Op de fiets over de Noord IJsseldijk, kom je een grote kersenboomgaard tegen. Vroeger waren hier langs de dijk wel 10 kersenboomgaarden. Gelukkig is deze met maar liefst 1400 kersenbomen en verschillende rassen overgebleven. De Summit is bijvoorbeeld een bijzondere hartvormige kers. Ook telen ze hier de Merchant, tamelijk vroeg rijp in het seizoen.
De oogst duurt in deze boomgaard meestal zes weken: van half juni t/m juli, afhankelijk van de soorten kersen en natuurlijk van het weer. Je kunt de verschillende soorten kersen proeven, eten en kopen. Er is zitgelegenheid met schaduw.
Fruitteeltbedrijf Hoekstra is een modern fruitbedrijf in Luttelgeest. Ze telen er o.a. kersen, pruimen en appels. De kersenboomgaard is de grootste en modernste in heel Noord Nederland! Ze hebben een boerderijwinkel die dagelijks geopend is (m.u.v. zondag).De boerderijwinkel is gevuld met heerlijk vers fruit, groenten, aardappels, meel, mosterd, puur sap en nog veel meer. Er is zelfs een ijsmachine.
Maatschap Janssen Fruitbedrijf is een familiebedrijf in Deest, dat zich richt op de de teelt van o.a. peren, maar vooral kersen, de vrucht die symbool staat voor ‘vruchtbaarheid en wedergeboorte’. Kersenteelt is de passie en met twee kersenrassen Kordia en Regina ontwikkelde hij het topmerk Cerisa.
De kwaliteit van de Cerisa-kers wordt vooral bepaald door de zorgvuldige, handmatige selectie van de allerbeste kersen uit de oogst: supervers, minimaal 28 mm, mooi van vorm, donkerrode volle kleur, voortreffelijk van smaak en bite. De Cerisa-kers wordt gewaardeerd door patissiers en topkoks in sterrenrestaurants en is een onmisbaar onderdeel van culinaire hoogstandjes. Omdat de Cerisa-kers elk jaar slechts een ‘kersentijd’ (juli/aug) verkrijgbaar is, zocht fruitbedrijf Janssen de samenwerking met een kas-kersenteler. Het oogstseizoen kan hierdoor met ca. 1 maand (juni) worden vervroegd. Tijdens het kersenseizoen staan consumenten bij de Janssen-huiswinkel voor vers geplukte kersen in de rij, het grootvolume gaat naar de groothandel.
Vanuit het ‘no-waste’ principe wordt het productieoverschot ingevroren en later verwerkt tot heerlijk kersensap zonder kunstmatige toevoegingen. De focus ligt echter op de levering van het verse product: een volrode glanzende kers met een frisgroene steel en bovenaan het aanhechtingsstukje dat werkt als een kurk op een wijnfles. Dit is Cerisa in optima forma, klaar voor de geschenkdoos of het culinaire topgerecht.
Midden in een unieke hoogstam kersenboomgaard bij Houten, aan het Amsterdam-Rijnkanaal op het Eiland van Schalkwijk, is Eethuis Ster in de Kersentuin gelegen. Binnen handbereik van maar liefst vijf forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Eethuis Ster in de Kersentuin is de plek voor een welverdiende koffie met gebak tijdens een mooie fietstocht, voor een wrap to go, maar ook voor een sfeervol (afhaal)diner, een uitgebreid buffet, een BBQ of een heerlijke high tea met familie of vriend(inn)en. Eethuis Ster geeft ook kookworkshops.
Hanke Schoor is gepassioneerd ondernemer en houdt van lokaal. Ze bakt graag het lekkerste gebak voor fietsers en wandelaars. Alles wordt er zelf gemaakt met (zoveel mogelijk) biologische ingrediënten uit de streek. In het seizoen verkopen ze heerlijke kersen uit eigen boomgaard. Momenteel verkoopt ze ook perencider van peren uit Schalkwijk met en zonder alcohol.
Elke vrijdag of zaterdag kan er een 3 gangen diner worden opgehaald in Schalkwijk of in overleg worden bezorgd. Vegetarisch of met vlees.
Wim Oskam is een geboren fruitteler; hij heeft ruim 25 jaar ervaring in het kweken van top kwaliteit fruit. Tegenwoordig heeft hij een nieuwe passie erbij gevonden, doordat zijn land destijds de juiste zandgrond heeft gekregen, kon hij een nieuwe weg inslaan en samen met het fruit de witte asperges oppakken (sinds 2020). Dit gebeurt met veel liefde voor zijn producten. Puur en vers van het land.
In het fruitautomaat vooraan het terrein vindt u lekkere streekproducten zoals verse sappen, jams, honing, eieren, walnoten etc.
De fruitboerderij is gelegen aan meerdere mooie fiets/wandel routes in de fraaie Kromme Rijnstreek tussen Odijk en Werkhoven.
Henk en Bets Veeke startten de champignonkwekerij in 1963. Ze begonnen met één cel van 180 m2 teelt oppervlakte en hebben dit uit weten te breiden tot en met twaalf cellen met een totale kweekoppervlakte van 2160 m2. Sinds 1990 staan Mart en Ingrid aan het roer van de champignonkwekerij. Inmiddels beschikt het bedrijf over nog eens veertien extra cellen met ieder een kweekoppervlakte van 500 m2.
Inmiddels is de derde generatie, Iris en Henk Veeke, actief binnen het bedrijf en gaan zij vol voor een toekomst in de champignons.
In de loop der jaren zijn zij begonnen met het kweken van Portabella’s en Kastanje Champignons. Door de vraag naar Oesterzwammen en Shii-take zijn zij ook begonnen met deze zelf te kweken.
Daarnaast verkopen zij ook sinds 6 jaar kersen en sinds 2/3 jaar hun zelfgemaakte kersensap.
Deze boerderijwinkel ligt aan de Oude Appelaarse polderfietsroute die in zomer van 2020 door VVVMoerdijk in samenwerking met voorfietser Petra Wevers is ontwikkeld.
Welkom bij de producent van diverse pure (biologische) sappen, siropen, jams en marmelades.
Alles puur en zo uit de natuur!