Kaasmakerij Huig van de Graaf is gestart in juni 2015. Het bedrijf bestaat uit Huig als kaasmaker en zijn partner Martje van Wieringen die de winkel runt en ook een groot gedeelte van de administratie voor haar rekening neemt. Voor deze start was Huig werkzaam als kaasmaker/zuivelaar bij zorgboerderij de Hondspol in Driebergen.

Het pand heeft een geschiedenis als kaasboerderij sinds 1998 toen de familie Doornenbal de kaasboerderij runde. Zij verwerkten de melk van hun eigen koeien.

Vanaf de start zet Huig in op zo regionaal mogelijk werken. Zowel grondstoffen als afnemers, allemaal uit de directe omgeving!

TORENPOLDER
In het uitgestrekte zeekleipolderlandschap van Fijnaart ligt sinds 1650 de Torenpolder. Ruim zestig hectaren ingeklemd tussen de polder Oude Appelaar en de rivier (Mark en Dintel). Met als bestemming bouw- en weiland.

Sinds 1991 is Landbouwbedrijf van Dorp gevestigd aan de Oude Appelaarsedijk 6 in Fijnaart. Ook wel genaamd de Torenpolder. Toen ze in 1991 hier vestigden hadden ze een gemengd bedrijf. De hoofdtak was toen akkerbouw en ze hadden een klein koppeltje koeien. In de loop der jaren zijn er steeds meer koeien bijgekomen. Na het toetreden van Joost in de VOF is de trend van meer koeien houden doorgezet, de akkerbouwtak is verder afgebouwd en ondertussen is er een volwaardig melkveebedrijf opgebouwd. Nu worden er 65 koeien gemolken. Het grootste gedeelte van de melk wordt verwerkt door Friesland Campina.

Torenpolderkaas: In 2018 is het idee ontstaan om een deel van de melk te gaan verwerken tot kaas, Joost heeft een cursus kaasmaken gevolgd en samen met zijn vrouw Gerda zijn ze aan dit nieuwe avontuur begonnen. Na het realiseren van een kaasmakerij en opslag zijn ze in april 2019 goedgekeurd door het COKZ. De officiële kaasmakerij was een feit! Al snel zijn ze hard aan het werk gegaan om een voorraad kaas op te bouwen en op 2e pinksterdag 2019 konden ze dan eindelijk iedereen onze kazen laten proeven!

Deze boerderijwinkel ligt aan de Oude Appelaarse polderfietsroute die in zomer van 2020 door VVVMoerdijk in samenwerking met voorfietser Petra Wevers is ontwikkeld.

Henk en Daniëlle Vuulink zijn melkveehouders en runnen sinds 2007 hun eigen melkveehouderij. In 2015 kelderde de melkprijs. Ze waren toen al bezig met het maken van producten van de melk, maar dit was voor eigen gebruik. De lage melkprijs liet ze nadenken over het verkopen van producten die ze van hun eigen melk maakte. Toen ze een avond aan tafel zaten, kwamen ze op het idee om zelfgemaakte kaas te gaan verkopen! Op deze manier werd het voor hun een hobby, het maken van producten van eigen melk, een mooie nevenactiviteit.

In 2007  is het bedrijf overgenomen van Henk Senior. Henk zit zijn hele leven al in het melkveehoudersbedrijf en zet dit ook met veel passie door.  De boerderij geeft onderdak aan 100 Koeien, die jaarlijks zo’n 8000 liter melk per stuk produceren. Daarnaast hebben zij ook nog 60 stuks jongvee

Ze zijn trots op het bedrijf en de melk die Ze produceren. Ze wilden meer doen dan alleen melk maken. De melk in producten verwerken, en deze producten verkopen zodat iedereen hun product kan proeven.

Ruim 30 jaar geleden is de familie van Leeuwen begonnen met kaasmaken. De kaas en enkele aanverwante artikelen worden in de vroegere stal verkocht. Er is begonnen met een tafel met daarop een kaasplank en kaasmes.

In afgelopen jaren zijn ze uitgegroeid met een uitgebreid kaasassortiment en daarnaast veel streekproducten, cadeauartikelen, zuivel en vlees. En in het weekend vers brood.

In 2005 is de kaasboerderij verder gegaan als Kaasboerderij Van Leeuwen-van Doesburg. Dirk en Ria van Doesburg zijn het bedrijf komen versterken en wonen op de boerderij

In januari 2020 is het bedrijf definitief  overgenomen door Dirk en Ria van Doesburg.  De naam van het bedrijf is hetzelfde gebleven.

Welkom op de site van onze biologische kaasboerderij Vrede-Oord.
Wij, Ad van Schaik, Paul en Lise Zwetsloot maken sinds 2014 biologische kaas van de melk die onze 70 koeien produceren.
Wij zijn enthousiaste ondernemers die een eerlijk, heerlijk en puur product willen maken. De boerderij is al sinds 1997 biologisch. Wij vinden dat een mooie manier van boeren, omdat wij zo extra liefde voor onze koeien en de natuur kunnen geven.

Op 14-3-2019 hebben we 3 x brons gehaald met onze ingestuurde kazen voor de cum laude keuring ( Jong belegen, Belegen en Daslook).

Op de geiten- en kaasboerderij Rustenburg bieden zij u ‘Rust’ in de Beemster. Op het erf, in de stal en  in de winkel waant u zich in het jaar 1900. Er lopen kippen, parelhoenders, kalkoenen en Indische loopeenden los op het erf. Achter de tractor hangen al jaren twee onderbroeken aan de lijn.

In de winkel op hun erf vindt u verschillende soorten ambachtelijk gemaakte geitenkaas, heerlijke delicatessen en de meest verfijnde stukken vlees van onze eigen zuiglammeren.

Ook voor het uitzoeken van een leuk cadeautje bent u bij ons aan het juiste adres.

U bent van harte welkom, zij zijn geopend op vrijdag en zaterdag.

In de boerderijwinkel van Bergerhof verkopen zij op de boerderij gemaakte boerenkaas (dus van rauwe melk), en hun huisgemaakte chutney, jam en mosterd. Van dit alles maken ze een mooi cadeaupakketje. Leuk om te geven en om te krijgen.