdag 13 mei t/m zondag 19 juni hebben we mooie lente arrangementen samengesteld. Met o.a. een aspergelunch, picknick, ontbijt, high tea, borrelplank, boerderij-ijs alles met lokale ingrediënten. Maar je moet er wel voor fietsen!
Fietsen voor mijn eten Kromme Rijnstreek heeft zeven leuke lente fiets arrangementen uitgezet met (horeca) ondernemers uit de regio. We gaan voor zes mooie, zonnige fiets weekenden! Met wie ga jij fietsen? Plan een fietstocht met een stel vriendinnen, je moeder of je gezin. Je fietst kriskras door de Kromme Rijnstreek langs boomgaarden en de Kromme Rijn, je ziet vee in de weilanden en prachtige vergezichten met knotwilgen. Met tussendoor leuke stops bij lokale ondernemers.

Hoe werkt het?

Kies jouw favoriete route, reserveer vooraf een plek door een mail te sturen naar fietsenvoormijnetenkrommerijn@gmail.com, geef duidelijk aan welke route jij gaat fietsen op vrijdag, zaterdag of zondag. Download de route en betaal de ondernemer(s) op locatie. Uiteraard kan je bij de meeste horeca gelegenheden ook kiezen voor iets anders. Lust je bijvoorbeeld geen asperges? Dan kan je gewoon iets anders kiezen van de kaart. Fietsen er kinderen mee? Dan kunnen zij ook ter plekke iets kiezen.
Let op: Ga je picknicken? Dan is het gewenst om je picknick 2 dagen van te voren te reserveren. Voor de picknick geldt een minimum van 2 personen.
Je mag zo veel keer een arrangement boeken als je wilt. Leuk om steeds weer een andere route te kiezen met een ander gezelschap.

Voor welke route ga jij?

(Let op: Alleen op de zaterdag!)

Aantal km: 30 km
Duur: 1 uur en 36 min.
Navigatie: https://goo.gl/maps/ufQQv9DTtry1pPUp9
Print: Route 1 Vroege Vogel route
Aantal stops: 3
Barista de Dominee in Schalkwijk: Start met ontbijt. Keuze uit groot of klein ontbijt. Het kleine ontbijt bestaat uit een croissant, jus, koffie/thee naar keuze
€ 8,98. Of kies voor een groot ontbijt: yoghurt met granola en Sjem, jus en koffie/thee naar keuze € 11.00
Wim Oskam fruit in Werkhoven, hier kun je je groente en fruit voor de hele week in slaan (zoals asperges, appels en binnenkort ook heerlijke aardbeien).
Natuur Geluk in Bunnik: Vrolijke picknick op de weide van Amelisweerd met een kist vol lekkere, veel zelfgemaakte hapjes € 20.50. Bekijk de volledige inhoud van de picknickkist op de website van Natuur Geluk. Graag 2 dagen van te voren reserveren. Vooraf wordt er een borg van € 35.- in rekening gebracht dit i.v.m. servies.

——————————————————————————————————————————–

   

(Let op: Alleen op de zaterdag!)

Aantal km: 22 km
Duur: 1 uur en 11 min.
Navigatie: https://goo.gl/maps/BcXkF9M83NjAMjUn7
Print: Route 2 3 dorpen route
Aantal stops: 4
– Barista de Dominee in Schalkwijk met een heerlijke taartjes proeverij met thee en koffie € 8.00
Wim Oskam fruit in Werkhoven, om hier je groente en fruit voor de week in te slaan.
‘ t Wapen van Odijk in Odijk, hier serveren ze een heerlijk zomerse salade van RijnRund met rozemarijnsaus, zongedroogde tomaten € 16.50.
Liever iets anders van de kaart? Dat kan natuurlijk ook. Liever iets anders? Je kan van de menukaart kiezen.
IJsboerderij Vrederust in Driebergen, kies hier je ijsje uit, denk aan schepijs met hoorntje vanaf € 1.30, ijscoupe 2 bollen ijs met topping en vers fruit € 3.75 of Boerenshakes kleine € 4.25 en grote € 6.25. Let op: Op zondag gesloten!

——————————————————————————————————————————–

Aantal km: 15 km
Duur: 48 min.
Navigatie: https://goo.gl/maps/7zGvcvouSFihphqu5
Print: Route 3 Toren Borrel route
Aantal stops: 3
Wim Oskam fruit in Werkhoven, om hier je groente en fruit voor de week in te slaan.
Bij ons in ‘ t Goy in ’t Goy, voor een verfrissend schepijsje, softijs, sundae, kidsijsje.
’t Wapen van Werkhoven, voor een lokale borrelplank met een lokaal biertje ‘Ga toch fietsen’ € 9.00. Liever een wijntje of een frisje, dat kan natuurlijk ook! Let op Wapen van Werkhoven is in het weekend van 17,18 en 19 juni NIET geopend. 

