Bij tuinderij Doorn kweekt men komkommers, tomaten, paprika’s, pepers en aubergine’s. Dit doet men duurzaam en milieubewust.
Tuinderij Doorn heeft een boerderijwinkel en een groent-o-maat.
Bij hun eigenbedrijf streven zij er naar om een zo schoon mogelijk product op te leveren. Daarmee bedoelt men een milieubewust product, waarbij de plant beschermd wordt door natuurlijke, biologische middelen. Binnen het bedrijf werkt men sinds 2009 met een warmte kracht koppeling die in staat is om elektriciteit op de wekken. Deze warmte, die daarbij vrijkomt, wordt gebruikt voor de verwarming van de kassen. De uitstoot van CO2 die vrijkomt wordt gezuiverd en gebruikt om de groei van de planten te bevorderen.
Met diverse bedrijven hebben zij een samenwerking waardoor de boerderijwinkel wordt gevuld.
Aan de Lange Wateringkade vindt u op nr. 32 een stalletje met de lekkerste (soep) tomaten en paprika’s. Dit stalletje is geopend van maart t/m half november.
Fruitkwekerij de Stokhorst ligt in het dorpje Groessen. Theo en Anja Wolters telen hier met veel plezier fruit. De Stokhorst teelt zelf appels, peren, pruimen, kersen, rode bessen en super verse aardbeien. Nergens vind je zoveel verschillende rassen als bij de Stokhorst. Bij de deze fruitkwekerij kan je terecht voor 25 verschillende appelrassen. Zij telen traditionele rassen zoals de Elstar, Jonagold, Goudreinette, Pinova en Delcorf, maar leggen ook zeker de nadruk op nieuwe rassen met veel smaak zoals de Wellant. Daarnaast zetten wij ons in voor anti-allergie soorten en schurftresistente appels, op deze manier zetten wij een hele stap voorwaarts naar een toekomst bestendige fruitteelt.
Aan de Thematerweg nr 8 is het fruitteeltbedrijf Van Rossum gevestigd. Een echt familiebedrijf met een lange geschiedenis. Toon van Rossum bouwde er zo’n 70 jaar geleden zijn karakteristieke huis en bijbehorende schuur en begon er zijn boomgaard. Ongeveer 20 jaar later begon hij vanuit die schuur met de verkoop van fruit en aardappels aan consumenten.
Zijn zoon Nico met zijn vrouw Janny zetten het bedrijf voort. Nico doet de boomgaard en Janny beheert de winkel. Dat de spreekwoordelijke appel niet ver van de boom valt blijkt als hun zoon Tony ook in de maatschap stapt. De derde generatie Van Rossums bouwt letterlijk en figuurlijk aan de toekomst van het bedrijf. Tony bouwde een nieuwe winkel op het erf, de plattelandswinkel De Haarse Gaard. Met zijn vriendin Paulien runt hij de winkel. Op de geboortedag van opa Toon is deze nieuwe boerderijwinkel geopend op 1 mei 2014.
Op het Landgoed Hemmen in de Overbetuwe ligt de biologische tuinderij De Stroom.
In de bosrijke omgeving telen ze er op drie hectare lichte kleigrond een grote verscheidenheid aan groentes. De tuinderij werkt op biologische wijze.
In de lente begint men met raapsteel, sla, spinazie en bosuitjes. In de zomer volgen de bospeen, courgette, boontjes en suikermais, en tomaten, aubergines en paprika in de tunnelkas. De herfst is de tijd om knolselderij, wortels, bieten en kolen binnen te halen, en in de winter heeft men nog prei, veldsla, boerenkool en spruitjes op het land. Dit is maar een greep uit alle gewassen die we telen.
De meeste van onze producten vinden hun weg naar de klant in de vorm van groentepakketten. Daarnaast gaan er ook groentes naar winkels in de omgeving, zie de Verkooppunten.
Op vrijdagmiddag is er verkoop bij De Groentestek aan de Hemmensestraat 17.
Bij Sintjansheerd hebben zij zich ingeschreven als test-boerderij voor biologisch (dynamische) landbouw. Men kiest er voor een duurzame toekomst waar ruimte is voor activiteiten die gericht zijn op het in evenwicht brengen van natuur, samenleving en menselijk bewustzijn. Met een oude bakfiets als een groentekraampje staan ze langs de weg bij hun boerderij. Bij Sintjansheerd koopt u vanuit een biologische tuinwinkel. De paprika’s , snack-komkommers en courgettes worden goed verkocht. Daarnaast is het mogelijk om deel te nemen aan workshops en natuureducatie.
sinds 1999 bezig in de aardappels, groente en fruit. Vanaf 2000 gevestigd in Obdam Sjon Bats aardappelen, groenten en fruit
De Hondspol is een biodynamische zorgboerderij. De boeren, tuinder en cliënten (bij hen meewerkers genoemd) vormen een hecht team.
