Zien hoe groenten, bloemen en kruiden worden geteeld, zélf oogsten en een praatje maken met de tuinder? Voel je van harte welkom op De Proeftuin van Linschoten. Een ecologische tuinderij waar, in de mooie omlijsting van landgoed Linschoten, seizoensgroente worden geteeld zónder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Tot ziens op De Proeftuin! De ingang is te vinden aan de Noord Linschoterdijk, naast de boerderij op nummer 26.
Assortiment: Andijvie
Streekwinkel Wilgenhart biedt enorm veel keuze in (lokale) streekproducten van eigen en omliggende boerderijen. Ook is het mogelijk online te bestellen en af te halen. Onderbreek jouw fietstocht voor een stop bij het terras van de winkel. Met uitzicht op de weilanden geniet je er van koffie, thee, fris, ijs of gebak uit eigen keuken! En vergeet niet een rondje te maken langs de boerderijdieren en alpaca’s!
Welkom bij de gezondste groente- en fruitwinkel van Nederland.
We weten als geen ander waar we over praten als het om de beste kwaliteit en versheid gaat van onze producten. Jaar in jaar uit verkopen we de lekkerste groente, fruit en zuidvruchten in onze winkels. En dat al meer dan 30 jaar. Vanuit onze eigen groothandel kunnen we rechtstreeks producten inkopen en uitleveren. Snel schakelen bevordert de versheid. Zo halen we het citrusfruit meestal bij teler José uit Valencia en de kokosnoten bij boer Michel uit Ivoorkust. Maar bij voorkeur halen we de producten uit ons eigen vertrouwde Nederland. Want hier hebben we de lekkerste appels, peren die meestal uit de Betuwe komen.
Eet u graag vers, duurzaam en direct van het land?
Dan bent u bij Stadsoogst Harderwijk aan het goede adres! Op hun tuinderij, aan de rand van de wijk Drielanden te Harderwijk, verbouwen en verkopen ze een groot assortiment groenten, aardappelen, fruit en kruiden en bloemen. Ze nemen u mee door de seizoenen met elke week bekende maar ook verrassende producten.
De scharreleieren komen van hun eigen kippen. De groente, fruit, kaas, noten, zuidvruchten, chocolade, streekproducten en kippenvlees kopen zij rechtstreeks bij leveranciers en/of boeren uit de buurt. Diverse salades en maaltijden bereiden ze dagelijks in eigen keuken.
Aan de Lekdijk 41 te Tienhoven vindt u naast de bed- en breakfastlocatie het Uilennest ook een verkooppunt voor groente en pompoenen.
Aan de Thematerweg nr 8 is het fruitteeltbedrijf Van Rossum gevestigd. Een echt familiebedrijf met een lange geschiedenis. Toon van Rossum bouwde er zo’n 70 jaar geleden zijn karakteristieke huis en bijbehorende schuur en begon er zijn boomgaard. Ongeveer 20 jaar later begon hij vanuit die schuur met de verkoop van fruit en aardappels aan consumenten.
Zijn zoon Nico met zijn vrouw Janny zetten het bedrijf voort. Nico doet de boomgaard en Janny beheert de winkel. Dat de spreekwoordelijke appel niet ver van de boom valt blijkt als hun zoon Tony ook in de maatschap stapt. De derde generatie Van Rossums bouwt letterlijk en figuurlijk aan de toekomst van het bedrijf. Tony bouwde een nieuwe winkel op het erf, de plattelandswinkel De Haarse Gaard. Met zijn vriendin Paulien runt hij de winkel. Op de geboortedag van opa Toon is deze nieuwe boerderijwinkel geopend op 1 mei 2014.
Aan de Hoefje 25, te Nieuwe Niedorp, wapperen de vlaggen aan het stalletje van Jan en Trudy Koster. Bij hun huis staat een kar met onbespoten groente. Jan verbouwt het in de tuin van de buren en op zijn moestuin. Een vriendelijk gesprek met de stalletjeshouder geeft de indruk dat hij serieus aan het ’tuinen’ is. Behalve van de slak, daar houdt hij niet van. Fiets er eens langs en kijk wat Jan er te koop heeft. Het zijn seizoengebonden groente. Dus in de wintermaanden is er niets. Betalen doe je in de brievenbus van hun huis.
Groenten uit biologische moestuin
Ben je op zoek naar heerlijke onbespoten groenten uit eigen moestuin? Bij Cor en Gery van Amerongen uit Cothen ben je dan aan het juiste adres. In hun eigen biologische groentetuin verbouwen zij heerlijke Hollandse groenten. Je koopt er onder andere heerlijke: komkommer, boerenkool, sla (in vele varianten), rode bieten, snijbonen en de specialiteit is: de sperziebonen. Deze zijn zeer gewild in de regio. Naast de “gewone” groenten verbouwen zij ook nog zogenaamde “vergeten groenten” zoals onder andere groenlof, snijbiet en pastinaak. Sommige van deze groenten zijn zelfs niet of nauwelijks nog in de winkel te krijgen! De groenten worden geoogst terwijl u wacht!
Bovenstaande groenten zijn slechts een deel van wat zij in hun moestuin verbouwen. Elke week kan het anders zijn. Indien voorradig kun je hier ook krielkipeitjes kopen.
Dahlia pluktuin
Mooie kleurige Dahlia’s vind je ook in de tuin in Cothen. De Dahlia is een mooie zomerbloeier die je zelf in deze pluktuin kunt plukken. Vanaf juli staat de Dahlia volop in bloei en kun je langskomen en kan deze door jou zelf geplukt worden.
De Hondspol is een biodynamische zorgboerderij. De boeren, tuinder en cliënten (bij hen meewerkers genoemd) vormen een hecht team.
De meeste producten in de winkel zijn van de eigen boerderij. Je kunt met eigen ogen zien hoe de gewassen groeien en hoe de dieren leven. En als je er meer over wilt weten, kun je het zelf vragen aan de boer of tuinder.
De groenten worden ‘s ochtends geoogst en gaan direct naar het winkelschap. Het assortiment wisselt met de seizoenen. Van de lente tot en met de herfst hebben ze een ruime keuze bladgewassen, knolgewassen en vruchtgewassen. In de winter heeft men een klein aanbod van wintergewassen.
Het jaarrond verkopen ze zuivel en kaas uit eigen zuivelmakerij. De dagverse melk wordt zo min mogelijk bewerkt waardoor het vetgehalte en de smaak variëren met de seizoenen. In de koelkast krijgt hun melk een mooie roomkraag omdat het niet gehomogeniseerd is. Het aanbod bestaat uit melk, yoghurt, kwark, slagroom, zure room, karnemelk, boter en diverse soorten boerenkaas. Ben je een liefhebber van rauwe melk? Breng dan zelf een lege en schone fles mee van huis en tap een litertje af bij de melktank (op vrijdag en zaterdag).
Daarnaast verkoopt men verse eieren en vlees van rund, lam en varken. Zij hebben een eigen biologische slager die het vlees voor hen verwerkt en verpakt. Het vlees komt gevacumeerd en diepgevroren op de boerderij. Op vrijdag verkopen zee versgebakken brood van de Veldkeuken. Verder hebben ze regelmatig huisgemaakte pesto’s, hummus, diksap, sauzen en bouillon uit eigen boerderijkeuken.