Bij het Lyts Buthus kan je van april t/m oktober terecht voor het lekkerste boerenkaas en boerenijs. Wel is er de mogelijkheid om kaas en/of ijs te bestellen in de periode november tot maart.
Assortiment: Boerenkaas/rauwmelksekaas
Eind februari 2020 hebben Evert en Frieda Esveld “De Boer op” automaat geopend. Een nieuwe zelfbedieningsautomaat met uitsluitend betalen via pin en contactloos. Naast de vertrouwde biologische en scharreleieren is er ruimte voor andere streekproducten. Je kunt er ook terecht voor echte boerenzuivel.
Welkom op de website van WaddenMax, het Biologische Dynamische melkveebedrijf van de familie van Tilburg.
Sinds 2003 grazen de koeien langs de Waddenzee in Hornhuizen, Noord-Groningen. Ze zeggen weleens gekscherend, “daar waar de wereld eindigt”, maar voor hun een prachtig begin van de zuivelproducten van WaddenMax.
Het ouderlijk bedrijf in Hagestein, sinds 1990 biologisch, verhuisde in 2003 naar deze nieuwe plek. Hier werd het bedrijf aangepast aan een biologisch dynamische werkwijze. Een gesloten kringloop, extensief beheer, koeien met hoorns en vaste mest uit de potstal.
De boerderij Nieuw Bromo genoemd, is gebouwd aan het begin van de 19e eeuw en was oorspronkelijk een akkerbouwbedrijf. Het land waar de koeien nu op grazen, was vroeger Waddenzee en is na de inpoldering in 1872 bij de boerderij gevoegd. Het bedrijf heeft een totale oppervlakte van 80 hectare.
Ben en Mieke en de kinderen hebben het bedrijf van Bens ouders, Max en Annelies overgenomen. De mannen zorgen voor de boerderij. De dames verwerken de zuivel. Kinderen Sophie, Thomas en Maartje helpen ook een handje mee en verzorgen en knuffelen de dieren met veel liefde. De boerderij is een echte beestenboel met Pony’s Puk en Magnum, kippen, een hond, poezen en zelfs een uil die waakt over het erf.
In 2007 zijn ze gestart met het maken van zuivelproducten. De afgelopen jaren is het assortiment uitgebreid en inmiddels verwerken ze wekelijks melk tot yoghurt, kwark, karnemelk, slagroom, boter en boerenkaas. Niet alle melk verwerken ze zelf, slechts 20 procent. De overige melk gaat naar melkfabriek Henri Willig in Heerenveen.
De Til
Van melkveebedrijf ontwikkelden zij naar een zoogkoeien bedrijf (kalfjes bij de koe) tot de huidige vorm waarin ze van 2 melkveehouders de stierkalfjes van Belgische wit blauwe koeien adopteren zodat deze niet in de kalvermesterijen terecht komen maar een mooi leven hebben op de boerderij. Ook adopteren ze te lichte of gehandicapte kalfjes van andere melkveehouders. Normaal worden deze kalveren niet ouder dan 8 tot 12 maanden en komen niet buiten. De kalfjes die bij de Til komen, gaan 2 seizoenen naar buiten en mogen langzaam groeien en worden geslacht voor hun derde levensjaar. De dieren krijgen geen mais want dat werkt cholesterolverhogend, maar hooi, kuilvoer en voederbieten en als ze buiten lopen eten ze natuurlijk gewoon gras. In 2014/2015 zijn ze een winkel begonnen waar ze behalve eigen vlees ook kippenvlees en varkensvlees verkopen van andere boeren en daarnaast zuivel, kazen en seizoensgroenten. Je kan het allemaal bij de Til bestellen en zij rijden dan een rondje langs de verschillende boeren waarna de klant het in de winkel van de Til kan afhalen. De visie achter de Til is; lokaal eten, weten wat je eet en dat de klant een gezond product krijgt. Ook vinden ze het contact met de klant belangrijk dus daarom hebben ze ook bewust geen webshop. Klanten zijn van harte welkom om rond te kijken op het erf en in de stal.
U kunt bij hen terecht voor Drents (h)eerlijk ossenvlees, Sallaandsvarkensvlees, Hooglander 2 sterren kip, Biologische eieren, zuivel en groente op bestelling, Rauwe melk kaas, aardappelen.
