Molen de Doornboom is een werkende windkorenmolen. Naast tarwe en rogge wordt ook Hilverspelt gemalen. Dit gewas wordt geteeld in de omgeving van Hilvarenbeek. Ook malen wij Grutjes rogge dat door de gelijknamige boerderij in ons dorp wordt verbouwd. De Hoevens in Alphen levert jaarlijks Sint Jansrogge.
Het spelt, de tarwe en de rogge worden verwerkt tot heerlijke streekproducten die te koop zijn bij de bakkers in de gemeente.
Wil je zelf bakken? Kom dan eens langs voor vers volkorenmeel. Ook hun pannenkoekenmix is zeker het proberen waard!
Deze prachtige molen ligt aan de dijk tussen Zwingelspaan en Fijnaart in het buurtschap Oudemolen. De molen is in 1845 gebouwd en in 1849 brandde deze geheel uit. De molen werd in 1850 weer herbouwd. Verder leert de geschiedenis dat in de jaren ’60 restauratiepogingen mislukten en er zelfs een sloopvergunning werd afgegeven.
Van die sloop is het – gelukkig – nooit gekomen maar wel is de molen in 1967 “onttakeld”. Daarbij verdwenen niet alleen stelling en wieken, maar ook onderdelen uit het “binnenwerk”.
De laatste particuliere eigenaren kochten in 1993 het molenaarshuis inclusief molenromp van de fam. De Lint.
Met behulp van diverse instanties, is na een verzoek daartoe, de molen in 1996 aangewezen als Rijksmonument.
Stichting “De oude molen” is op 17 juli 2000 opgericht met als doel eerst de restauratie en vervolgens het beheer van de korenmolen van Oudemolen (NB) op zich te nemen. In 2001 is men gestart met de restauratie die eind 2008 is voltooid.
Tegenwoordig draait de molen meerdere keren per week en wordt er ook regelmatig (biologisch) graan gemalen. Ook zijn er regelmatig activiteiten in en rond de molen.
Deze prachtige molen ligt aan de Ruigenhilse polderfietsroute die in zomer van 2020 door VVVMoerdijk in samenwerking met voorfietser Petra Wevers is ontwikkeld.
Welkom op de site van de Nieuwe Molen. De Nieuwe Molen maalt nog steeds met windkracht graan voor menselijke en dierlijke consumptie. Bakker Joop ten Veen uit Bennekom neemt zijn grondstoffen ook af bij de molen. De Nieuwe Molen is een ronde stenen stellingmolen en dateert van 1911. Reeds eerder stond pp ongeveer dezelfde plaats een standerdmolen met dezelfde naam. Die molen dateerde ongeveer uit 1623. De molen is in handen van stichting Utrechts Landschap in De Bilt. Het bestuur van deze stichting beheert De Nieuwe Molen.
Bij de molen kunt u terecht voor ambachtelijk gemalen producten zoals diverse meelsoorten, bakmixen, kruiden en ontbijtgranen en molensouvenirs.
De molen is een bezienswaardigheid en zeker het bekijken waard.
Welkom op de site van de Korenmolen De Windotter. De Windotter is een ronde stenen wal- en stellingmolen in IJsselstein. Achter de molen vind je de molenwinkel. Een bezoekje is zeer de moeite waard. Met een uitgebreid assortiment is de winkel een feest voor iedereen die graag zelf wil bakken. Naast de maalproducten van de molen vind je er vele soorten meelproducten en bakbenodigdheden, ook voor mensen met een allergie. Tevens kunt u hier terecht voor originele cadeaus, kerstpakketten en bijzondere molenproducten, zoals de prachtige en smaakvolle bieren van de Windotter.
De molen is een bezienswaardigheid en zeker het bekijken waard. Je kunt er terecht op woensdag, vrijdag en zaterdag. In verband met corona alleen te betalen met PIN.
Naast de molen bevind zich een theekoepel. Deze is voor verschillende doeleinden te huur waarbij eventueel koffie, thee, gebak, koude dranken, ontbijt, lunch of high tea met zelfgebakken molen producten aangevuld met lekkernijen uit IJsselsteinse speciaalzaken geserveerd wordt. Voor meer informatie klik hier.
Aan de Diepenheimseweg 23 in Neede vinden we een bijzondere molen die nog steeds in werking is. Verschillende soorten meel en honing worden er op zaterdag verkocht. Op aanvraag is er ook een rondleiding aan te vragen.
Windkorenmolen “Den Olden Florus” is een standerdmolen, die gerekend mag worden tot een van de oudste molentypes. Dit is vooral te zien aan de constructie van de zogenaamde staart. Vroeger heette de molen de “Callenbroecker molen”, omdat hij gelegen is in de buurtschap Kallenbroek. De naam Kallenbroek is vermoedelijk afgeleid van het feit dat er een water gelegen was (broek) en dat dit water altijd kouder (kalt) was dan op andere plaatsen.
’t Schuurtje is een plattelandswinkel in het buitengebied van Lunteren.Ons assortiment bestaat vooral uit ambachtelijke producten, zoals oma ze vroeger al bereidde.
De winkel heeft dan ook een nostalgische uitstraling. Ze werken er veel met riet en natuurlijke producten en zijn gespecialiseerd in het maken van cadeaumanden of relatiegeschenken. Ze stellen die samen met de klant samenstellen of kant en klaar aanbieden.
Van old look dienblad tot picknickmand, uienmand of rotan schaal…alles is mogelijk.
Daarnaast bakken ze echte ouderwetse oma’s appeltaart, gevuld met goudrenetten en rozijnen. Je kunt er ook kiezen voor een Valks hompie, het ouderwetse appelplaatkoek.
Elke vrijdag en zaterdag staat het appelgebak vers in de winkel en op alle andere dagen is het te bestellen.
Naast alle producten die men in de winkel verkoopt, levert men u ook elke dag verse groenten en fruit en veel soorten aardappelen. Ze doen vooral ook veel aan fruitkistverkoop. Dat is veel voordeliger! Daarnaast verbouwt men ook veel zacht fruit (aardbeien, frambozen, bessen, blauwe bessen, bramen) en verwerken dat naast de verkoop ook veel in jams of sappen.
In de zomermaanden verkopen ze veel groenteplanten en zomerperkgoed, naast de zomer- en winterviolen.