——————————————————————————————————————————–

Aantal km: 37 km
Duur: 2 uur
Navigatie: https://goo.gl/maps/rESXppG79kuUKK3y7
Print: Route 4 Wijkse route
Aantal stops: 3
‘ t Wapen van Odijk in Odijk, hier serveren ze een heerlijk zomerse salade van RijnRund met rozemarijnsaus, zongedroogde tomaten € 16.50. Liever iets anders van de kaart? Dat kan natuurlijk ook.
– Wim Oskam fruit in Werkhoven, waar je lekkere asperges kunt kopen voor thuis.
– Bij ons in ‘ t Goy in ’t Goy, voor een verfrissend karamel zeezout ijsje met wafeltjes voor € 3.95.

——————————————————————————————————————————–

Aantal km: 30 km
Duur: 1 uur en 33 min.
Navigatie: https://goo.gl/maps/eprhBKdn1j6fgyCL9
Print: Route 5 Krommerijn lunch route
Aantal stops: 3
Wim Oskam fruit in Werkhoven, om hier je groente en fruit voor de week in te slaan.
Theetuin de Winkel in Cothen, kom genieten van een fijne landelijke “Cothense” sfeer met uitzicht o.a. op kalfjes. Kies voor een gezellige High tea, keuze uit Mini-High Tea € 7.90 p.p. Hollandse High Tea € 13. 90 p.p. of een Afternoon High Tea € 19,90 p.p. Liever een Krommerijn lunch? Dat kan ook, Lekkere uitsmijter met spek, koffie/thee en een streekfruitsap.
IJsboerderij Vrederust in Driebergen, Kies hier je ijsje uit, denk aan schepijs met hoorntje vanaf € 1,30, Ijscoupe 2 bollen ijs met topping en vers fruit € 3.75 of Boerenshakes kleine € 4.25 en grote € 6.25. Let op: Op zondag gesloten!

——————————————————————————————————————————–

Aantal km: 20,5 km
Duur: 1 uur en 7 min.
Navigatie: https://goo.gl/maps/vUxqmLsiYseFcGfn6
Print: Route 6 Picknick Route
Aantal stops: 2
Wim Oskam fruit in Werkhoven, om hier je groente en fruit voor de week in te slaan.
Natuur Geluk in Bunnik: Vrolijke picknick op de weide van Amelisweerd met een kist vol lekkere, veel zelfgemaakte hapjes € 20.50. Bekijk de volledige inhoud van de picknickkist op de website van Natuur Geluk. Graag 2 dagen van te voren reserveren. Vooraf wordt er een borg van € 35.- in rekening gebracht dit i.v.m. servies.

——————————————————————————————————————————–

Aantal km: 19,4 km
Duur: 1 uur en 7 min.
Navigatie: https://goo.gl/maps/ZbXtWcB6jceuEHGU6
Print: Route 7 Goyer Wetering route
Aantal stops: 2
’t Wapen van Werkhoven in Werkhoven, voor een lokale borrelplank met een lokaal biertje ‘Ga toch fietsen’ € 9.00. Liever een wijntje of een frisje, dat kan natuurlijk ook! Let op Wapen van Werkhoven is in het weekend van 17,18 en 19 juni NIET geopend. 
Theetuin de Winkel in Cothen, kom genieten van een fijne landelijke “Cothense” sfeer met uitzicht o.a. op kalfjes met een gezellige ijscoupe  € 3.90 of een Dronken Boer IJs € 4.50. Liever een appeltaart met koffie? Dat kan natuurlijk ook voor € 5.70.

 

Bij Sliertemie vindt u ambachtelijk gemaakte likeur op basis van geplette amandelen, sleedoorn, lokale kruiden en vruchten, gezoet met Zeeuws-Vlaamse honing 33° alc./vol.
De Sliertemie likeur rijpt in de kelder van de familie van Domburg in Zeeuws-Vlaanderen.

Draagt jullie bedrijf graag bij aan duurzaamheid? Houden je collega’s van ongedwongen samenzijn? Boek dan dit duurzame bedrijfsuitje Tour du Boer. Een fietstocht vol leuke plekken en historische voedsel-weetjes!

Tour du Boer neemt jou en je collega’s mee op een (tandem)fietstocht langs lokale boeren en landwinkels in de Kromme Rijnstreek. Je proeft van lokale producten tijdens de trip en op de eindborrel. Je hebt tijd om met elkaar te genieten van de natuur en een quiz over de historie van voedsel te spelen! Naast dit alles steun je met dit uitje ook nog de lokale boeren uit de Kromme Rijnstreek.

Programma (op vrijdagen)

Vooraf krijgen jullie uitleg van Christie van ‘Fietsen voor mijn Eten’. Op de vrijdag die je hebt besproken verzamelen jullie bij Fort ’t Hemeltje. Na een lekkere kop koffie of thee en verwondering over het mooie fort, verdelen jullie de groep in 4 – 5 kleinere groepjes. Voor elk groepje wijs je ook een teamleider aan, deze beheert het opdrachtboekje met alle uitleg en achtergrondinformatie. Jullie stappen op de (gehuurde) fietsen. Je bezoekt verschillende fruittelers en landwinkels in de omgeving aan de hand van een fietsroute. Op de locatie zoek je naar een oranje box of koffer van L2L (Local2Local) met de houten kaartjes die je nodig hebt om de Tour du Boer quiz te spelen. Wie van jullie weet het meest over voedsel? Ook krijgen jullie onderweg lekkernijen te proeven uit verschillende landwinkels en koop zelf wat je lekker vindt voor thuis. Bij terugkomst op het fort staat er een heerlijke borrel op jullie te wachten en kun je lekker met de andere collega’s je ervaringen uitwisselen!

