Molen De Walvisch (1794) dankt zijn naam aan de via de tegenover gelegen Walvischstraat aan de Groenlandse walvisvaart waar ook Schiedamse vissers bij betrokken waren. In die jaren groeit het afzetgebied voor de moutwijn en de jenever. Vandaar dat er behoefte is om een nieuwe molen te bouwen. In de loop van de jaren is De Walvisch regelmatig door storm geteisterd. Zo verliest de molen op Goede Vrijdag van het jaar 1900 een stuk binnenroe. Acht maanden heeft het geduurd voordat een nieuwe roe op de plaats van de oude kan worden gestoken. In de tussentijd is het malen gewoon doorgegaan! Enige jaren later verliest de molen opnieuw een binnenroe en blijft een aantal jaren werkeloos zo staan. In 1928 wordt de molen overgedragen aan Vereniging De Hollandsche Molen.
Molen de Walvisch heeft ook een molenwinkel. In de winkel verkoopt men bakartikelen, zie hiervoor bij het assortiment dat is uitgewerkt.
Welkom op de site van de Kerkhovense Molen
De Kerkhovense molen is in Oisterwijk de laatst overgebleven molen. De geschiedenis ervan begint in de 14de eeuw en de bedrijfsfunctie eindigt vlak na de Tweede Wereldoorlog. De molen draait dus al zes eeuwen lang. Naar de graadmeter van de huidige tijd gerekend is dat onvoorstelbaar lang. In al die eeuwen is er aan de techniek van het maalproces niet veel veranderd: De zware, langzaam draaiende molenstenen zijn tot het laatst het hart blijven vormen van het bedrijf. En metersgrote kamwielen, volledig van hout, zorgen steeds voor het in beweging zetten daarvan.
Onze korenmolen maalt natuurlijk niet zomaar. De meelproducten zijn te koop. de producten zijn prima geschikt om thuis te gebruiken: voor de broodbakmachine bijvoorbeeld, maar ook voor andere bak toepassingen. Daarvoor hebben ze grondstoffen, kant-en-klaar mixen, toebehoren, maar ook goede raad en recepten. In de nabije toekomst zal het assortiment verder worden uitgebreid. Bij de Kerkhovense molen zorgt men voor vriendelijke prijzen, maar ook zij ontkomen niet aan de stijgende inkoopprijs van de granen. Naast de vele meelproducten zijn er in de winkel diverse bakproducten te koop. Een aanrader dus!!
De Drie Lelies is een korenmolen, gebouwd in 1767 en is altijd bestemd geweest voor het malen van graan tot meel. Om dit maalproces te voltrekken beschikt de molen over een koppel maalstenen. Van origine lagen er drie koppels maalstenen in de molen, maar halverwege de 20e eeuw zijn er hiervan twee naar de naastgelegen maalderij verhuist, om vervolgens op een dieselmotor door te malen.
De verschillende granen die gemalen worden komen voor een groot deel uit de nabije omgeving en worden ook weer verwerkt door afnemers in de directe omgeving. Zo ontstaat er een mooi stukje lokale economie en daar wordt bij ons erg naar gestreefd.
Onze meelproducten zijn veelal op zaterdag op de molen verkrijgbaar. Als de molen open is, kan men dat vaak herkennen aan het feit dat hij draait.