Zwammen & Zo kweekt op een zo duurzaam mogelijke manier eetbare paddenstoelen. Door de juiste omstandigheden bij het kweken in de Westerwoldse natuur geven de geënte stammen bijvoorbeeld heerlijke shiitakes, die vol van smaak zijn.
Gekweekt op natuurlijke wijze en zonder bestrijdingsmiddelen.
Ook worden er oesterzwammen en andere soorten gekweekt op biologisch stro of houtsnippers. Het idee is om zoveel mogelijk lokaal te werken en de benodigdheden, die soms nog over grotere afstand aangevoerd moeten worden, zelf of in samenwerking regionaal te gaan produceren.
Zwammen & Zo houdt zich niet alleen bezig met het kweken, maar doet ook onderzoek naar kweekmethoden, alternatieve substraten (bijvoorbeeld gebruik reststromen) en toepassingen van diverse soorten zwammen in bijvoorbeeld voedingsmiddelen.
Assortiment: Shii-take
Aan de rand van de Loonse en Drunense duinen op het landgoed Huis ter Heide vindt u een kwekerij van oesterzwammen en shii-take. Marianne en Harrie Jansma hebben vanuit de oorsprong om het product aan huis te verkopen hun bedrijf opengesteld voor het publiek. In deze toeristische en recreatieve streek is een grote behoefte aan ontspanning ontdekking en het proeven en beleven van de Brabantse gastvrijheid.
STICHTING VOEDSELBOSTUYN REESTDAL
Genieten van een eetbare natuurlijke bostuin in het mooie Reestdal? Aan de Carstenlaan 4 te Ijhorst kunt al wandelend door de bostuyn zien wat er wordt geteeld en hoe natuurlijk men aan eten kunt komen. Hans ten Hoeve en Mirjam Fagel zetten zich in om eetbare structuurrijke natuur te realiseren waar mens en dier van kunnen genieten. Met meerjarige planten groeit het pure vitaliserende voedsel met een hoge voedingswaarde ver van invloeden uit de landbouw en in de natuur. Daarmee is Voedselbostuyn Reestdal uniek. De voedselbostuyn werkt vitaliserend voor lichaam en geest en voorziet ons van natuurlijke energie. Tevens willen we inspireren voor en informeren over voedselbossen en deze biodiversiteit verhogende en duurzame manier van voedsel laten groeien.
Henk en Bets Veeke startten de champignonkwekerij in 1963. Ze begonnen met één cel van 180 m2 teelt oppervlakte en hebben dit uit weten te breiden tot en met twaalf cellen met een totale kweekoppervlakte van 2160 m2. Sinds 1990 staan Mart en Ingrid aan het roer van de champignonkwekerij. Inmiddels beschikt het bedrijf over nog eens veertien extra cellen met ieder een kweekoppervlakte van 500 m2.
Inmiddels is de derde generatie, Iris en Henk Veeke, actief binnen het bedrijf en gaan zij vol voor een toekomst in de champignons.
In de loop der jaren zijn zij begonnen met het kweken van Portabella’s en Kastanje Champignons. Door de vraag naar Oesterzwammen en Shii-take zijn zij ook begonnen met deze zelf te kweken.
Daarnaast verkopen zij ook sinds 6 jaar kersen en sinds 2/3 jaar hun zelfgemaakte kersensap.
Deze boerderijwinkel ligt aan de Oude Appelaarse polderfietsroute die in zomer van 2020 door VVVMoerdijk in samenwerking met voorfietser Petra Wevers is ontwikkeld.
John en Henriëtte de Bie telen sinds 4 jaar biologische kastanje- en witte champignons in Dongen.
Zij leveren biologische kastanjechampignons en biologische witte champignons. De kwekerij staat al 24 jaar op Heibloemstraat 5 in Dongen. Zij telen biologische champignons met als uitgangspunt dat kwaliteit voorop staat. Championkwekerij JoHeKo is biologisch gecertificeerd en wordt daarvoor gecontroleerd door stichting SKAL. John en Henriëtte zijn blij met het fairproduce certificaat zodat de klant er zeker van is dat hun medewerkers netjes en eerlijk behandeld worden. Daarnaast zijn is het bedrijf Globalgap gecertificeerd zodat ook de voedselveiligheid gegarandeerd is. Zij vullen wekelijks een nieuwe cel, dus 52 keer een nieuwe uitdaging om de klanten van heerlijke champignons te kunnen voorzien. John en Henriëtte willen graag kleinschalig produceren zodat zij hun kwaliteit kunnen blijven garanderen voor de afnemer. Zij staan graag dicht bij de consument vandaar dat zij graag leveren aan Goeie Kost!
Hun slogan is: Het telen van de champignon, dat doet John.
Kwaliteit plukken van het bedje, dat doen hun medewerkers met ons Jetje.
Welkom op de pagina van Rechtstreex Zeeheldenkwartier. Bestel hier de mooiste boerenproducten uit onze regio & haal ze op vrijdag af aan de Witte de Withstraat 127 in Den Haag. Wil je elke week hun assortiment in je inbox ontvangen en op de hoogte gehouden van de openingsdatum van Rechtstreex Zeeheldenkwartier? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief via ‘Meld je aan bij Rechtstreex’.
Rechtstreex Zeeheldenkwartier wordt gerund door wijkchef Mariska. Zij zal elke vrijdag voor je klaar staan met je boodschappen, tussen 16:00 en 19:00 uur.
Met Rechtstreex bestel je via de webshop de lekkerste lokale producten en bouw je mee aan een andere voedselketen. Verse, smaakvolle en verrassende boodschappen direct van boeren uit jouw regio. Je bestelt gemakkelijk online, haalt je bestelling op bij een wijkpunt bij jou in de buurt of laat ze thuisbezorgen. Rechtstreex werkt zowel mat als zonder abonnement en je kiest zelf of en wat je wil bestellen. Woensdag besteld – vrijdag geleverd/af te halen.
Shiitake kwekerij Masselink teelt de gezonde, maar ook zeer smaakvolle paddenstoel shiitake.
Dagelijks vers en biologisch geteeld. Én dat proef je! Uniek in Nederland zijn onze shiitake producten, die veelal via een ambachtelijke wijze zijn bereid. Naast de verkoop van shiitake paddenstoelen, geven ze ook rondleidingen over onze kwekerij. Kom ‘het kleinste winkeltje van Twente’ bezoeken voor heerlijke shiitake producten of bestel via de webshop.
Voor recepten met shiitakes, informatie over de shiitake paddenstoel of een rondleiding kijk even verder op onze site!. Zelf thuis shiitake paddenstoelen kweken? Bestel een kweekset via de webshop!