Het landbouwbedrijf Mildershoof is gelegen in Midden- Limburg nabij het prachtige natuurgebied Sarsven en de Banen. Het gras en de mais uit deze streek is de basis voor hun koeien. De melk van hun koeien is het belangrijkste product dat zij op hun bedrijf produceren. Van deze melk maken zij de ‘hieërlikste’ ambachtelijke kazen. In de moderne kaasopslag kan de kaas perfect rijpen en op smaak komen.
Naast het melken van de koeien en het bereiden van de kaas, bieden zij ook een ruim assortiment aan van hun eigen rundvlees. Dit vlees is afkomstig van eigen kalveren die zijn groot gebracht in de strostallen van Mildershoof.
Daarnaast hopen zij in de toekomst ons assortiment te kunnen uitbreiden met o.a. groenten en fruit.
In deze boerderijwinkel verkopen ze verse scharreleieren, diverse soorten vruchtensappen, muesli’s, jam, bier, dessertsaus, kaas, worst en boerenroomboter.
Ook uit de diepvries: soepkippen, kippenbouillon, lamsburgers, rundergehakt, hamburgers.
Wilma’s erf is onderdeel van het biologisch dynamisch melkveebedrijf van Wilma en Berend Steenbergen. Op hun bedrijf wordt geen kunstmest gebruikt en ook geen bestrijdingsmiddelen. Op hun graslanden wordt rekening gehouden met de weidevogels. Zij doen dit door te zorgen voor een variatie in plantengroei. Er groeit namelijk niet alleen gras maar ook bloemen en kruiden.
De plaatsen waar vogels broeden worden met rust gelaten, en op verschillende plaatsen zorgen zij voor plas-dras situaties op het grasland. Deze plas-dras gebieden worden veel gebruikt door vogels met kuikens, om eten te zoeken.
Wilma’s erf is lid van weidevogelbeheer en zij zijn lid van het weide vogel netwerk van de Vogelbescherming.
Op het bedrijf van Wilma en Berend houdt men ongeveer 85 melkkoeien met bijbehorend jongvee. Al hun dieren gaan zoveel mogelijk de wei in, meestal vanaf 15 april tot eind november. In de wintermaanden zijn ze in de stallen, dit zijn zogenaamde potstallen. De ligruimte wordt dagelijks ingestrooid met stro. De dieren hebben op die manier een heerlijk zacht en ruim ligbed. Als de stallen worden uitgemest komt deze mest weer op het land, waar het zorgt voor een gezonde bodem waar gezond gras op groeit. Op die manier houden zij hun dieren gezond, zodat er geen antibiotica nodig is.
Voor het assortiment dat zij verkopen, kijk ook even op hun website.
Op dit melkveebedrijf kunt u dagelijks verse melk tappen. Tevens zijn er verse zuivelproducten zoals yoghurt, vruchtenyoghurt, diverse soorten vla en hangop te koop. Op kleinschalige wijze worden deze producten gemaakt.
Puur, vol en romig van smaak.
In het melkhuisje kunt u verse rauwe onbewerkte melk tappen uit de melktap. Onze melk, die direct uit de melktap komt, is melk waar niets is uitgehaald of is ingestopt. Puur natuur!
Rozemarijn en Thijm is de speciaalzaak voor innerlijke en uiterlijke gezondheid. Zij staan voor gezondheidswinkels met een passie voor natuurproducten. Voor iedereen die, in elke fase van het leven, wel wat extra aanvulling kan gebruiken!
In de zomermaanden is in Terschuur de winkel geopend van de Aardbeientuin ’t Morgenrood. Naast verse aardbeien, zijn er sappen, jammen, hangop, eieren en nog veel meer beschikbaar!
Molen De Walvisch (1794) dankt zijn naam aan de via de tegenover gelegen Walvischstraat aan de Groenlandse walvisvaart waar ook Schiedamse vissers bij betrokken waren. In die jaren groeit het afzetgebied voor de moutwijn en de jenever. Vandaar dat er behoefte is om een nieuwe molen te bouwen. In de loop van de jaren is De Walvisch regelmatig door storm geteisterd. Zo verliest de molen op Goede Vrijdag van het jaar 1900 een stuk binnenroe. Acht maanden heeft het geduurd voordat een nieuwe roe op de plaats van de oude kan worden gestoken. In de tussentijd is het malen gewoon doorgegaan! Enige jaren later verliest de molen opnieuw een binnenroe en blijft een aantal jaren werkeloos zo staan. In 1928 wordt de molen overgedragen aan Vereniging De Hollandsche Molen.
