Deze prachtige molen ligt aan de dijk tussen Zwingelspaan en Fijnaart in het buurtschap Oudemolen. De molen is in 1845 gebouwd en in 1849 brandde deze geheel uit. De molen werd in 1850 weer herbouwd. Verder leert de geschiedenis dat in de jaren ’60 restauratiepogingen mislukten en er zelfs een sloopvergunning werd afgegeven.
Van die sloop is het – gelukkig – nooit gekomen maar wel is de molen in 1967 “onttakeld”. Daarbij verdwenen niet alleen stelling en wieken, maar ook onderdelen uit het “binnenwerk”.

De laatste particuliere eigenaren kochten in 1993 het molenaarshuis inclusief molenromp van de fam. De Lint.
Met behulp van diverse instanties, is na een verzoek daartoe, de molen in 1996 aangewezen als Rijksmonument.
Stichting “De oude molen” is op 17 juli 2000 opgericht met als doel eerst de restauratie en vervolgens het beheer van de korenmolen van Oudemolen (NB) op zich te nemen.  In 2001 is men gestart met de restauratie die eind 2008 is voltooid.
Tegenwoordig draait de molen meerdere keren per week en wordt er ook regelmatig (biologisch) graan gemalen.  Ook zijn er regelmatig activiteiten in en rond de molen.

Deze prachtige molen ligt aan de Ruigenhilse polderfietsroute die in zomer van 2020 door VVVMoerdijk in samenwerking met voorfietser Petra Wevers is ontwikkeld.

Molen De Walvisch (1794) dankt zijn naam aan de via de tegenover gelegen Walvischstraat aan de Groenlandse walvisvaart waar ook Schiedamse vissers bij betrokken waren. In die jaren groeit het afzetgebied voor de moutwijn en de jenever. Vandaar dat er behoefte is om een nieuwe molen te bouwen. In de loop van de jaren is De Walvisch regelmatig door storm geteisterd. Zo verliest de molen op Goede Vrijdag van het jaar 1900 een stuk binnenroe. Acht maanden heeft het geduurd voordat een nieuwe roe op de plaats van de oude kan worden gestoken. In de tussentijd is het malen gewoon doorgegaan! Enige jaren later verliest de molen opnieuw een binnenroe en blijft een aantal jaren werkeloos zo staan. In 1928 wordt de molen overgedragen aan Vereniging De Hollandsche Molen.

Molen de Walvisch heeft ook een molenwinkel. In de winkel verkoopt men bakartikelen, zie hiervoor bij het assortiment dat is uitgewerkt.

Mulder Pot – Kropswolde is een modern molenbedrijf in Groningen waar op ambachtelijke wijze met molenstenen gemalen wordt. Het proces is gekoppeld aan een moderne geautomatiseerde productielijn. Voor de granen wordt zoveel mogelijk een beroep gedaan op boerenbedrijven uit de regio. In de (web)molenwinkel van Mulder Pot – Kropswolde vindt u een uitgebreid assortiment voor de thuisbakker. De producten zijn in de Molenwinkel en webwinkel te koop.

’t Schuurtje is een plattelandswinkel in het buitengebied van Lunteren.Ons assortiment bestaat vooral uit ambachtelijke producten, zoals oma ze vroeger al bereidde.

De winkel heeft dan ook een nostalgische uitstraling. Ze werken er veel met riet en natuurlijke producten en zijn gespecialiseerd in het maken van cadeaumanden of relatiegeschenken. Ze stellen die samen met de klant samenstellen of kant en klaar aanbieden.
Van old look dienblad tot picknickmand, uienmand of rotan schaal…alles is mogelijk.

Daarnaast bakken ze echte ouderwetse oma’s appeltaart, gevuld met goudrenetten en rozijnen. Je kunt er ook kiezen voor een Valks hompie, het ouderwetse appelplaatkoek.

Elke vrijdag en zaterdag staat het appelgebak vers in de winkel en op alle andere dagen is het te bestellen.

Naast alle producten die men in de winkel verkoopt, levert men u ook elke dag verse groenten en fruit en veel soorten aardappelen. Ze doen vooral ook veel aan fruitkistverkoop. Dat is veel voordeliger! Daarnaast verbouwt men ook veel zacht fruit (aardbeien, frambozen, bessen, blauwe bessen, bramen) en verwerken dat naast de verkoop ook veel in jams of sappen.

In de zomermaanden verkopen ze veel groenteplanten en zomerperkgoed, naast de zomer- en winterviolen.

Puur en (h)eerlijk! Dat zijn de streekproducten van Landwinkel, stuk voor stuk. Of het nu gaat om Boerenkaas, appeltappen (fruitsappen), scharrelroom, vruchtenjams of streekproducten.