Molen De Walvisch (1794) dankt zijn naam aan de via de tegenover gelegen Walvischstraat aan de Groenlandse walvisvaart waar ook Schiedamse vissers bij betrokken waren. In die jaren groeit het afzetgebied voor de moutwijn en de jenever. Vandaar dat er behoefte is om een nieuwe molen te bouwen. In de loop van de jaren is De Walvisch regelmatig door storm geteisterd. Zo verliest de molen op Goede Vrijdag van het jaar 1900 een stuk binnenroe. Acht maanden heeft het geduurd voordat een nieuwe roe op de plaats van de oude kan worden gestoken. In de tussentijd is het malen gewoon doorgegaan! Enige jaren later verliest de molen opnieuw een binnenroe en blijft een aantal jaren werkeloos zo staan. In 1928 wordt de molen overgedragen aan Vereniging De Hollandsche Molen.
Molen de Walvisch heeft ook een molenwinkel. In de winkel verkoopt men bakartikelen, zie hiervoor bij het assortiment dat is uitgewerkt.
Welkom op de site van de Kerkhovense Molen
De Kerkhovense molen is in Oisterwijk de laatst overgebleven molen. De geschiedenis ervan begint in de 14de eeuw en de bedrijfsfunctie eindigt vlak na de Tweede Wereldoorlog. De molen draait dus al zes eeuwen lang. Naar de graadmeter van de huidige tijd gerekend is dat onvoorstelbaar lang. In al die eeuwen is er aan de techniek van het maalproces niet veel veranderd: De zware, langzaam draaiende molenstenen zijn tot het laatst het hart blijven vormen van het bedrijf. En metersgrote kamwielen, volledig van hout, zorgen steeds voor het in beweging zetten daarvan.
Onze korenmolen maalt natuurlijk niet zomaar. De meelproducten zijn te koop. de producten zijn prima geschikt om thuis te gebruiken: voor de broodbakmachine bijvoorbeeld, maar ook voor andere bak toepassingen. Daarvoor hebben ze grondstoffen, kant-en-klaar mixen, toebehoren, maar ook goede raad en recepten. In de nabije toekomst zal het assortiment verder worden uitgebreid. Bij de Kerkhovense molen zorgt men voor vriendelijke prijzen, maar ook zij ontkomen niet aan de stijgende inkoopprijs van de granen. Naast de vele meelproducten zijn er in de winkel diverse bakproducten te koop. Een aanrader dus!!
Bij de Emmamolen vind je de beste streekproducten en ambachtelijke broden
In de winkel van de Emmamolen vind je de allerlekkerste streekproducten zoals: biologische jam, siroop, honing en versgebakken lekkernijen. Hier koop je de welbekende speculaasjes, vers speltbrood gemaakt van hun eigen meel en de beste oergranen. De producten worden verbouwd in de Nieuwkuijkse polder en gemalen in de Emmamolen.
Naast de winkel zijn zij ook een zorgmolen.
Niet alleen de producten, ook de medewerkers van Bakhuys Emma zijn bijzonder. Vanuit hun achtergrond in de zorg begeleiden Petra en Kees van Buul en Jordy Ottema diverse medewerkers van de dagbesteding. Kanjers die als geen ander onze smakelijke producten bakken, inpakken en promoten. Kort gezegd een prima combinatie.
Verse groenten en fruit worden weer steeds belangrijker in ons menu. Weten wat je eet en waar het vandaan komt. Wij halen veel van onze producten bij lokale telers in West-Brabant. Zo kennen we de herkomst, zijn ze supervers en proberen we het eten met de seizoenen te stimuleren. Want waarom zou je producten van ver halen als er binnen een straal van 30 kilometer zoveel mooie en lekkere producten te vinden zijn?
’t Schuurtje is een plattelandswinkel in het buitengebied van Lunteren.Ons assortiment bestaat vooral uit ambachtelijke producten, zoals oma ze vroeger al bereidde.
De winkel heeft dan ook een nostalgische uitstraling. Ze werken er veel met riet en natuurlijke producten en zijn gespecialiseerd in het maken van cadeaumanden of relatiegeschenken. Ze stellen die samen met de klant samenstellen of kant en klaar aanbieden.
Van old look dienblad tot picknickmand, uienmand of rotan schaal…alles is mogelijk.
Daarnaast bakken ze echte ouderwetse oma’s appeltaart, gevuld met goudrenetten en rozijnen. Je kunt er ook kiezen voor een Valks hompie, het ouderwetse appelplaatkoek.
Elke vrijdag en zaterdag staat het appelgebak vers in de winkel en op alle andere dagen is het te bestellen.
Naast alle producten die men in de winkel verkoopt, levert men u ook elke dag verse groenten en fruit en veel soorten aardappelen. Ze doen vooral ook veel aan fruitkistverkoop. Dat is veel voordeliger! Daarnaast verbouwt men ook veel zacht fruit (aardbeien, frambozen, bessen, blauwe bessen, bramen) en verwerken dat naast de verkoop ook veel in jams of sappen.
In de zomermaanden verkopen ze veel groenteplanten en zomerperkgoed, naast de zomer- en winterviolen.
De Drie Lelies is een korenmolen, gebouwd in 1767 en is altijd bestemd geweest voor het malen van graan tot meel. Om dit maalproces te voltrekken beschikt de molen over een koppel maalstenen. Van origine lagen er drie koppels maalstenen in de molen, maar halverwege de 20e eeuw zijn er hiervan twee naar de naastgelegen maalderij verhuist, om vervolgens op een dieselmotor door te malen.
De verschillende granen die gemalen worden komen voor een groot deel uit de nabije omgeving en worden ook weer verwerkt door afnemers in de directe omgeving. Zo ontstaat er een mooi stukje lokale economie en daar wordt bij ons erg naar gestreefd.
Onze meelproducten zijn veelal op zaterdag op de molen verkrijgbaar. Als de molen open is, kan men dat vaak herkennen aan het feit dat hij draait.
In 1975 is de molen uitwendig gerestaureerd. De wieken konden weer draaien, maar het binnenwerk was nog niet hersteld.
Sinds 2 december 1997 is Stichting Molen De Krijgsman eigenaar van de molen. Deze Stichting heeft zich tot doel gesteld de molen geheel te restaureren en weer op de wind te laten malen. Dit is gelukt! Sinds molendag 2003 maalt molen de Krijgsman weer op de wind en zijn vrijwilligers iedere woensdag hard aan het werk om de molen te onderhouden.
In winkel van de molen worden diverse soorten brood, gebak en koek en meelproducten verkocht.
Meel en bloem. Je kunt het zo gek niet bedenken of men heeft het. Kijk bij het assortiment wat men verkoopt. Molens moeten intact blijven.
Heel veel soorten meel, bakprodukten, noten, sappen, gedroogde vruchten. Voor uitgebreide informatie: zie website.