Molen de Walvisch heeft ook een molenwinkel. In de winkel verkoopt men bakartikelen, zie hiervoor bij het assortiment dat is uitgewerkt.
Ruim 30 jaar geleden is de familie van Leeuwen begonnen met kaasmaken. De kaas en enkele aanverwante artikelen worden in de vroegere stal verkocht. Er is begonnen met een tafel met daarop een kaasplank en kaasmes.
In afgelopen jaren zijn ze uitgegroeid met een uitgebreid kaasassortiment en daarnaast veel streekproducten, cadeauartikelen, zuivel en vlees. En in het weekend vers brood.
In 2005 is de kaasboerderij verder gegaan als Kaasboerderij Van Leeuwen-van Doesburg. Dirk en Ria van Doesburg zijn het bedrijf komen versterken en wonen op de boerderij
In januari 2020 is het bedrijf definitief overgenomen door Dirk en Ria van Doesburg. De naam van het bedrijf is hetzelfde gebleven.
Wim en Gerrie Luemes uit Ulft en hebben samen met hun kinderen en verdere familieleden een akkerbouwbedrijf met poot- en consumptieaardappelen. Daarnaast telen zij in de zomer aardbeien die ook in hun Landwinkel worden verkocht.
In 1985 hebben zij het melkveebedrijf van vader Jan overgenomen en zijn begonnen met akkerbouw en volle groenteteelt. Na een paar jaar is het melkvee en de volle groenteteelt afgestoten en hebben zij zich gespecialiseerd in de aardappelen en aardbeien. Toen ook zijn ze begonnen met de verkoop in een hoekje op de ‘deel’ (het achterhuis van onze boerderij).
Sinds oktober 2009 hebben zij zich aangesloten bij de coöperatie Landwinkel. Hierdoor werd het assortiment nog meer uitgebreid. In 2014 hebben is de ‘deel’ groots verbouwd tot wat het nu is: een boerderijwinkel met verschillende streek- en ambachtelijke producten, aardappelen (grotendeels eigen teelt), groente en fruit, noten, verse vrij uitloop eieren, ekologisch vlees (diepvries) van de Laan van Wisch, scharrelkip van Kemperkip, boeren ijs en verse boerenzuivel en -kaas. Voor een uitgebreide productbeschrijving zie de producten pagina.
U ben van harte welkom om eens rond te kijken in de Landwinkel Luemes!.
Vlakbij Deventer en Zutphen is het fraaie en landelijke dorpje Harfsen gelegen, waar u Landwinkel De Winde van de familie Zoetbrood vindt. De gezellige Landwinkel is ingericht in de geheel gerestaureerde deel van boerderij “de Braakhekke“, waar u ook de bloembinderij van Janneke vindt. Naast de Landwinkel vindt u de mosterdmakerij van de familie, waar u een kijkje mag nemen als er mosterd gemaakt wordt.
De Braakhekke mosterd
De Braakhekke mosterd, genoemd naar de naam van de boerderij, is verkrijgbaar in verschillende smaken in potjes van 45 – 100 – 175 – 250 gram, maar voor de échte liefhebbers ook in gootverpakking van 750 gram tot 3 kilogram. Wilt u een keer iets anders proberen? Proef dan in de Landwinkel de Braakhekke mosterdmayo eens – verkrijgbaar in de smaken honing-dille en knoflook en truffel!
Heerlijk wandelen en daarna even ‘uutblaozen’ in het Uutblaoshuuske.
Landwinkel Braakhekke is het opstappunt van een aantal prachtige wandel- en fietsroutes die u langs de mooiste plekjes van de regio voeren! Na een tocht is het heerlijk uitrusten op het terrasje voor de sfeervolle Steltenberg tegenover de Landwinkel: het Uutblaoshuuske. U kunt zelf een lekkere kom koffie of thee, een glaasje fris of een ambachtelijk bereid boerenijsje kopen. Wilt u er wat lekkers bij, dan vindt u vanzelfsprekend allerlei ambachtelijke heerlijkheden in de Landwinkel!
Op vakantie bij de boer!
Ook voor vakanties kunt u bij familie Zoetbrood terecht – tegen de rand van het bos, achter de statige rietgedekte boerderij is namelijk een verzorgde boerderijcamping ingericht. Geniet van het fraaie uitzicht over bos en weilanden de geluiden van de natuur! Tegen de avond kunt reeën, uilen vossen en dassen spotten. Dames opgelet… er komen met regelmaat ooievaars aanvliegen…
Kom kijken! Kom proeven! Kom winkelen op de boerderij!
.