In Barneveld, centraal in de prachtige Gelderse Vallei, vindt u aan de Achterveldseweg 26 kaasboerderij en Landwinkel Vanelly van Gert van Middendorp en Elly van Zijtveld. Vanuit de Landwinkel kijkt u zo de kaasmakerij in. De koeienstal, bedekt met 224 zonnepanelen, bevindt zich achter de kaasmakerij en tijdens het melken ziet u de koeien hun rondje draaien in de melkcaroussel. Helemaal leuk is de Kalverstraat, waar de kalfjes graag wat aandacht krijgen.

Ieder jaar in de maand april gaan de melkkoeien, na een lange winter op stal, voor het eerst de wei in. Dat blijft een waar spektakel, er is altijd veel belangstelling voor. En heel wat mensen vermaken zich die dag bij de boerderij, op het terras en in de winkel nadat ze gekeken hebben naar de uitbundige koeien die in galop de stal verlaten op weg naar een maaltje heerlijk vers lente-gras. Voor de kaasmakerij een bijzonder moment, want dan kan er weer de romige en heerlijk zachte graskaas worden gemaakt. Zes weken later liggen de eerste graskazen in de schappen van Landwinkel Vanelly om verkocht te worden.

In de kaasmakerij worden verder ook Boeren Goudsekaas, Boeren Kruidenkaas en – een uniek product – Kaas à Rol in de varianten daslook, Italiaanse kruiden en fenegriek/basilicum gemaakt. U kunt in de prachtige, gewelfde kelder zelf kijken hoe de kazen liggen te rijpen! Behalve kaas maken ze bij Vanelly ook lekker romige yoghurt, vruchtenyoghurt, karnemelk, hangop en boter.

Zonne-energie