De boerderijwinkel bevindt zich op een akkerbouw bedrijf in Lelystad. Op het bedrijf worden op een bewuste manier aardappelen, rode en gele uien, wortels, wintertarwe en suikerbieten geteeld. Naast dit akkerbouwbedrijf zijn zij gestart met het maken van verse friet. Dit doen ze van de heerlijke Agria aardappelen.
Het bedrijf is niet zomaar een akkerbouwbedrijf. Zij houden zich namelijk bezig met verbrede landbouw. Met de hele familie zorgen zij samen voor het akkerbouwbedrijf. Vader (Martin) en schoonzoon (Lukas) voeren de meest voorkomende werkzaamheden op en rondom het land uit. Iedereen in de familie helpt hun waar dat nodig is. Bijvoorbeeld tijdens de oogst in het najaar. Ook zorgen zij voor duurzame energie. Dit doen ze met de windmolen die aanwezig is op het bedrijf. Daarnaast leveren zij zorg voor verstandelijk gehandicapten. Hier houd moeder (Sonja) zich mee bezig. En als laatste zorgen zij voor meerwaarde aan hun producten. Dit doen zij door het verwerken van de aardappels, maar ook met het bakken van friet op locatie. Samen met de boerderijwinkel is dit de favoriete bezigheid van moeder (Sonja) en dochter (Nicole).
Puur natuur van de weide koeien
Laat je verrassen door de smaak van de dagverse melk.
Ruim 30 jaar geleden is de familie van Leeuwen begonnen met kaasmaken. De kaas en enkele aanverwante artikelen worden in de vroegere stal verkocht. Er is begonnen met een tafel met daarop een kaasplank en kaasmes.
In afgelopen jaren zijn ze uitgegroeid met een uitgebreid kaasassortiment en daarnaast veel streekproducten, cadeauartikelen, zuivel en vlees. En in het weekend vers brood.
In 2005 is de kaasboerderij verder gegaan als Kaasboerderij Van Leeuwen-van Doesburg. Dirk en Ria van Doesburg zijn het bedrijf komen versterken en wonen op de boerderij
In januari 2020 is het bedrijf definitief overgenomen door Dirk en Ria van Doesburg. De naam van het bedrijf is hetzelfde gebleven.
Tegen de duinen van het Noord Hollandse Bergen vindt u Kaasboerderij de Franschman. Op het punt waar drie belangrijke wegen samenkomen, wordt er in de kaasmakerij op traditionele wijze kaas gemaakt. De goede smaak van de Boerenkaas van Kaasboerderij de Franschman is mede te danken aan de zomerperiode waarin de koeien 24 uur per dag buiten lopen.
De winkel is in de maanden Juli en augustus open van dinsdag t/m zaterdag. Door het jaar heen zijn ze alleen vrijdag en zaterdag open.
Bij Kaasboerderij Van der Weerd in Woerden melken Dick en zoon Gerben dagelijks ongeveer 100 koeien. Een deel van de melk wordt gebruikt om kaas te maken. Dick heeft jarenlange ervaring met kaasmaken, hij maakt namelijk al kaas vanaf zijn 15e! Gerben neemt het bedrijf van zijn ouders straks over. De koeien lopen overdag buiten en krijgen s’ nachts groen gras op stal.
De boerderij is oorspronkelijk opgericht in Breeveld aan de Oude Rijn door de opa van Dick. Door een verbreding van het treinspoor werd verhuizen echter noodzakelijk. De koeien staken namelijk dagelijks het spoor over op weg naar het grasland, vanwege de aanleg van twee extra spoorlijnen werd de situatie te gevaarlijk. In 1996 is de familie verhuisd naar het zuiden van het spoor. De gebouwen en stallen zijn toen nieuw gebouwd en hebben daarom een modern uiterlijk.
In deze landwinkel vindt u een uitgebreid assortiment aan eigen geteelde appels, peren, kersen en pruimen. Daarnaast verwerken zij fruit tot jam, sap, bonbons, honing, vruchtensaus, appelchips en stroop.
Ook bieden zij verscheidene streekproducten aan van lokale ondernemers. Bijvoorbeeld bier uit Nijmegen, wijn uit Huissen, aardappels uit Bemmel en nog veel meer.