Zwammen & Zo kweekt op een zo duurzaam mogelijke manier eetbare paddenstoelen. Door de juiste omstandigheden bij het kweken in de Westerwoldse natuur geven de geënte stammen bijvoorbeeld heerlijke shiitakes, die vol van smaak zijn.
Gekweekt op natuurlijke wijze en zonder bestrijdingsmiddelen.
Ook worden er oesterzwammen en andere soorten gekweekt op biologisch stro of houtsnippers. Het idee is om zoveel mogelijk lokaal te werken en de benodigdheden, die soms nog over grotere afstand aangevoerd moeten worden, zelf of in samenwerking regionaal te gaan produceren.
Zwammen & Zo houdt zich niet alleen bezig met het kweken, maar doet ook onderzoek naar kweekmethoden, alternatieve substraten (bijvoorbeeld gebruik reststromen) en toepassingen van diverse soorten zwammen in bijvoorbeeld voedingsmiddelen.
Assortiment: Oesterzwammen
Aan de rand van de Loonse en Drunense duinen op het landgoed Huis ter Heide vindt u een kwekerij van oesterzwammen en shii-take. Marianne en Harrie Jansma hebben vanuit de oorsprong om het product aan huis te verkopen hun bedrijf opengesteld voor het publiek. In deze toeristische en recreatieve streek is een grote behoefte aan ontspanning ontdekking en het proeven en beleven van de Brabantse gastvrijheid.
ZuiderZwam kweekt oesterzwammen op koffiedik in en uit Tilburg.
Koffiedik gooien we over het algemeen weg, terwijl er nog veel voedingswaarde in zit. Wat is er mooier dan van afval weer voedsel te maken. Volgens de principes van de circulaire economie.
VAN AFVALREDUCTIE NAAR VOEDSELPRODUCTIE
ZuiderZwam draagt bij aan een samenleving waar grondstoffen maximaal worden benut en voedsel lokaal wordt geproduceerd.
Oesterzwammen worden ook wel de biefstukken onder de paddestoelen genoemd; vanwege de vlezige structuur en de voedingswaarden die erin zitten. Naast een grote culinaire waarde, hebben oesterzwammen ook een hoge voedingswaarde. Ze bevatten 50% eiwitten (% drooggewicht), zijn rijk aan mineralen en vitaminen.
Oesterzwammen zijn ook goede en duurzame vleesvervangers; zo is voor de productie van geïmporteerd rundvlees ongeveer 1000x zoveel water nodig.
Naast het kweken en verkopen van oesterzwammen verkoopt ZuiderZwam ook growkits; hiermee zet je je eigen koffiedik om in oesterzwammen!
Houd je van champignons? Teel ze nu zelf, gewoon op je aanrecht. Een pot met kant-en-klaar product, alleen nog watergeven en oogsten. Verser kan niet. Lekker!!!
Ze verkopen hier oesterzwammen en pompoenen uit de Auvergnepolder.
Op De Middelwaard runnen Martien Reijers en Mirjam Grob een Oesterzwammenboerderij. Hier is de bijzondere combinatie te vinden van een gemengd biologisch landbouwbedrijf met een specialisme van oesterzwamteelt. Sinds 1984 worden er biologische oesterzwammen gekweekt, ook de voedingsbodem hiervoor wordt zelf gemaakt. Deze wordt samengesteld uit biologisch stro en hooi uit het landbouwbedrijf.
STICHTING VOEDSELBOSTUYN REESTDAL
Genieten van een eetbare natuurlijke bostuin in het mooie Reestdal? Aan de Carstenlaan 4 te Ijhorst kunt al wandelend door de bostuyn zien wat er wordt geteeld en hoe natuurlijk men aan eten kunt komen. Hans ten Hoeve en Mirjam Fagel zetten zich in om eetbare structuurrijke natuur te realiseren waar mens en dier van kunnen genieten. Met meerjarige planten groeit het pure vitaliserende voedsel met een hoge voedingswaarde ver van invloeden uit de landbouw en in de natuur. Daarmee is Voedselbostuyn Reestdal uniek. De voedselbostuyn werkt vitaliserend voor lichaam en geest en voorziet ons van natuurlijke energie. Tevens willen we inspireren voor en informeren over voedselbossen en deze biodiversiteit verhogende en duurzame manier van voedsel laten groeien.
Kwekerij van oesterzwammen. Ze verkopen hier oesterzwammen, doublegangers en worstenbroodjes.
Henk en Bets Veeke startten de champignonkwekerij in 1963. Ze begonnen met één cel van 180 m2 teelt oppervlakte en hebben dit uit weten te breiden tot en met twaalf cellen met een totale kweekoppervlakte van 2160 m2. Sinds 1990 staan Mart en Ingrid aan het roer van de champignonkwekerij. Inmiddels beschikt het bedrijf over nog eens veertien extra cellen met ieder een kweekoppervlakte van 500 m2.
Inmiddels is de derde generatie, Iris en Henk Veeke, actief binnen het bedrijf en gaan zij vol voor een toekomst in de champignons.
In de loop der jaren zijn zij begonnen met het kweken van Portabella’s en Kastanje Champignons. Door de vraag naar Oesterzwammen en Shii-take zijn zij ook begonnen met deze zelf te kweken.
Daarnaast verkopen zij ook sinds 6 jaar kersen en sinds 2/3 jaar hun zelfgemaakte kersensap.
Deze boerderijwinkel ligt aan de Oude Appelaarse polderfietsroute die in zomer van 2020 door VVVMoerdijk in samenwerking met voorfietser Petra Wevers is ontwikkeld.
Welkom op de pagina van Rechtstreex Zeeheldenkwartier. Bestel hier de mooiste boerenproducten uit onze regio & haal ze op vrijdag af aan de Witte de Withstraat 127 in Den Haag. Wil je elke week hun assortiment in je inbox ontvangen en op de hoogte gehouden van de openingsdatum van Rechtstreex Zeeheldenkwartier? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief via ‘Meld je aan bij Rechtstreex’.
Rechtstreex Zeeheldenkwartier wordt gerund door wijkchef Mariska. Zij zal elke vrijdag voor je klaar staan met je boodschappen, tussen 16:00 en 19:00 uur.
Met Rechtstreex bestel je via de webshop de lekkerste lokale producten en bouw je mee aan een andere voedselketen. Verse, smaakvolle en verrassende boodschappen direct van boeren uit jouw regio. Je bestelt gemakkelijk online, haalt je bestelling op bij een wijkpunt bij jou in de buurt of laat ze thuisbezorgen. Rechtstreex werkt zowel mat als zonder abonnement en je kiest zelf of en wat je wil bestellen. Woensdag besteld – vrijdag geleverd/af te halen.
Over ons
De familie Hermans is drie generaties actief op het gebied van fruitteelt. De teelt van het fruit vindt hoofdzakelijk plaats in het gehucht Lerop.
De boerderijwinkel van de familie Hermans is gevestigd in Herten aan de zuidkant van Roermond. Het spreekt voor zich wij als teler “echt” weten wat “Vers” betekend. Dit vindt u dagelijks terug in onze winkel waar alleen het beste fruit geselecteerd en verkocht wordt. De familie Hermans hecht enorm veel waarde aan het milieu, dit ziet u terug in zowel de teelt van het fruit als de productiemiddelen en machines die gebruikt worden in de logistiek van het fruit.
Wanneer groente en fruit hier groeit, waarom zou je het dan aan de andere kant van de wereld zoeken? Lokaal is verser en belast het milieu minder!