Welkom op de site van de Nieuwe Molen. De Nieuwe Molen maalt nog steeds met windkracht graan voor menselijke en dierlijke consumptie. Bakker Joop ten Veen uit Bennekom neemt zijn grondstoffen ook af bij de molen. De Nieuwe Molen is een ronde stenen stellingmolen en dateert van 1911. Reeds eerder stond pp ongeveer dezelfde plaats een standerdmolen met dezelfde naam. Die molen dateerde ongeveer uit 1623. De molen is in handen van stichting Utrechts Landschap in De Bilt. Het bestuur van deze stichting beheert De Nieuwe Molen.
Bij de molen kunt u terecht voor ambachtelijk gemalen producten zoals diverse meelsoorten, bakmixen, kruiden en ontbijtgranen en molensouvenirs.
De molen is een bezienswaardigheid en zeker het bekijken waard.
Welkom op de site van de Korenmolen De Windotter. De Windotter is een ronde stenen wal- en stellingmolen in IJsselstein. Achter de molen vind je de molenwinkel. Een bezoekje is zeer de moeite waard. Met een uitgebreid assortiment is de winkel een feest voor iedereen die graag zelf wil bakken. Naast de maalproducten van de molen vind je er vele soorten meelproducten en bakbenodigdheden, ook voor mensen met een allergie. Tevens kunt u hier terecht voor originele cadeaus, kerstpakketten en bijzondere molenproducten, zoals de prachtige en smaakvolle bieren van de Windotter.
De molen is een bezienswaardigheid en zeker het bekijken waard. Je kunt er terecht op woensdag, vrijdag en zaterdag. In verband met corona alleen te betalen met PIN.
Naast de molen bevind zich een theekoepel. Deze is voor verschillende doeleinden te huur waarbij eventueel koffie, thee, gebak, koude dranken, ontbijt, lunch of high tea met zelfgebakken molen producten aangevuld met lekkernijen uit IJsselsteinse speciaalzaken geserveerd wordt. Voor meer informatie klik hier.
Graanmolen Rijn en Weert staat aan de rand van het Brinkdorp Werkhoven
Deze graanmolen dateert uit ca. 1395 en stond oorspronkelijk nabij kasteel Beverweerd. In 1882 werd deze molen afgebroken waarna de herbouw van de huidige molen plaatsvond. Toen windbemaling uit de gratie raakte, verwijderde men de wieken en vervolgens de kap. De restanten van de molen dienden tijdens de 2e Wereldoorlog nog als uitkijkpost voor de Duitsers.
De ommekeer kwam in de jaren ’80. Het was nota bene Prins Carnaval die proclameerde dat de molen gerestaureerd moest worden! De restauratie kwam er, en in 1994 werd de molen feestelijk heropend. Het kreeg toen zijn huidige naam, Rijn en Weert, wat verwijst naar de Kromme Rijn en kasteel Beverweerd.
De molen levert koren aan natuurwinkels een particulieren. Op vrijdagmiddag en zaterdag is de molen in gebruik door een van de vrijwillige molenaars.
Aan de Diepenheimseweg 23 in Neede vinden we een bijzondere molen die nog steeds in werking is. Verschillende soorten meel en honing worden er op zaterdag verkocht. Op aanvraag is er ook een rondleiding aan te vragen.