Landschapsbeheer Nieuwenhuijse is een bedrijf wat vanuit passie voor dieren en de natuur is ontstaan.
Zij houden op hun bedrijf Kempische heideschapen, dit sterk en sober ras zetten zij zo breed mogelijk in. Van begrazingsprojecten tot en met het verwerken van de melk voor hun heerlijke zuivelproducten. Zo kunnen we natuur beheren en zo optimaal gebruik van maken.
Bij hen in de poort staat een prachtige Bakbromfiets met ingebouwde koelkast waar u hun heerlijke producten kunt kopen.

Bij VOF Westfriesedijk heeft men er bewust voor gekozen om te werken met het Nederlands Melkschaap. Het is wereldwijd het meest productieve schapenras.

Van oudsher komt het Melkschaap voor langs de Noordzeekust van Noord-Frankrijk tot Denemarken. Het ras bestaat zeker al 1000 jaar en de oudste afbeelding van een Melkschaap staat op het drieluik ” Het Lam Gods” van de broers Van Eijck van 1432, dat in Gent (België) hangt. Waar de meeste veehouders zijn overgestapt op melkkoeien heeft slechts een handvol enthousiaste fokkers voor het originele melkschaap gekozen. Na een stimulans vanuit de Stichting Zeldzame Huisdierrassen en door de twee Stamboeken, Het Zeeuws Melkschapenstamboek en het Fries Molkskiepe Stamboek (info op www.melkschapen.nl ) is het ras behouden gebleven en uitgebouwd tot de ca. 6000 stamboekdieren die nu beschikbaar zijn. Dit is nog weinig, maar door uitwisseling met buitenlandse Stamboeken bijvoorbeeld in Duitsland en Oostenrijk, kunnen we de kwaliteit van het Melkschaap verder verbeteren.

U bent van harte uitgenodigd om te komen kijken bij V.O.F. De Westfriesedijk.

Puur Schaap is een kleinschalige melkschapenhouderij in Woltersum. Er wordt gewerkt met ‘Friese melkschapen’ een zeldzaam landbouwhuisdierras. Zij willen dit ras graag in stand houden en ze werken op het gehele bedrijf natuurvriendelijk. Ze gebruiken geen kunstmest of overbodige medicijnen. Het riet in de slootkant laten ze staan zodat dit voor jonge hazen en (weide)vogels bescherming kan bieden.
Daarnaast willen ze een gezonde veestapel en zij zijn met hun bedrijf dan ook zwoegervrij gecertificeerd. Ook voor het maken van de kaas hebben ze de hygiëne hoog in het vaandel staan. In 2019 is dit door de COKZ (Stichting Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel) beloond door een certificering welke door een jaarlijkse inspectie wordt onderhouden. Daarnaast zijn ze aangesloten bij de Bond van Boerderijzuivelaars
Ze houden zich hoofdzakelijk bezig met het maken van verschillende soorten schapenkaas.
Van ‘harde’ (goudse) tot zachte kaas. Daarnaast verwerken ze andere producten zoals wol en vlees op ambachtelijke wijze en verkopen dit alles in de regio. Kleinschaligheid, biologisch werken en produceren is hun missie. Op de markt en aan huis leveren zij direct aan de klant zonder overbodige tussenschakels.
Wie zijn Zij?
Anneke Oostra en Leo Dijkstra
Zij wonen sinds 2007 op de boerderij waar zij altijd hobbymatig paarden en schapen hebben gehouden. De schapen konden het overgebleven gras van de paarden mooi kortmaaien. Toch kriebelde het om meer met de schapen te doen. Wol, vlees en melk zijn prachtige pure producten maar daarvoor heb je een specifiek ras nodig.
Toen ze de overstap maakten naar Friese melkschapen zijn ze begonnen met melken en kaas maken. Kaas maken doe je niet zomaar daar komt veel bij kijken. Ruim drie jaar zijn ze hiermee bezig geweest en nu zijn ze trots op hun eigen kaas die voldoet aan hun eisen en de overheidskwaliteitscriteria.

300 soorten kaas!

Noord-Hollandse Goudse kaas, Boerenkaas, Kaas van de boerderij, Streekproducten, Groningse Buffel mozzarella, Groningse Ricotta.

Dieetkazen (zoutloos, mager, Kees kaas).

Geitenkaas, Schapenkaas, Kruidenkaas, Friese nagelkaas.

Welkom op de website van Schapenkaasboerderij “Tusken Bosk en Mar”

Vanaf 1999 worden er in de periode  maart tot oktober Friese melkschapen gemolken.
Van die melk wordt op ambachtelijke wijze verse en gerijpte schapenkaas gemaakt.

