De melk voor Klaver kazen wordt uiterst zorgvuldig geselecteerd. Alleen de melk die voldoet aan de hedendaagse strenge eisen wordt in hun eigen kaasmakerij in Winkel tot zuivelproduct verwerkt. Bovendien werkt Klaverkaas met betrouwbare en vaste leveranciers. De productie van de kazen geschiedt volgens de normen van deze tijd. Het persen, het kruiden en het koelen gebeurt met de modernste technieken.

Kaasboerderij het Vaartje is het adres voor ambachtelijke en natuurzuivere boerenkaas! Want wat ambachtelijk is gemaakt, smaakt !  Waar Kees & Toos Havermans jaren geleden gestart zijn met verkoop van boerenkaas is de winkel inmiddels uitgegroeid tot een waar paradijs voor de kaasliefhebber. Samen met Linda, hun dochter verkopen zij een rijk assortiment aan boerenkaas, van jong- naar oud, kruidenkazen en geitenkaas. Ook zijn er diverse zuivel-en streekproducten in de winkel te vinden. Op zoek naar een leuk uitje? Wij verzorgen ook excursies, waarbij u onder genot van een drankje en natuurlijke onze kaas, uitgebreide uitleg krijgt over het maken van kaas.

In de sfeervolle boerderijwinkel vindt u een compleet assortiment groente, fruit en streekproducten. Kwaliteit staat voorop. Naast appels en peren uit eigen teelt, varieert het assortiment per seizoen: van asperges tot zuurkool, van aardbeien tot sinaasappels. Altijd vers en lekker!
De lekkerste streekproducten uit de Achterhoek met als topper hun zelf geperste appelsap.

Landschapsbeheer Nieuwenhuijse is een bedrijf wat vanuit passie voor dieren en de natuur is ontstaan.
Zij houden op hun bedrijf Kempische heideschapen, dit sterk en sober ras zetten zij zo breed mogelijk in. Van begrazingsprojecten tot en met het verwerken van de melk voor hun heerlijke zuivelproducten. Zo kunnen we natuur beheren en zo optimaal gebruik van maken.
Bij hen in de poort staat een prachtige Bakbromfiets met ingebouwde koelkast waar u hun heerlijke producten kunt kopen.

Bij VOF Westfriesedijk heeft men er bewust voor gekozen om te werken met het Nederlands Melkschaap. Het is wereldwijd het meest productieve schapenras.

Van oudsher komt het Melkschaap voor langs de Noordzeekust van Noord-Frankrijk tot Denemarken. Het ras bestaat zeker al 1000 jaar en de oudste afbeelding van een Melkschaap staat op het drieluik ” Het Lam Gods” van de broers Van Eijck van 1432, dat in Gent (België) hangt. Waar de meeste veehouders zijn overgestapt op melkkoeien heeft slechts een handvol enthousiaste fokkers voor het originele melkschaap gekozen. Na een stimulans vanuit de Stichting Zeldzame Huisdierrassen en door de twee Stamboeken, Het Zeeuws Melkschapenstamboek en het Fries Molkskiepe Stamboek (info op www.melkschapen.nl ) is het ras behouden gebleven en uitgebouwd tot de ca. 6000 stamboekdieren die nu beschikbaar zijn. Dit is nog weinig, maar door uitwisseling met buitenlandse Stamboeken bijvoorbeeld in Duitsland en Oostenrijk, kunnen we de kwaliteit van het Melkschaap verder verbeteren.

U bent van harte uitgenodigd om te komen kijken bij V.O.F. De Westfriesedijk.