‘Ons ijs wordt bereid van melk van onze eigen boerderij’, zo schrijft IJsboerderij Middelbroeck het op hun website. Zij bereiden op ambachtelijke wijze veel verschillende smaken ijs. Een lekker ijsje eten of een kopje koffie drinken dat kan op hun terras. Wil je meekijken op het bedrijf dan is die mogelijkheid. En als je er dan toch bent neem dan ook even een kijkje in hun boerderijwinkeltje. Hier verkopen zij mooie streekproducten en boerenkaas. Nieuwsgierig geworden, kom dan eens langs
In de boerderijwinkel Sallandshoeve vind je naast streekproducten, ook boerenkaas, cadeaupakketten en broodjes.
Aan de Brink, midden in het Drentse esdorpje Doldersum, ligt de kaasboerderij “De Zeven Koeien”. Zoals de naam al doet vermoeden is het een kleine boerderij. Ter plekke wordt de melk verwerkt van de maximaal zeven koeien die de boerderij telt. Van de melk wordt op ambachtelijke wijze rauwmelkse kaas, yoghurt en kwark gemaakt. De zuivelproducten en ook vlees van eigen veestapel worden verkocht vanuit het eigen boerderijwinkeltje.
Wesepe is een dorp in de gemeente Olst-Wijhe. Aan de Bonekampweg 6 aldaar, vind je de boerderij ’t Westerick. Een boerderij waar men naast boerderijproducten ook allerlei andere zaken verkoopt. Zo kan je er terecht voor heerlijke citroen-tokkelroom. Je kunt er ook dagelijks verse (biologische) groente en fruit kopen. Een voormalig stroomhuisje dient als winkeltje.
De boerenkaas die we maken wordt alleen met melk van ons eigen bedrijf bereid. Anders kan het ook niet, want wie boerenkaas maakt moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Maar los daarvan: je moet weten wat de kwaliteit van je grondstof is. Eigen melk, rauw verwerkt en zonder kleurstoffen, dat is het beste voor de kwaliteit van de kaas! Er is hier dan sprake van een zuiver natuurproduct. Ook de wei, het restant van de melk dat overblijft nadat er kaas van is gemaakt, krijgt op de Harmienehoeve zijn bestemming. Het wordt weer aan het jongvee gevoerd.
Welkom op de website van WaddenMax, het Biologische Dynamische melkveebedrijf van de familie van Tilburg.
Sinds 2003 grazen de koeien langs de Waddenzee in Hornhuizen, Noord-Groningen. Ze zeggen weleens gekscherend, “daar waar de wereld eindigt”, maar voor hun een prachtig begin van de zuivelproducten van WaddenMax.
Het ouderlijk bedrijf in Hagestein, sinds 1990 biologisch, verhuisde in 2003 naar deze nieuwe plek. Hier werd het bedrijf aangepast aan een biologisch dynamische werkwijze. Een gesloten kringloop, extensief beheer, koeien met hoorns en vaste mest uit de potstal.
De boerderij Nieuw Bromo genoemd, is gebouwd aan het begin van de 19e eeuw en was oorspronkelijk een akkerbouwbedrijf. Het land waar de koeien nu op grazen, was vroeger Waddenzee en is na de inpoldering in 1872 bij de boerderij gevoegd. Het bedrijf heeft een totale oppervlakte van 80 hectare.
Ben en Mieke en de kinderen hebben het bedrijf van Bens ouders, Max en Annelies overgenomen. De mannen zorgen voor de boerderij. De dames verwerken de zuivel. Kinderen Sophie, Thomas en Maartje helpen ook een handje mee en verzorgen en knuffelen de dieren met veel liefde. De boerderij is een echte beestenboel met Pony’s Puk en Magnum, kippen, een hond, poezen en zelfs een uil die waakt over het erf.
In 2007 zijn ze gestart met het maken van zuivelproducten. De afgelopen jaren is het assortiment uitgebreid en inmiddels verwerken ze wekelijks melk tot yoghurt, kwark, karnemelk, slagroom, boter en boerenkaas. Niet alle melk verwerken ze zelf, slechts 20 procent. De overige melk gaat naar melkfabriek Henri Willig in Heerenveen.