Zwammen & Zo kweekt op een zo duurzaam mogelijke manier eetbare paddenstoelen. Door de juiste omstandigheden bij het kweken in de Westerwoldse natuur geven de geënte stammen bijvoorbeeld heerlijke shiitakes, die vol van smaak zijn.
Gekweekt op natuurlijke wijze en zonder bestrijdingsmiddelen.
Ook worden er oesterzwammen en andere soorten gekweekt op biologisch stro of houtsnippers. Het idee is om zoveel mogelijk lokaal te werken en de benodigdheden, die soms nog over grotere afstand aangevoerd moeten worden, zelf of in samenwerking regionaal te gaan produceren.
Zwammen & Zo houdt zich niet alleen bezig met het kweken, maar doet ook onderzoek naar kweekmethoden, alternatieve substraten (bijvoorbeeld gebruik reststromen) en toepassingen van diverse soorten zwammen in bijvoorbeeld voedingsmiddelen.

Aan de rand van de Loonse en Drunense duinen op het landgoed Huis ter Heide vindt u een kwekerij van oesterzwammen en shii-take. Marianne en Harrie Jansma hebben vanuit de oorsprong om het product aan huis te verkopen hun bedrijf opengesteld voor het publiek. In deze toeristische en recreatieve streek is een grote behoefte aan ontspanning ontdekking en het proeven en beleven van de Brabantse gastvrijheid.

ZuiderZwam kweekt oesterzwammen op koffiedik in en uit Tilburg.
Koffiedik gooien we over het algemeen weg, terwijl er nog veel voedingswaarde in zit. Wat is er mooier dan van afval weer voedsel te maken. Volgens de principes van de circulaire economie.

VAN AFVALREDUCTIE NAAR VOEDSELPRODUCTIE

ZuiderZwam draagt bij aan een samenleving waar grondstoffen maximaal worden benut en voedsel lokaal wordt geproduceerd.

Oesterzwammen worden ook wel de biefstukken onder de paddestoelen genoemd; vanwege de vlezige structuur en de voedingswaarden die erin zitten. Naast een grote culinaire waarde, hebben oesterzwammen ook een hoge voedingswaarde. Ze bevatten 50% eiwitten (% drooggewicht), zijn rijk aan mineralen en vitaminen.
Oesterzwammen zijn ook goede en duurzame vleesvervangers; zo is voor de productie van geïmporteerd rundvlees ongeveer 1000x zoveel water nodig.

Naast het kweken en verkopen van oesterzwammen verkoopt ZuiderZwam ook growkits; hiermee zet je je eigen koffiedik om in oesterzwammen!

Houd je van champignons? Teel ze nu zelf, gewoon op je aanrecht. Een pot met kant-en-klaar product, alleen nog watergeven en oogsten. Verser kan niet. Lekker!!!

Ze verkopen hier oesterzwammen en pompoenen uit de Auvergnepolder.

Welkom op de homepage van Lekkernassûh! Locatie Toverbosch. Ze zorgen voor verse groenten, uit de regio, geteeld zonder gif en kunstmest en zonder verpakkingsmateriaal. Doe mee en kom elke woensdag een verspakket halen. In een pakket vind je ten minste 7 verschillende groenten.
Ze zien je graag op de markt. Gezellig, gezond en erg lekker!

Welkom op de homepage van Lekkernassûh! Locatie Spinozahof. Ze zorgen  voor verse groenten, uit de regio, geteeld zonder gif en kunstmest en zonder verpakkingsmateriaal. Doe mee en kom elke woensdag een verspakket halen. In een pakket vind je ten minste 7 verschillende groenten.
Ze zien je graag op de markt. Gezellig, gezond en erg lekker!

Welkom op de homepage van Lekkernassûh! Locatie De Gymzaal. Ze zorgen voor verse groenten uit de regio, geteeld zonder gif en kunstmest en zonder verpakkingsmateriaal. Doe mee en kom elke woensdag een verspakket halen. In een pakket vind je ten minste 7 verschillende groenten.
Zien ze je op de markt? Gezellig, gezond en erg lekker!

Op De Middelwaard runnen Martien Reijers en Mirjam Grob een Oesterzwammenboerderij. Hier is de bijzondere combinatie te vinden van een gemengd biologisch landbouwbedrijf met een specialisme van oesterzwamteelt. Sinds 1984 worden er biologische oesterzwammen gekweekt, ook de voedingsbodem hiervoor wordt zelf gemaakt. Deze wordt samengesteld uit biologisch stro en hooi uit het landbouwbedrijf.

Specialist in duurzame lokale producten; onbemande winkel, altijd toegankelijk via de pantry-app.

STICHTING VOEDSELBOSTUYN REESTDAL
Genieten van een eetbare natuurlijke bostuin in het mooie Reestdal? Aan de Carstenlaan 4 te Ijhorst kunt al wandelend door de bostuyn zien wat er wordt geteeld en hoe natuurlijk men aan eten kunt komen. Hans ten Hoeve en Mirjam Fagel zetten zich in om eetbare structuurrijke natuur te realiseren waar mens en dier van kunnen genieten. Met meerjarige planten groeit het pure vitaliserende voedsel met een hoge voedingswaarde ver van invloeden uit de landbouw en in de natuur. Daarmee is Voedselbostuyn Reestdal uniek. De voedselbostuyn werkt vitaliserend voor lichaam en geest en voorziet ons van natuurlijke energie. Tevens willen we inspireren voor en informeren over voedselbossen en deze biodiversiteit verhogende en duurzame manier van voedsel laten groeien.