Puur Schaap is een kleinschalige melkschapenhouderij in Woltersum. Er wordt gewerkt met ‘Friese melkschapen’ een zeldzaam landbouwhuisdierras. Zij willen dit ras graag in stand houden en ze werken op het gehele bedrijf natuurvriendelijk. Ze gebruiken geen kunstmest of overbodige medicijnen. Het riet in de slootkant laten ze staan zodat dit voor jonge hazen en (weide)vogels bescherming kan bieden.
Daarnaast willen ze een gezonde veestapel en zij zijn met hun bedrijf dan ook zwoegervrij gecertificeerd. Ook voor het maken van de kaas hebben ze de hygiëne hoog in het vaandel staan. In 2019 is dit door de COKZ (Stichting Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel) beloond door een certificering welke door een jaarlijkse inspectie wordt onderhouden. Daarnaast zijn ze aangesloten bij de Bond van Boerderijzuivelaars
Ze houden zich hoofdzakelijk bezig met het maken van verschillende soorten schapenkaas.
Van ‘harde’ (goudse) tot zachte kaas. Daarnaast verwerken ze andere producten zoals wol en vlees op ambachtelijke wijze en verkopen dit alles in de regio. Kleinschaligheid, biologisch werken en produceren is hun missie. Op de markt en aan huis leveren zij direct aan de klant zonder overbodige tussenschakels.
Wie zijn Zij?
Anneke Oostra en Leo Dijkstra
Zij wonen sinds 2007 op de boerderij waar zij altijd hobbymatig paarden en schapen hebben gehouden. De schapen konden het overgebleven gras van de paarden mooi kortmaaien. Toch kriebelde het om meer met de schapen te doen. Wol, vlees en melk zijn prachtige pure producten maar daarvoor heb je een specifiek ras nodig.
Toen ze de overstap maakten naar Friese melkschapen zijn ze begonnen met melken en kaas maken. Kaas maken doe je niet zomaar daar komt veel bij kijken. Ruim drie jaar zijn ze hiermee bezig geweest en nu zijn ze trots op hun eigen kaas die voldoet aan hun eisen en de overheidskwaliteitscriteria.

300 soorten kaas!

Noord-Hollandse Goudse kaas, Boerenkaas, Kaas van de boerderij, Streekproducten, Groningse Buffel mozzarella, Groningse Ricotta.

Dieetkazen (zoutloos, mager, Kees kaas).

Geitenkaas, Schapenkaas, Kruidenkaas, Friese nagelkaas.

Welkom op de website van Schapenkaasboerderij “Tusken Bosk en Mar”

Vanaf 1999 worden er in de periode  maart tot oktober Friese melkschapen gemolken.
Van die melk wordt op ambachtelijke wijze verse en gerijpte schapenkaas gemaakt.

De kaas wordt in een kraam aan de weg bij de boerderij verkocht. Ook in diverse supermarkten in de omgeving.

Dus rij gerust een keer langs door het mooie Gaasterland
en koop een lekker stukje of een bakje verse schapenkaas om er daarna thuis heerlijk van te kunnen genieten.

Graag tot ziens!

Siebrand en Mieke Haarsma- Folkertsma

    Biokaas Kinderdijk is gevestigd in het molengebied van Kinderdijk, aan de uiterste grens van Alblasserdam. Een unieke lokatie aangezien Kinderdijk de grootste hoeveelheid molens per vierkante meter ter wereld heeft. De dichtstbijzijnde molen bevindt zich op slechts 250 meter afstand, de Nederwaard 8.

    Op deze weilanden worden geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dit houdt in dat ze in vergelijking met reguliere landbouw minder gras voor de voeding in de wintermaanden hebben, echter dit wordt ingekocht bij biologische collega’s met grotere percelen.

    Daarnaast zullen ze wat extra aandacht moeten besteden aan het machinaal en handmatig verwijderen van onkruid maar daartegenover staat een smaakexplosie van de melk en kaas.

Aan de rand van het Groene Hart in de Grote Polder van Zoeterwoude ligt in de landelijke Weipoort de Kaasboerderij van de familie Captein. Op het familiebedrijf wordt al generaties lang boerenkaas gemaakt, volgens oude tradities op ambachtelijke wijze. Door de unieke bereiding heeft hun boerenkaas een eigen smaak.

In 2019 en 2020 is onze oude kaas bij de landelijke CumLaude keuring uitgeroepen tot beste oude kaas van Nederland!

In de winkel vindt u uitsluitend ambachtelijke echte Boerenkaas. Boerenkaas onderscheidt zich van een fabriekskaas doordat het gemaakt wordt van rauwe dagverse melk.

Een goed gemaakte, gerijpte boerenkaas blijft smeuïg en goed snijdbaar, ook bij het ouder worden. Een gedeelte van de in de zomer gemaakte kaas komt in aanmerking voor de titel Boeren Goudse Oplegkaas.