De kaas wordt in een kraam aan de weg bij de boerderij verkocht. Ook in diverse supermarkten in de omgeving.

Dus rij gerust een keer langs door het mooie Gaasterland
en koop een lekker stukje of een bakje verse schapenkaas om er daarna thuis heerlijk van te kunnen genieten.

Graag tot ziens!

Siebrand en Mieke Haarsma- Folkertsma

    Biokaas Kinderdijk is gevestigd in het molengebied van Kinderdijk, aan de uiterste grens van Alblasserdam. Een unieke lokatie aangezien Kinderdijk de grootste hoeveelheid molens per vierkante meter ter wereld heeft. De dichtstbijzijnde molen bevindt zich op slechts 250 meter afstand, de Nederwaard 8.

    Op deze weilanden worden geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dit houdt in dat ze in vergelijking met reguliere landbouw minder gras voor de voeding in de wintermaanden hebben, echter dit wordt ingekocht bij biologische collega’s met grotere percelen.

    Daarnaast zullen ze wat extra aandacht moeten besteden aan het machinaal en handmatig verwijderen van onkruid maar daartegenover staat een smaakexplosie van de melk en kaas.

Aan de rand van het Groene Hart in de Grote Polder van Zoeterwoude ligt in de landelijke Weipoort de Kaasboerderij van de familie Captein. Op het familiebedrijf wordt al generaties lang boerenkaas gemaakt, volgens oude tradities op ambachtelijke wijze. Door de unieke bereiding heeft hun boerenkaas een eigen smaak.

In 2019 en 2020 is onze oude kaas bij de landelijke CumLaude keuring uitgeroepen tot beste oude kaas van Nederland!

In de winkel vindt u uitsluitend ambachtelijke echte Boerenkaas. Boerenkaas onderscheidt zich van een fabriekskaas doordat het gemaakt wordt van rauwe dagverse melk.

Een goed gemaakte, gerijpte boerenkaas blijft smeuïg en goed snijdbaar, ook bij het ouder worden. Een gedeelte van de in de zomer gemaakte kaas komt in aanmerking voor de titel Boeren Goudse Oplegkaas.

Deze boerderijwinkel is gevestigd bij melkveebedrijf De Annahoeve-De Moer, met landerijen grenzend aan Landgoed “Huis ter Heide”. Paul en Ingrid Hazenberg verwelkomen u graag op hun bedrijf!

In de zomer heeft u uitzicht over onze koeien, grazend in de weilanden. Een bezoekje aan hen laat u even meegenieten van het echte boerenleven.

In hun boerderijwinkel zijn veel verse streekproducten te koop. Het gebied rondom Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen heeft namelijk een groot aanbod verse en vaak biologische producten van de Duinboeren. Vele producten zijn dus vers van het land en dat proeft U!

Het assortiment van de winkel is eerlijk én heerlijk! De Annahoeve – De Moer biedt u bijvoorbeeld vlees van eigen bedrijf. Heeft u zich al eens ingeschreven voor één van hun vleespakketten? De kwaliteit en duidelijke herkomst van het product is voor veel mensen uit De Moer, Kaatsheuvel, Loon op Zand, Dongen en ver daarbuiten reden genoeg om hun winkel te bezoeken.

Welkom op boerderij Dikhoeve. Net buiten Amsterdam, midden tussen de uitgestrekte weilanden van Waterland, houden wij al bijna 300 jaar melkvee. Van de melk maken we al vele generaties kaas en yoghurt. Inmiddels durven wij wel te zeggen dat het houden van melkvee en het ambachtelijk kaasmaken diep in ons DNA zit verweven. Van het melken tot het kaasmaken, alles gebeurt op onze boerderij. Dat doen we met veel liefde voor het vak, de natuur en de schapen en koeien die ons belangrijkste ingrediënt leveren – de melk.

Kaas maken van de volle, romige schapenmelk is in Nederland uniek. Extra bijzonder is dat wij zachte kazen maken die nog écht op ambachtelijke wijze, met de hand, worden gemaakt. Al onze producten zijn bovendien biologisch. Dat betekent dat we de natuur zo veel mogelijk de ruimte geven en dat we geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken, dat onze dieren de hele zomer over onbespoten weilanden grazen en alle ingrediënten (SKAL) gecertificeerd zijn.
Naast het kaasmaken is er nog veel meer te ontdekken, proeven en genieten op de boerderij Dikhoeve. Kom logeren in een van onze authentieke wagens middenin een prachtomgeving met schapen, koeien en een weids landschap.