De meeste producten in de winkel zijn van de eigen boerderij. Je kunt met eigen ogen zien hoe de gewassen groeien en hoe de dieren leven. En als je er meer over wilt weten, kun je het zelf vragen aan de boer of tuinder.
De groenten worden ‘s ochtends geoogst en gaan direct naar het winkelschap. Het assortiment wisselt met de seizoenen. Van de lente tot en met de herfst hebben ze een ruime keuze bladgewassen, knolgewassen en vruchtgewassen. In de winter heeft men een klein aanbod van wintergewassen.
Het jaarrond verkopen ze zuivel en kaas uit eigen zuivelmakerij. De dagverse melk wordt zo min mogelijk bewerkt waardoor het vetgehalte en de smaak variëren met de seizoenen. In de koelkast krijgt hun melk een mooie roomkraag omdat het niet gehomogeniseerd is. Het aanbod bestaat uit melk, yoghurt, kwark, slagroom, zure room, karnemelk, boter en diverse soorten boerenkaas. Ben je een liefhebber van rauwe melk? Breng dan zelf een lege en schone fles mee van huis en tap een litertje af bij de melktank (op vrijdag en zaterdag).
Daarnaast verkoopt men verse eieren en vlees van rund, lam en varken. Zij hebben een eigen biologische slager die het vlees voor hen verwerkt en verpakt. Het vlees komt gevacumeerd en diepgevroren op de boerderij. Op vrijdag verkopen zee versgebakken brood van de Veldkeuken. Verder hebben ze regelmatig huisgemaakte pesto’s, hummus, diksap, sauzen en bouillon uit eigen boerderijkeuken.
Bio van Dijk in Schalkwijk is een echt familiebedrijf. 42 jaar geleden is het bedrijf opgericht en indertijd was de heer van Dijk één van de eerste biologische glastuinders. In 1996 heeft zoon Wilbert het bedrijf van zijn vader overgenomen en de vier dochters helpen ook mee!
Wilbert houdt van het boerenleven. “Het is mooi om alles van zaadje tot oogst te zien ontwikkelen”. Bio van Dijk teelt veel verschillende producten zoals tomaten, paprika’s, komkommers, aardbeien, appels, peren. Er worden ook kippen gehouden.
Alle producten vers vanuit eigen kassen, boomgaarden en kippenstal zijn te koop in de automaten – 24 uur per dag.
Geschiedenis melkveebedrijf Lazeroms Ossenblok
Jack Lazeroms is de zoon van Rien en Cor Lazeroms. Rien en Cor trouwden in 1963 en kregen ieder bij hun huwelijk vier koeien mee. Dat was de start van het melkveebedrijf. De dieren werden met de hand in de wei gemolken en het landwerk werd met een paard gedaan. Rien bouwde zelf een huis en een loods voor zijn bedrijf en in 1983 heeft hij samen met zijn zoons een nieuwe koeienstal gebouwd.
Zoon Jack en schoondochter Rosita zijn in 1996 getrouwd en hebben in 1997 het melkveebedrijf overgenomen. Hier wordt de melk geproduceerd waarvan op Kaasboerderij Ossenblok de lekkerste boerenkazen en zuivel wordt gemaakt.
Geschiedenis Kaasboerderij en Landwinkel Ossenblok
Rosita Lazeroms-Ossenblok is de dochter van Toon en Anny Ossenblok. Toon en Anny wonen en werken sinds 1973 op de kaasboerderij. Sinds 1980 maken ze zelf kaas van melk van eigen koeien. Dochter Rosita en schoonzoon Jack hebben in 2012 de kaasboerderij overgenomen en runnen nu dus zowel Kaasboerderij Ossenblok als Melkveebedrijf Lazeroms. Hun kinderen Tessa, Steffy, Thom en Thijs helpen inmiddels ook mee met allerlei hand- en spandiensten.
Het kleine winkeltje van de kaasboerderij is inmiddels een echte landwinkel geworden. Deze heeft in de loop van de jaren een uitgebreid assortiment gekregen met vele soorten kazen, zuivel, vlees en allerlei boerendelicatessen.
U vindt aan de Bredasebaan 88 in Sprundel een zelfbedieningautomaat deze is zeven dagen in de week open en dat gedurende de gehele dag.