 

Duur van het uitje

Duur van de fietstocht: ongeveer 45 minuten tot een uur echt fietsen, met 3 stops waar je 10/15 minuten blijft.

12.30 – 13.00 Inloop op fort ’t Hemeltje
13.00 – 13.30 Verzamelen en welkom met koffie en thee en uitleg
13.15 – 13.30 De eerste 2 teams vertrekken, 5 minuten later het volgende 2 teams etc.
13.15 – 14.45 Alle groepjes zijn de fietstocht aan het fietsen en het spel aan het spelen
14.45 – 15.15 Alle teams keren terug op het fort ’t Hemeltje
15.15 – 15.30 De antwoorden worden bekend gemaakt en de winnaar krijgt een prijs
15.15 – 16.30 Borreltijd met hapjes en drankjes

 

Kosten

Tour du Boer uitje compleet met fietsen: € 55,- p.p.
Minimaal aantal deelnemers = 20. Minder kan ook, maar je betaalt voor 20 personen.

Tour du Boer uitje zonder fietshuur: € 39,- p.p.

Het uitje is inclusief:

 • Ontvangst op Fort ’t Hemeltje met koffie/thee
 • Fiets of tandems
 • Alle materialen nodig voor de quiz
 • Borrel met lokale producten en drankje tussen 15.15 en 16.30

 

Extra’s

 • Maak het winnende groepje bekend bij de borrel en geef ze een leuke duurzame prijs
 • Geef al je teamleden een mandje mee met lokale producten voor thuis
 • Start met een heerlijke lunch bij fort ’t Hemeltje
 • Bestel een leuke houten snijplank met bedrijfslogo, een picknickkleed of waterfles voor al je medewerkers

 

Lijkt dit je wat?

Meld je hier aan voor de datum naar keuze en je gewenste pakket, wij nemen contact met je op om alles door te spreken, en je ontvangt op basis van de afspraken een factuur die je vooraf betaalt. Vervolgens maak jij je medewerkers warm en kijken we samen uit naar een mooi duurzaam Tour du Boer uitje.

Aanmelden

 

Voorwaarden

 • Minimaal 20 personen
 • Het uitje is op vrijdagen te boeken
 • Bij slechter weer gaat het uitje ook door
 • Zie alle voorwaarden hier

 

*Dit uitje en alle materialen zijn ontwikkeld door 5 studenten van de Minor de Leefbare Stad aan de Hogeschool Utrecht (september 2021 – februari 2022).

Fiets ook mee!

Hoe leuk is dat, lekker op de fiets langs de stalletjes en boerderijwinkeltjes om te proeven van al het lekkers uit de polder?

Lia & Alje nemen je graag mee op deze bijzondere fietstocht langs boerderijen, stalletjes en mooie plekjes door de polder. Deze fietstocht is ongeveer 25 km.

Het programma ziet er als volgt uit:
Ontvangst om 10 uur bij De Oude Apotheek in Schoonhoven met koffie, thee en zoete proeverij uit eigen keuken. Om 10.30 uur gaan we op stap langs boerderijen, stalletjes en mooie plekjes langs de rivier de Vlist, mooie doorsteekjes, op bezoek bij een molen en op naar de boomgaard om zelf fruit te plukken. Daarna sluiten we af met een drankje en proeverijtje bij het vertrekpunt.
10.00 Ontvangst met koffie, thee en lekkers
10.30 Start fietstocht en proeverijen. We gaan op bezoek de melktap en stalletje van de Vlisterhoeve, onderweg komen we nog verschillende stalletjes tegen met producten van het seizoen voordat we bij De Vlisterstee aankomen voor een aangeklede lunchsoep rond 12.00 uur
Na de lunch fietsen we door de prachtige polder voordat wij bij Onder de molen in Bergambacht een pannenkoeken proeverijtje doen. Daarna fietsen we door langs de Lekdijk voordat we bij de boomgaard De Lekbongerd arriveren om te proeven van al het fruitlekkers.
Rond 16.00 uur sluiten we af met een drankje met polderlekker bij Spek & Spelt in De Oude Apotheek.
Zelf meenemen:
 • Een bankpas en voldoende kleingeld voor inkopen onderweg bij boeren, stalletjes en streekproducten winkeltjes.
 • Een stevige fiets met fietstas(sen) en/of fietsmand. Zo mogelijk fietskoeltas.
 • Heb je geen fiets tot je beschikking? Dan kan deze ook gehuurd worden klik hier voor de mogelijkheden of vraag bij je eigen accommodatie als je deze streek als toerist bezoekt.
 • Regenkleding indien regen voorspeld.

Aanmelden via het formulier of bel naar 06 – 510 45 557

Tour de Tapas - start Schoonhoven
Weten hoe wij met je gegevens omgaan? Bekijk onze Privacyverklaring.