We laten graag zien hoe we hier werken en delen met veel enthousiasme ons vakmanschap. Dikhoeve is een door SBB (Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) erkend leerbedrijf.
Zodra het kwik stijgt en het gras weer groeit, rond april en mei, gaan onze Fries-Zeeuwse melkschapen naar buiten. Daar grazen ze het eerste malse lentegras en kruiden als klaver, smalle weegbree, paardenbloem en duizendblad. In de winter staat het vee op stal en krijgen de schapen het ingekuilde gras, krachtvoer en het eiwit- en energierijke bierbostel van Brouwerij ’t IJ. Deze rijke voeding maar ook de grote bewegingsruimte voor onze dieren én onze biologische manier van werken geven Dikhoeve zuivelproducten haar unieke smaak.

Schapen zijn kleine dieren die maar een paar liter melk per dag produceren. Het maken van schapenkaas komt dan ook weinig voor in Nederland en zachte schapenkaas is helemaal uniek. Volle schapenmelk is bijna dubbel zo vol als koemelk waardoor de kaas extra zacht en romig van smaak is. Schapenmelk bevat bovendien veel eiwitten en mineralen en dankzij de fijne vetten is de kaas licht verteerbaar. Ideaal voor mensen met een gevoelige spijsvertering én uiteraard geschikt voor mensen met een koemelkallergie.

Koeien kunnen zich nauwelijks een betere plek wensen dan de Waterlandse weidelanden. Het smakelijke gras groeit weelderig in het polderland en omdat koeien van nature graasdieren zijn laten we ze zo veel mogelijk grazen op de weides rondom onze boerderij. Dat is goed voor de koe maar komt ook onze melk en daarmee de kazen ten goede. Het melkvet krijgt zo op een natuurlijke manier een gezonde samenstelling.

Onze witrikken zijn dubbeldoelkoeien die melk geven maar ook voor het vlees gehouden worden. Witrikken geven minder melk dan andere rassen, maar de melk is bijzonder romig met een hoog vet- en melkeiwitgehalte. Hierdoor is voor het maken van elke kilo kaas minder melk nodig. De witrik is een opvallende verschijning in het Waterlandse landschap dankzij de kenmerkende witte streep op de rug die van de kop tot de staart loopt. Het is een oud ras. Van een gerechtelijke verkoping in Monnickendam weten we dat er al in 1344 witrikken verkocht werden. De witrik is ook vereeuwigd op 17eeuwse schilderijen van Paulus Potter en Gerard Dou.

Het kleurslag (het is officieel geen ras) is vrij zeldzaam in Nederland en was tot voor kort zelfs bijna verdwenen. Gelukkig kom je langzaam maar zeker weer wat vaker witrikken tegen.

Kaashoek Sittard

Al 22 jaar een vertrouwd adres voor uw (h)eerlijke producten. Wist u dat alle producten, zowel kaas als vlees vers voor u worden gesneden? Zo blijft uw product heerlijk vers en kunt u uw persoonlijke voorkeur aangeven.

Weijdeland kaas
De Weijdeland kaas wordt in Nederland geproduceerd en gerijpt in pakhuizen met een constante luchtvochtigheid en temperatuur. De kaas bevat ten opzichte van andere kazen minder zout. De kaas is verkrijgbaar in de leeftijden van romig jong tot oude brokkel. De melk die wordt gebruikt om de kaas te maken komt uit duurzame veehouderij. De koeien grazen ‘s zomers buiten in de Beemsterpolder. De boeren die de melk leveren krijgen een eerlijke prijs voor hun melk.

Ook kun je bij ons terecht voor heerlijke geiten- en schapenkaas.
Nootjes en vlees
Buiten, voor onze winkel staat een gril waarin wij dagelijks verse haantjes grillen. De haantjes zijn (warm of koud) per hele en halve te koop en worden verpakt in een speciale zak waarin u het haantje in de magnetron of oven kunt opwarmen. Ook grillen wij spek en varkens filet.

De noten worden door ons zelf gebakken en gemengd.

Er is een ruime keuze en alle noten worden door ons verpakt in een handige hersluitbare verpakking waarin de noten heerlijk vers blijven. De zuidvruchten verpakken wij ook in de hersluitbare verpakking. De noten en zuidvruchten zijn van de allerbeste kwaliteit.

Op de website vindt u ons uitgebreide assortiment, onze aanbiedingen en stellen we met plezier ons professioneel team voor.